Δελτίο Τύπου της ΣΦΕΒΑ για την καταδίκη σε φυλάκιση του Χειμαρριώτη Μόντη Κολίλα


 


Δεν προκάλεσε έκπληξη σε όσους γνωρίζουν πως κινείται η  αλβανική  δικαιοσύνη, η χθεσινή (18/2/2021) απόφαση καταδίκης του Χειμαρριώτη Μόντη Κολίλα σε 8,5 χρόνια φυλάκιση για το «στυγερό   έγκλημα» της παρουσίας και του χαιρετισμού, σε εκδήλωση αφιερωμένη στην επέτειο της Αυτονομίας στο χωριό Βουλιαράτες της Δρόπολης στις 12/5/2018.

Η ίδια δικαιοσύνη, που για 2,5 χρόνια δεν έχει αποφανθεί για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο ίδιο χωριό, έρχεται μετά από 3 χρόνια «ερευνών» να καταδικάσει Έλληνα πολίτη για τη συμμετοχή του σε μία καθ όλα δημοκρατική  και σοβαρή εκδήλωση τιμής στον αγώνα των Βορειοηπειρωτών το 1914, που οδήγησε στην υπογραφή του πρωτοκόλλου της Κερκύρας με την αναγνώριση Αυτονομίας στη Βόρειο Ήπειρο.

Ωστόσο το αλβανικό κράτος γνωρίζει καλά τι κάνει και ενεργεί μακροπρόθεσμα. Επί 10 χρόνια εξευτελίζει ταπεινωτικά στα σύνορα  τον κ. Μόντη Κολίλα κάθε φορά που επισκέπτεται την πατρική του γη, υποβάλλοντάς τον σε ανακρίσεις και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Με την απόφαση αυτή  πετάει το προσωπείο και...

Ο όσιος Αμβρόσιος της Όπτινα για την ταπείνωση




 Ο όσιος Αμβρόσιος της Όπτινα δίδασκε ότι η αγάπη του Θεού παραχωρεί τις θλίψεις και τις συμφορές, επειδή η ευημερία και οι επιτυχίες γεννούν στην ψυχή την υπερηφάνεια.

– Παρατηρήστε το χρυσοπράσινο σκαθάρι, έλεγε. Όταν ο καιρός είναι ζεστός και ο ήλιος λάμπει, τρέχει παντού, ζουζουνίζοντας υπερήφανα. Όλα τα δάση και τα λιβάδια είναι δικά του. Όταν, όμως, κρυφτεί ο ήλιος και φυσήξει παγωμένος άνεμος, τρυπώνει στα φύλλα και ούτε καν ακούγεται. Έτσι συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Η λάμψη της ευτυχίας φέρνει την έπαρση, ενώ η παγωνιά των συμφορών οδηγεί στην ταπείνωση.

Χωρίς την ταπείνωση – έλεγε – δεν σώζεται ο άνθρωπος. Αν πιστεύουμε ότι για την αξία μας και για τα έργα μας σωζόμαστε, έχουμε απατηθεί. Θα σας διηγηθώ μια διδακτική ιστορία.

Κάποια ξακουστή αρχόντισσα, αρκετά ευσεβής αλλά όχι αρκετά ταπεινή, είδε μια νύχτα στον ύπνο της ένα συγκλονιστικό όνειρο. Πάνω σε λαμπρό θρόνο ήταν καθισμένος ο δίκαιος Κριτής. Απέναντί Του στέκονταν αναρίθμητοι άνθρωποι, ανάμεσά τους και...

Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)



 Ένας άνθρωπος βάδιζε στο δάσος. Ήθελε να διαλέξει ένα καλό δέντρο, απ’ όπου θα έβγαζε δοκάρια για τη σκεπή του σπιτιού του. Εκεί είδε δύο δέντρα, το ένα δίπλα στο άλλο. Το ένα ήταν ίσιο, λείο και ψηλό, αλλά το εσωτερικό του, ο πυρήνας του, ήταν σάπιο. Το άλλο είχε ανώμαλη επιφάνεια κι ο κορμός του έδειχνε άσχημος. Το εσωτερικό του όμως ήταν γερό. Ο άνθρωπος αναστέναξε και είπε: «Σε τι μπορεί να μου χρησιμέψει το ψηλό και ίσιο αυτό δέντρο, αφού το μέσα του είναι σάπιο κι ακατάλληλο για δοκάρια; Το άλλο μοιάζει ανώμαλο, άσχημο, αλλά τουλάχιστο το μέσα του είναι γερό. Έτσι, αν καταβάλω λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια, μπορώ να το διαμορφώσω και να το χρησιμοποιήσω για δοκάρια στο σπίτι μου». Και χωρίς να το σκεφτεί περισσότερο, διάλεξε το δέντρο εκείνο, το γερό. Το ίδιο θα κάνει κι ο Θεός για να ξεχωρίσει δύο ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στο ναό Του. Δε θα διαλέξει εκείνον που φαίνεται επιφανειακά δίκαιος, αλλά τον άλλον, εκείνον που η καρδιά του είναι γεμάτη με την αληθινή δικαιοσύνη του Θεού.

Οι υπερήφανοι έχουν τα μάτια τους διαρκώς υψωμένα προς το Θεό. Οι καρδιές τους όμως είναι κολλημένες στη γη. Αυτοί δεν ευαρεστούν στο Θεό. Ευάρεστοι στο Θεό είναι οι ταπεινοί άνθρωποι, οι πράοι, που έχουν τα μάτια τους χαμηλωμένα στη γη, μα οι καρδιές τους είναι γεμάτες ουρανό. Ο Δημιουργός προτιμά τους ανθρώπους που ομολογούν στο Θεό τις αμαρτίες τους, όχι τα καλά τους έργα.

Ο Θεός είναι γιατρός. Πλησιάζει στο κρεβάτι όπου κείτεται ο καθένας μας και ρωτάει: «Που πονάς;» Ο άνθρωπος που αξιοποιεί την παρουσία του γιατρού κοντά του και του φανερώνει όλους τους πόνους και τις αδυναμίες του, είναι σοφός. Εκείνος που κρύβει τις αμαρτίες του και καυχιέται μπροστά στο γιατρό πως είναι υγιής, είναι ανόητος. Λες κι ο γιατρός επισκέπτεται τον άνθρωπο για να δει πόσο καλά είναι κι όχι από τι πάσχει. Λέει ο Ιερός Χρυσόστομος:

«Το ν’ αμαρτάνεις είναι κακό, όταν όμως το ομολογείς, μπορείς να λάβεις βοήθεια. Όταν όμως αμαρτάνεις και δεν το παραδέχεσαι, δεν υπάρχει ελπίδα να βοηθηθείς».

Γι’ αυτό ας γίνουμε σοφοί, συνετοί. Όταν στεκόμαστε για να προσευχηθούμε μπροστά στο Θεό, πρέπει να ...

Όποιος σε φοβίζει, δεν θέλει το καλό σου..!




 Όποιος σε φοβίζει, δεν θέλει το καλό σου.

Όποιος σε τρομοκρατεί, δεν θέλει το καλό σου.
Όποιος σε κατηγορεί, δεν θέλει το καλό σου.
Όποιος σε μειώνει, όποιος υποτιμά τη νοημοσύνη σου μπροστά στα μάτια σου, όποιος μειδιά σε κάθε σου σκέψη, σε κάθε σου λόγο, δεν θέλει το καλό σου.
Ακόμα και αν λέει ότι το κάνει για να ...

