Άγιος Παΐσιος: Αν καλοπερνάς δεν σε κάνει καρδιά και… να πεθάνεις!




 Διονυσιάτης ιερομόναχος επισκέφτηκε τον π. Παΐσιο, όταν πλέον η ασθένεια του Γέροντα βρισκόταν στο αποκορύφωμά της για να τον παροτρύνει να πάει σε γιατρό.

Μην ξεχνάμε πως η άσκηση και ο πόνος συνόδευαν ισοβίως τον Γέροντα. Υπέφερε, πονούσε, λοιπόν, πολύ ο Γέροντας και ο ιερομόναχος τον ρώτησε :

-Γέροντα εσείς είπατε πως όταν χρειάζεται να καταφεύγουμε στους γιατρούς. Τώρα εσείς γιατί δεν πηγαίνετε σε γιατρό;
-Καλά, του λέει ο Γέροντας, δεν είπα και ανάθεμα αν δεν πάει κάποιος σε γιατρό!
Βρε ευλογημένε, σκέψου: πώς θα πάω εκεί επάνω-εννοώντας την Βασιλεία του Θεού- χωρίς να πονέσω, να δοκιμαστώ, να κακοπαθήσω;
Θα είμαι τελείως άγνωστος εκεί, γιατί εκεί κανείς δεν θα είναι που να μην πόνεσε, είτε με ασθένεια , είτε με εκούσια άσκηση.
Πρέπει να ζούμε με τέτοια κακοπάθεια που να προτιμούμε να φύγουμε απ΄αυτήν την ζωή, γιατί αλλιώς-εδώ που τα λέμε παπά μου μεταξύ μας -αν καλοπερνάς, μετά δεν σε κάνει καρδιά και να πεθάνεις(!), συνέχισε ο Γέροντας!

  Αμέσως μετά λέει στον Ιερομόναχο:

« Είπα και εγώ παπά μου τι θα μου πεις. Για σκέψου: πόσος πόνος και θλίψεις, πόσες δοκιμασίες και πειρασμούς έχουν οι άνθρωποι που έρχονται εδώ, πόσο κόπο και έξοδα κάνουν φτωχοί άνθρωποι για φτάσουν μέχρι εδώ και...

Υπάρχει ο Θεός; Συζήτηση με έναν καθηγητή… Ο σύνδεσμος μεταξύ του «ανθρώπου» και του «Θεού» είναι η Πίστη. Αυτή είναι που κινεί τα πράγματα και τα κρατάει ζωντανά...






 Υπάρχει ο Θεός; Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Σύμφωνα με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των αποτελεσμάτων ενός φαινομένου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει…

Υπάρχει ο Θεός;

Κ = Καθηγητής
Φ = Φοιτητής
Και η συζήτηση αρχίζει…

 

Κ: Λοιπόν… πιστεύεις στο Θεό;
Φ: Βεβαίως κύριε.

Κ: Είναι καλός ο Θεός;
Φ: Φυσικά.

Κ: Είναι ο Θεός παντοδύναμος;
Φ: Ναι

Κ: Ο αδερφός μου πέθανε από καρκίνο παρότι παρακαλούσε τον Θεό να τον… γιατρέψει και προσευχόταν σε Αυτόν. Οι περισσότεροι από εμάς θα προσπαθούσαν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν κάποια ανάγκη. Πού είναι η καλοσύνη του Θεού λοιπόν;
Φ: ……… (Δεν απαντά)

Κ: Δεν μπορείς να απαντήσεις, έτσι δεν είναι; Ας...

Η Ιερά Μονή Σαγματά εορτάζει τον Άγιο Λουκά Συμφερουπόλεως







 Τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως  & Κριμαίας


εορτάζει την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021,

η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως  Σωτήρος - Σαγματά.

H  Ιστορική  ταύτη  Ιερά  Μονή ( 1106 μ.Χ. ) είναι κτισμένη στην κορυφή

του Σαγματίου όρους, πάνω από το χωριό Ύπατο Βοιωτίας και 

είναι γνωστή στους ευλαβείς Χριστιανούς σαν 

" Το σπίτι του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ελλάδα ".

Από το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Κλήμεντος,  κτήτορος της Ιεράς Μονής

η θέα είναι μοναδική!

Πέμπτη 10 Ιουνίου ε.ε. :  Μέγας Πανηγυρικός Επερινός - ώρα 19:00

Παρασκευή 11 Ιουνίου ε.ε. : Όρθρος & Θεία Λειτουργία - ώρα 07:15

Απαραίτητη προϋπόθεση για...

Οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821 σε 18 πόλεις της Ελλάδας το Σαββατοκύριακο

 

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η Ελληνική Επανάσταση «ζωντανεύει» σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο μίας κεντρική δράσης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με τη συμμετοχή και του Δήμου Καλαμάτας. Σε χαρακτηριστικά κτίρια 18 πόλεων θα προβληθεί με την τεχνική του projection mapping η «Επιθυμία Ελευθερίας».

Πρόκειται για μια οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821, μέσα από έργα τέχνης που αναφέρονται σε αυτόν. Η προβολή θα γίνει ταυτόχρονα στις όψεις και των 18 επιλεγμένων κτιρίων, με προεξάρχον το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.

Εκτός από την ιστορία της Επανάστασης, οι προβολές συνδέονται και με στοιχεία της νεότερης ιστορίας κάθε πόλης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα projection mapping που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ενώ η δημιουργία του καλλιτεχνικού αφηγήματος του υλικού και η προσαρμογή του πάνω στα κτήρια έγινε από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι πόλεις στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η δράση είναι: Αθήνα (κτίριο της Βουλής των Ελλήνων), Αλεξανδρούπολη (Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία), Ηράκλειο (κτίριο Περιφέρειας Κρήτης), Θεσσαλονίκη (Βασιλικό Θέατρο), Ιωάννινα (Δικαστικό Μέγαρο), Καλαμάτα (Εικαστικό Εργαστήρι – Κέντρο Τέχνης), Κέρκυρα (Παλαιό Δημαρχείο), Λαμία(Δημοτικό Θέατρο), Λάρισα (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς), Μεσολόγγι (Δημοτική Πινακοθήκη), Νάουσα (Δημαρχείο), Ναύπλιο (Δημαρχείο), Πειραιάς (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), Ρόδος (Δημαρχείο), Σύρος (Θέατρο Απόλλων), Τρίπολη (Δικαστικό Μέγαρο), Χανιά(Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης) και Χίος (Τείχος του Κάστρου – Porta Maggiore).

Η επιλογή των κτίρίων έγινε από τους Δήμους, ενώ για την προετοιμασία της δράσης υπήρξε στενότατη συνεργασία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι προβολές θα έχουν διάρκεια 18 λεπτά και θα επαναλαμβάνονται ανά μισή ώρα από τις 21.30 μέχρι τις 23.30. Σημειώνεται ότι το εικαστικό περιεχόμενο επενδύεται από μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενώ οι προβολές θα ενισχυθούν από μια εγκατάσταση με ατμοσφαιρικά στοιχεία φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο.

https://epirusgate.gr/optikopoiimeni-afigisi-tou-agona-tou-1821-se-18-poleis-tis-elladas-to-savvatokyriako/



  • https://epirusgate.gr/optikopoiimeni-afigisi-tou-agona-tou-1821-se-18-poleis-tis-elladas-to-savvatokyriako/

Η Κλίμακα των αρετών




 Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας

Η ελάττωσις του κακού γεννά την αποχή από το κακό.

Η αποχή από το κακό είναι η αρχή της μετανοίας.

Η αρχή της μετανοίας είναι η αρχή της σωτηρίας.

Η αρχή της σωτηρίας είναι η καλή πρόθεσις.

Η καλή πρόθεσις γεννά τους κόπους.

Αρχή των κόπων είναι οι αρετές.

Η αρχή των αρετών είναι το άνθος της πνευματικής ζωής.

Το άνθος της αρετής είναι η αρχή της πνευματικής εργασίας.

Η πνευματική εργασία είναι τέκνο της αρετής και ...

Γέροντας Φιλόθεος Καρακαλληνός: «Οι νοήμονες Χριστιανοί διαισθάνονται ότι κάτι συμβαίνει»




 Ο Καθηγούμενος Γέροντας Φιλόθεος Καρακαλληνός από το Άγιον Όρος μιλάει για τα σημεία των καιρών.

Γέρων Φιλόθεος: «Οι Χριστιανοί και νοήμονες άνθρωποι διαισθάνονται ότι κάτι συμβαίνει πίσω από όλα αυτά»

ΠΗΓΗ

https://simeiakairwn

ΣΤΈΛΝΕΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΊΗΣΗ - Ο Γ.ΚΎΡΙΛΛΟΣ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΏΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

 

Ζήσε σαν να μην ήσουν του κόσμου τούτου και θά βρεις την ειρήνη




 Ζήσε σαν να μην ήσουν του κόσμου τούτου και θά βρεις την ειρήνη»: είναι τα λόγια του Άγιου Αντωνίου προς τούς μαθητές του.

