10 καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς

10 καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ο πιο συχνή αιτία θανάτων στην Ελλάδα αφού το ποσοστό που αντιστοιχεί σε αυτή την κατηγορία αγγίζει το 30% του συνολικού πληθυσμού. Εάν δεν θες να ανήκεις και εσύ στο ποσοστό αυτό κάποια στιγμή, άλλαξε μερικές απλές -αλλά καταστροφικές- συνήθειες της καθημερινότητάς σου και σού υποσχόμαστε ότι η καρδιά σου θα σε ευγνωμονεί.
1. Δεν κοιμάσαι αρκετά
Η έλλειψη αρκετών ωρών ύπνου προκαλεί στρες στο σώμα, οδηγώντας σε συνθήκες ιδανικές για την ανάπτυξη μιας καρδιακής πάθησης. «Οι άνθρωποι που κοιμούνται συνήθως τέσσερις, πέντε, έξι ώρες ύπνου, πάσχουν συχνά διαβήτη, υπέρταση και παχυσαρκία», λέει ο Δρ. Franklin, διευθυντής εργαστηρίων καρδιακής αποκατάστασης και άσκησης στο Νοσοκομείο Beaumont, Royal Oak. «Έχουμε επίσης αποδείξεις ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις και φλεγμονή». Δες ΕΔΩ τις καλύτερες τροφές για όνειρα γλυκά.
2. Δεν τρως αρκετά πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Ένας από τους -πολλούς- λόγους που θα πρέπει να έχουν μια πάγια θέση στη διατροφή σου είναι ότι περιέχουν ένα θρεπτικό συστατικό, που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς: το μαγνήσιο. Η έλλειψή του επιβραδύνει τον ενεργειακό μεταβολισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κόπωσης, αϋπνία, πονοκεφάλους και μυϊκές κράμπες και τελικά υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και αρτηριοσκλήρωση, μια καρδιαγγειακή νόσο.
3. Πίνεις πολύ συχνά αλκοόλ
Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συνιστά να καταναλώνουμε (ιδανικά, όχι με άδεια στομάχι) το πολύ ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Μεγαλύτερη ποσότητα υπάρχει περίπτωση να θέσει την καρδιά μας σε κίνδυνο.
4. Αποφεύγεις ακόμα και τους «καλούς» υδατάνθρακες
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι απαραίτητα για την υγιή λειτουργία της καρδιάς, καθώς παρέχουν στον οργανισμό μας φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο και σελήνιο και βοηθούν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, καθώς και...

Έλληνες παντού: Οι άγνωστοι «Γκρεκίγια» της Τυνησίας από την... Λέσβο!

Έλληνες παντού: Οι άγνωστοι «Γκρεκίγια» της Τυνησίας από την... Λέσβο!
Θα ασχοληθούμε με μία εκ των χωρών της Βορείου Αφρικής, που δεν είναι άλλη από την Τυνησία ή Τυνίδα, όπως την καλούσαν κατά τα αρχαία χρόνια.
Η συγκεκριμένη χώρα, αν και η μικρότερη της Βορείου Αφρικής, έχει συνδέσει τον εαυτό της με την άνοδο και πτώση των Αυτοκρατοριών με κέντρο την Μεσόγειο. Μαζί με το Μαρόκο και την Αλγερία αποτελούν την Μικρή Αφρική.
Η Τυνησία κατοικούνταν από τα αρχαία κιόλας χρόνια από ελληνικούς πληθυσμούς, κάτι που φαίνεται και από την γενικότερη ελληνική κινητικότητα στην περιοχή της Λιβύης, όπου «Λιβύη» συνήθιζαν να ονομάζουν οι αρχαίοι Έλληνες όλη την Βόρειο Αφρική.
Στην περιοχή Ντούγκα υπήρχε η αρχαία ελληνική πόλη «Άμμωνος πόλις» (=πόλη του Δία). Υπάρχει ακόμη το νησί Τζέρμπα, που δεν πρόκειται για άλλο παρά για το νησί των Λωτοφάγων που περιγράφει ο Όμηρος στην Οδύσσεια. Αλλά και η πόλη της Μπιζέρτα ονομαζόταν Ιπποδιάρυκτος, επειδή η θάλασσα που την περιβάλλει είναι γεμάτη ιππόκαμπους.
Σύμφωνα με την παράδοση, και η σύγχρονη πόλη Ναμπέλ ήταν η αρχαία Νεάπολη, αποικία των Ελλήνων, με το επιχείρημα της παραφθοράς του ονόματος.
Το Ελληνικό στοιχείο είναι διάχυτο παντού, γεγονός που μαρτυρούν τα πολυάριθμα μνημεία, τα οποία είναι διάσπαρτα κατά μήκος ολόκληρης της Τυνησίας!
Χαρακτηριστικά παραδείγματα η πεδιάδα Μεντζέρντα στα Σαέλ, οι κοιλάδες Φεριάνα, Φουσάνα και Κασερίν, οι οποίες παρόλο που ...