Δεν βλέπετε που θέλουν να κάμουν την Ελλάδα παλιόψαθα;(Μακρυγιάννης)

 



 «Και βγήκαν τώρα κάτι δικοί μας κυβερνήτες, Έλληνες, σπορά της Eβραιουργιάς, που είπαν να μας σβήσουν την Αγία Πίστη, την Ορθοδοξία, διότι η Φραγκιά δεν μας θέλει με τέτοιο ντύμα Ορθόδοξον.

 Και εκάθησα και έκλαιγα δια τα νέα παθήματα. Και επήγα πάλιν εις τους φίλους μου τους Αγίους. Άναψα τα καντήλια και ελιβάνισα λιβάνιν καλόν Aγιορείτικον. 
Και σκουπίζοντας τα δάκρυά μου τους είπα: Δεν βλέπετε που θέλουν να κάμουν την Ελλάδα παλιόψαθα; Βοηθείστε, διότι μας παίρνουν, αυτοί οι μισοέλληνες και άθρησκοι, ό,τι πολυτίμητον τζιβαϊρικόν έχομεν. Φραγκεμένους μας θέλουν τα τσογλάνια του τρισκατάρατου του Πάπα. Μην αφήσετε, Άγιοί μου αυτά τα γκιντί πουλημένα κριγιάτα της τυραγνίας να μασκαρέψουν και να ...

Αρχή Τριωδίου – Κυριακή 21 Φεβρουαρίου




 Τριώδιο ονομάζεται το Λειτουργικό Βιβλίο της Εκκλησίας μας το οποίο περιλαμβάνει τους Ύμνους των Κυριακών, από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο πρίν την Τελετή της Αναστάσεως. Ονομάζεται έτσι διότι οι περισσότεροι Κανόνες του Όρθρου (πρωινή Ακολουθία) περιέχουν τρείς Ωδές ενώ συνήθως περιέχουν εννέα Ωδές – την 8η και την 9η πάντοτε, ύστερα δε διαδοχικά μία από τις πέντε πρώτες.

Το Τριώδιο τοποθετείται στα Αναλόγια των Ναών μας στον Εσπερινό του Σαββάτου της Κυριακής του Τελώνου και του Φαρισαίου αφού πρώτα ο Πρωτοψάλτης το παραλάβει από την Εικόνα του Χριστού και το ασπασθεί. Έτσι ανοίγει το Τριώδιο, περίοδος η οποία διαιρείται σε τρείς μικρότερες, δηλ. Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι Κυριακή της Τυροφάγου, Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Σάββατο Του Λαζάρου και Κυριακή των Βαίων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο πρίν την Ανάσταση. Παλαιότερα στην περίοδο του τριωδίου συμπεριλαμβάνονταν και η περίοδος από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι την Κυριακή των αγίων πάντων. Αργότερα όμως οι ιερές ακολουθίες της περιόδου αυτής περιελήφθησαν σε ιδιαίτερο λειτουργικό βιβλίο το «Πεντηκοστάριο».

Για την διαμόρφωση του Τριωδίου, όπως...

Εφικτή η πρόσβαση στην Ιερά Μονή Αγίων Νηπίων Οινόης - Αττικής








 Εφικτή, είναι η πρόσβαση στην Ιερά Μονή Αγίων Νηπίων Οινόης - Αττικής


( 18 Φεβρουαρίου 2021), μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας " Μήδεια ".

Όλοι οι χώροι της Ιερά Μονής με την φροντίδα των Μοναζουσών,

είναι προσβάσιμοι !

Η  φιλόξενη Ιερά Μονή Αγίων Νηπίων Οινόης, βρίσκεται σε...

Η ελληνική γλώσσα και όσα δεν ξέρουμε





 Η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη νοηματική γλώσσα στον κόσμο, η μόνη της οποίας οι λέξεις είναι πρωτογενείς. Νοηματική θεωρούμε τη γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη και το σημαινόμενο, δηλαδή η έννοια που η λέξη εκφράζει, έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση.