Ένα μάθημα συνταρακτικό, άλλα πόσο αληθινό! Προξενούμε στους εαυτούς μας μεγάλες δυστυχίες και ταραχή, όταν επιθυμούμε να ταυτιζόμαστε με αυτόν τον κόσμο όσο γίνεται περισσότερο.
Όσο περισσότερο αποσύρεται απ' τον κόσμο ένας άνθρωπος, τόσο συχνότερα αναλογίζεται πόσο ό κόσμος υπάρχει χωρίς αυτόν και όσο βαθύτερα εντρυφά στη μηδαμινότητά του, τόσο εγγύτερα θά σταθεί ενώπιον τού Θεού και ...

Τα λουκούμια του οσίου Παϊσίου σταματούν τον πόνο Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης




 Ένα απόγευμα – διηγείται ο Τ. Ι., απόφοιτος της Αθωνιάδος – πήρα άδεια να πάω στον οδοντίατρο στις Καρυές, για να φτιάξω τα δόντια μου.

Πόνεσα πάρα πολύ. Ο πόνος δεν έλεγε να σταματήση μαζί με την αιμορραγία. Τι να κάνω; Πήγα στον Γέροντα Παΐσιο. Δεν μπορούσα καλά-καλά να μιλήσω.

Είπα στον Γέροντα τον πόνο μου και αυτός, όπως πάντα συνήθιζε, πήρε λουκούμια να με κεράση.

– Μα, λουκούμια θα φάω, Γέροντα, που πονάνε τα δόντια μου;

– Πάρε, βρε βλογημένε! αυτά τα λουκούμια σταματούν τον πόνο.

– Για να το λέη, είπα μέσα μου, θα πάρω. Και αφού έφαγα το λουκούμι, αμέσως σταμάτησε ο πόνος.

Ναι, ήταν πραγματικά λουκούμια, που σταμάτησαν τον πόνο. Είναι η Χάρη του Θεού που ανατρέπει τα πιο λογικά, εδώ βρισκόμαστε σε άλλη σφαίρα “λογικής”, που μόνο όποιος την έζησε μπορεί να καταλάβη.

Κατέβηκα άλλη φορά στο Κελλί του Γέροντα, να τον ρωτήσω για κάτι που μου συνέβαινε. Είπαμε μερικά στην αρχή για την Σχολή (Αθωνιάδα), και σκεφτόμουν πώς να αρχίσω να του λέω αυτά που είχα στον νου μου. Διακόπτει την ροή της σκέψης μου και, χωρίς να του πω τίποτα, μου λέει: «Άκου να δης, αυτό που συμβαίνει – μου είπε το συγκεκριμένο θέμα που...

Ο άθεος πολίστας της Ρωσίας, που έγινε μοναχός και μαρτύρησε στην Όπτινα [18 Απριλίου 1993]

 Ο Ιγκόρ, μετέπειτα π. Βασίλειος, εξαίρετος υμνογράφος, ήταν ένας από τους τρεις νεαρούς καλόγερους (οι άλλοι δύο ήταν ο Θεράπων και ο Τρόφιμος) που δολοφονήθηκαν ανήμερα το Πάσχα του 1993 στο ιστορικό μοναστήρι όπου βαφτίστηκε όλη του η κάποτε κομμουνιστική οικογένεια




Οι τρεις Πασχάλιοι μάρτυρες της Όπτινα

 Ο μάρτυρας που θυσιάζεται δεν χαρίζεται σε ψεύτικες καταστάσεις. Έχει έναν μυστικό τρόπο να φανερώνει την αγάπη του Θεού στους ανθρώπους χωρίς να τους πληγώνει. Τους επιτρέπει να...

Τελικά ποιο παγωτό είναι πιο υγιεινό; - Το απλό ή το σορμπέ;




 Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, το πιο αγαπημένο επιδόρπιο για μικρούς και μεγάλους, έχει την τιμητική του, και αυτό δεν είναι άλλο από το παγωτό.

Μαζί με την δροσιά και την γεύση του, όμως, φέρνει και τύψεις σχετικά με τις θερμίδες και την γενικότερη διατροφική του αξία. Γι' αυτό, πολλοί προσπαθούν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές στο παγωτό, απορρίπτοντας το κανονικό και προτιμώντας το σορμπέ.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το παγωτό σορμπέ και ...