Άγιο Όρος: Τί συνέβη στην Μις Ευρώπη που παρενέβη το Άβατο

Άγιο Όρος: Τί συνέβη στην Μις Ευρώπη που παρενέβη το Άβατο
Η Μανιάτισσα Αλίκη Διπλαράκου, η πρώτη Ελληνίδα που εκλέχθηκε Μίς Ευρώπη το 1930, ήταν μία από τις γυναίκες, που εσκεμμένα παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους.
Το ίδιο έτος, μετά τον θρίαμβό της στην Ευρώπη, τον Μάιο του 1930, η 18χρονη Αλίκη παραβίασε το Άβατο της Αθωνικής Κοινότητας, ενώ βρισκόταν στη θαλαμηγό του πρώτου μνηστήρα της Γάλλου εφοπλιστή Μωράν, το οποίο είχε αγκυροβολήσει στην Μονή Βατοπεδίου.
Μετά την παραβίαση του Άβατου του Αγίου Όρους, η Αλίκη Διπλαράκου ασθένησε βαριά, και νοσηλεύτηκε σε διάφορα της Ελβετίας, κινδυνεύοντας να πεθάνει.
Η Αλίκη Διπλαράκου αντιμετωπίζοντας τον επικείμενο θάνατό της, αναγνώρισε το σφάλμα της, και ...

Οι αχάριστοι άνθρωποι


π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου
Στο μονοπάτι της ζωής, θα συναντήσετε ανθρώπους που θα σας πλησιάσουν προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τις ευαισθησίες σας.
Την καλοσύνη και αγαθότητα σας. Θα κάνουν τα πάντα για να συνδεθούν μαζί σας, αφού έχουν νιώσει το χάρισμα σας να βοηθάτε και να δίνεστε στους άλλους.
Στην αρχή θα σας αποθεώσουν, μην ξεχνάτε ότι ο προδότης είναι πάντα κάποιος που μας δόξασε. Θα σας τονίζουν το πόσο υπέροχος άνθρωπος είστε. Αλλά με την πάροδο του χρόνου και αφού έχουν πάρει και παίξει με την ψυχή σας, ο θαυμασμός θα γίνετε αδιαφορία, απομάκρυνση και λήθη. Απλά και μόνο διότι δεν...

Η αλαζονεία στην διδασκαλία των Αγ.Πατέρων

Σχετική εικόνα

“Υπάρχει και κάτι χειρότερο απ’ την αμαρτία. Είναι η αλαζονεία της αρετής”, λέει ο Άγιος Αυγουστίνος, δείχνοντας μια άλλη αλαζονεία, αυτή των πιστευόντων ότι είναι κάτι το ξεχωριστό, ακόμη και μέσα στο ίδιο το σώμα της Εκκλησίας, αναδεικνύοντας μορφές ευσεβισμού και δοκησισοφίας με προσωπείο τελώνου της γνωστής παραβολής.
 Ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης φέρνει στη επιφάνεια τη σχέση αλαζονείας και οργής, συνιστώντας: “Αν βρεις τρόπο να αποβάλεις την υπερηφάνεια από τον χαρακτήρα σου, τότε δεν βρίσκει τρόπο ν’ αναπτυχθεί μέσα σου και το πάθος του θυμού”.

Ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός αντιπαραβάλει τον αλαζόνα με την εικόνα του εξωτερικού ενός τάφου: “Βέλτιον καλόν όντα, νομίζεσθαι κακόν, ή κάκιστον, δόξαν έχοντα (να φαντάζεται) αγαθού. Ως τάφος πλαστός τοις ανθρώποις φαινόμενος, και υπάρχων, όστις σεσηπόσι νεκροίς έσωθεν υπερόζων, έξωθεν λάμπει ασβέστω και ζωγραφίαις τερπναίς”.

Ο αλαζών μένει χωρίς στήριγμα, κατά τον Άγιο Ισαάκ το Σύρο: “Η υπερηφάνεια διώχνει τον φύλακα Άγγελό μας, ενώ η προσευχή και η ταπείνωση τον κρατά κοντά μας βοηθό και φύλακά μας”.
 Ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός συγκρίνει τον αλαζόνα με τον Αδάμ, που από αλαζονεία, “του γίνεσθαι ίσα Θεώ”, εξέπεσε του Παραδείσου:
 “Αδάμ ποτε τον προπάτορα ο εχθρός παρασκευάσας ισοθεϊαν φαντασθήναι, εξήνεγκε παραδείσου και...

Πώς συμπεριφέρονται οι έξυπνοι άνθρωποι; - Ποια χαρακτηριστικά τους ξεχωρίζουν από τη μάζα;

Πώς συμπεριφέρονται οι έξυπνοι άνθρωποι; - Ποια χαρακτηριστικά τους ξεχωρίζουν από τη μάζα;
Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μοιράζονται οι περισσότεροι έξυπνοι άνθρωποι και αντικατοπτρίζονται στη συμπεριφορά τους. Αυτά τους κάνουν και να ξεχωρίζουν.
Σύμφωνα με ψυχολόγους, ένα βασικό χαρακτηριστικό των έξυπνων είναι η προσαρμοστικότητα.
Η ικανότητα να μπορεί κάποιος να αλλάζει συμπεριφορά και να ενεργεί σε διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικούς ανθρώπους είναι ένδειξη ευφυίας.
Η προσαρμοστικότητα απαιτεί αντίληψη, γνώση, μνήμη, λογική σκέψη αλλά και γρήγορη εύρεση λύσεων σε διάφορα προβλήματα. Η ευφυΐα δεν είναι μόνο ένα πράγμα, αλλά πολλές διαφορετικές ικανότητες μαζί.
Παρ’ όλα αυτά, δεν ξέρουν τα πάντα και το παραδέχονται.
Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα όρια τους και ότι δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν τα πάντα. Αυτό όμως, σημαίνει και ότι ξέρουν τι πραγματικά είναι.
Αντιλαμβάνονται ότι οι ικανότητές τους είναι ξεχωριστές, αλλά δεν έχουν ανάγκη να το δείξουν με υπερβολές.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη, οι λιγότερο έξυπνοι είναι πιο πιθανό να υπερεκτιμήσουν τις δυνατότητές τους.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα οι συμμετέχοντες που ...