Οι άλλες γλώσσες είναι σημειολογικές και οι λέξεις τους συμβατικές. Σημειολογική γλώσσα είναι αυτή στην οποία ορίζεται αυθαίρετα ότι η σημαινόμενη έννοια αποδίδεται με τη σημαίνουσα λέξη. Μιά συμβατική, δηλαδή, λέξη που συμφωνήθηκε μεταξύ εκείνων που τη χρησιμοποιούν να σημαίνει κάτι. Μόνο στην ελληνική γλώσσα υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ λέξεως και πράγματος, σχέση ανύπαρκτη στις άλλες γλώσσες.

Η Ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και το λέμε όλοι, ίσως όμως λίγοι να γνωρίζουν απόλυτα την Ελληνική και ίσως μάλιστα οι περισσότεροι από εμάς να την κακοποιούν.

Η λάθος χρήση των λέξεων αλλά και λάθος ορθογραφία να αλλάζει για πάντα τη μορφή της χωρίς πολλές φορές να καταλαβαίνουμε το ιστορικό λάθος που κάνουμε.

Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)

''Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και...

Υπομονή, και ο Θεός θα μιλήσει…




 “Όταν σε εγκαταλείπουν τα πάντα, οι χαρές, οι ελπίδες, οι φίλοι, η υγεία, οι ανθρώπινες σιγουριές και βεβαιότητες τότε σε περιμένει η αγκαλιά του Χριστού”.


Π. Διονύσιος Τ.


“Πρέπει να γνωρίζεις ότι μέσα στις θλίψεις και στα παθήματα, στην υπομονή και στην πίστη, είναι κρυμμένες οι υποσχέσεις του Θεού, όπως επίσης και η δόξα και η απόκτηση των ουρανίων αγαθών.”

Αγ. Μακάριος ο Αιγύπτιος

Είπε γέρων: “Ὅσο ὁ γογγυσμὸς χωρίζει ἀπὸ τὸν Θεό, τόσο ἡ ὑπομονὴ σφυριλατεῖ τὴν ἑνότητα μαζί Του”

“Ότι υπομένεις είναι στεφάνι. Τι ψάχνεις να κάμνεις καλοσύνες; Το να...

Ο Άγιος Πορφύριος για την Ευχή του Ιησού.

  

Η ψυχή σας να...

Ὁ καλὸς προβληματισμὸς ἑνὸς ἱερέα




 Τοῦ παπα-Παύλου Καλλίκα

Συγγνώμη Θεέ μου, καὶ σὺ Χριστιανικὲ Ὀρθόδοξε λαέ μου. Ὁ τάλας ἐγώ: Ἐκφωνοῦσα τὸ «Εὐλογημένη ἡ Βασιλεία τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ…» καὶ ἄνοιγαν οἱ πύλες τοῦ Οὐρανοῦ, μὰ εἶχα κλειδώσει πρότερα τὶς πόρτες τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ γιὰ τοὺς πιστούς.
Εὐχόμουν στὰ Εἰρηνικὰ «Ὑπὲρ τοῦ ἁγίουοἴκου τούτου…» μὰ ἔβαζα κορδέλα ἀπαγορευτική τοῦ στασιδιοῦ ἐκείνου καὶ ἐτούτου.
Εὐχόμουν φωναχτὰ «Ὑπὲρ… τῶν εἰσιόντων ἐν αὐτῷ (στὸν Ἱερὸ Ναὸ) μετά φόβου Θεοῦ», μὰ «σιωπηλὰ» διαλαλοῦσα μετὰ φόβου… Κορωνοϊοῦ.

Στεκόμουν στὴν Ἅγια Τράπεζα μπροστὰ καὶ ὁμοῦ παρέστεκαν Ἀγγέλων...

τάγματα φοβερά, Χερουβεὶμ καὶ Σεραφείμ,… μά, γιὰ μεγάλη μου ντροπή, τὸ φίμωτρο δὲν ἔβγαλα στιγμή.

Στάθηκα μὲ τὰ Τίμια δῶρα ἀνερυθριάστως καὶ εὐθυτενὴς νὰ μεταδώσω τὴν ὄντως ΖΩΗ, μὰ μὲ διέψευδε τὸ φίμωτρο, τοῦ φόβου καὶ τοῦ θανάτου ἡ ἀπειλή.

«Ἐν εἰρήνῃ…Ἔτι καὶ ἔτι…» ἐκφωνοῦσα συνεχῶς, μὰ...

Ο αχάριστος είναι πάντα λυπημένος

 

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

-Γέροντα, γιατί πολλοί άνθρωποι , ενώ τα έχουν όλα, νιώθουν άγχος και στενοχώρια;

-Όταν βλέπετε έναν άνθρωπο να έχη μεγάλο άγχος, στενοχώρια και λύπη, ενώ τίποτε δεν του λείπει, να ξέρετε ότι του λείπει ο Θεός.

Όποιος τα έχει όλα, και υλικά αγαθά και υγεία, και, αντί να ευγνωμονεί  τον Θεό, έχει παράλογες απαιτήσεις και γκρινιάζει, είναι για την κόλαση με τα παπούτσια. Ο άνθρωπος, όταν έχει ευγνωμοσύνη, με όλα είναι ευχαριστημένος.

Σκέφτεται τί του δίνει ο Θεός κάθε μέρα και χαίρεται τα πάντα. Όταν όμως είναι αχάριστος, με τίποτε δεν είναι ευχαριστημένος γκρινιάζει και βασανίζεται με όλα.

Αν, ας πούμε, δεν εκτιμάει την λιακάδα και γκρινιάζει, έρχεται ο Βαρδάρης και τον παγώνει. Δεν θέλει την λιακάδα θέλει το τουρτούρισμα που προκαλεί ο Βαρδάρης.

-Γέροντα, τί θέλετε να πήτε μ” αυτό;

-Θέλω να πω ότι, αν δεν αναγνωρίζουμε τις ευλογίες που μας δίνει ο Θεός και γκρινιάζουμε, έρχονται οι δοκιμασίες και μαζευόμαστε κουβάρι.

Όχι, αλήθεια σας λέω, όποιος έχει αυτό το τυπικό , την συνήθεια της γκρίνιας, να ξέρη ότι θα του έρθη σκαμπιλάκι από τον Θεό, για να ξοφλήση τουλάχιστον λίγο σ” αυτήν την ζωή. Και αν δεν του έρθη σκαμπιλάκι , αυτό θα είναι χειρότερο, γιατί τότε θα τα πληρώση όλα μια και καλή στην άλλη ζωή.

-Δηλαδή , Γέροντα, η γκρίνια μπορεί να είναι συνήθεια;

-Γίνεται συνήθεια, γιατί η γκρίνια φέρνει γκρίνια και....

Επέτειος Αυτονομίας Β. Ηπείρου 14/2/1914

 

107 χρόνια από την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου




 Σαν σήμερα, το πολυτάραχο 1914 εγκαινιάζεται η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου με πρωθυπουργό τον Βορειοηπειρώτη Γεώργιο Χρηστάκη Ζωγράφο, ενώ στη συνέχεια και στο πλαίσιο της απομάκρυνσης του ενδεχομένου ένωσης με την μητέρα Πατρίδα,οι βορειοηπειρώτες προχωρούν σε εξέγερση. 

17 Φεβρουαρίου 1914. Ιστορική μέρα για τον Βορειοηπειρωτικό αγώνα. Για άλλη μια φορά ξαναζωντανεύει ο ηρωϊσμός κι η φιλοπατρία, που πριν 90 τόσα χρόνια οι Ιερολοχίτες στο Δραγατσάνι την υπέγραψαν με το αίμα και τη θυσία τους.

Έτσι και τώρα. Στις 4 το απόγευμα πάνω από 2000 Ιερολοχίτες, έχοντας επί κεφαλής τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κυβερνήσεως, κήρυξαν επίσημα την αυτονομία ολόκληρης της Βορείου Ηπείρου, στο Αργυρόκαστρο.

Στη μεγάλη τούτη ώρα ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Βασίλειος, γεμάτος συγκίνηση μίλησε στα πλήθη : «Αδελφοί Ηπειρώτες …, η Ήπειρος… έχοντας την ελπίδα της στο Θεό και στηριγμένη στη δύναμη των παιδιών της και στη βοήθεια όλου του Ελληνισμού, με αρχηγό τον Γεώργιο Ζωγράφο ρίχνεται στον αγώνα κι ανυψώνει, σαν σημαία της αυτονομίας, την παλιά βυζαντινή σημαία…

Η Ήπειρος είναι αποφασισμένη να την διατηρήσει απρόσβλητη και μόνο αν θα πατήσουν στο πτώμα και του τελευταίου Ηπειρώτη, θα μπορέσουν οι εχθροί ν’ απλώσουν πάνω της βέβηλο χέρι. Ηπειρώτες ! … Εμπρός για την πίστη και την Πατρίδα ! Ζήτω η ανεξάρτητη Ήπειρος ! …».

Την άλλη μέρα, στις 18 Φεβρουαρίου, η Κυβέρνηση της αυτόνομης Ηπείρου κυκλοφορεί μια προκήρυξη, με...

Μετσοβίτισσα: Η Ιστορία μας γραμμένη πάνω στο χιόνι

 


Με αφορμή το ομοίωμα  της Μετσοβίτισσας (περιοχή Ζωγράφου), έγραψε κάποιος το πιο κάτω ποίημα.

Μέρα Φλεβάρη μέρωσε, μέρα Φλεβάρη εφάνη,

μέσα στη ζάλη του χιονιά, στου Υμηττού τη ράχη,

μια νύφη σ’ άσπρο φόρεμα, μία πανώρια κόρη.

Κι έπεσε η νύχτα στα βουνά κι η νύχτα μες στους κάμπους

κι έμεινε η κόρη αγέρωχη, μονάχη στο σκοτάδι.

Επέρασε κι ο κυρ-Βοριάς κι εσκίρτησε κι εστάθη.

‒ Για δες περίσσεια ομορφιά, για δες περίσσεια χάρη,

για δες αρχόντισσα κυρά σα νύφη μέσα στ’ άσπρα!...

Για να μην παγώσουμε τι μπορούμε να κάνουμε

Η ταπείνωση της Χαναναίας γυναίκας - Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-p

7 ισχυρά παυσίπονα… στην κουζίνα μας




 Η φύση έχει προνοήσει, πολύ πριν τις φαρμακευτικές, να δημιουργήσει παυσίπονα, τα οποία ευτυχώς βρίσκονται σε αφθονία και είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στην κουζίνα σας:

Ξύδι για την καούρα

Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, λέει η γνωστή παροιμία, έτσι και το ξύδι από μηλίτη είναι η καλύτερη και φυσικότερη ίαση για την καούρα. Βάλτε ένα κουταλάκι της σούπας ξύδι μηλίτη σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το σιγά σιγά.

Το ξύδι από μηλίτη περιέχει αλκαλοποιητές, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τον άνθρωπο, ειδικά λόγω των οξέων που περιέχει η σύγχρονη διατροφή.

Σκόρδο για την αρθρίτιδα

Από την αρχαιότητα, το σκόρδο έπαιζε σημαντικό ρόλο στον τομέα των …παυσίπονων. Έτσι και σήμερα, ακολουθώντας την πανάρχαια τακτική, ψιλοκόψτε μία σκελίδα σκόρδο και μαζί με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ζεστάνετέ το. Απλώστε το στις αρθρώσεις που ...

Ὁ ἐπίκαιρος βίος τοῦ ὅσίου Ἀνθίμου τῆς Χίου 15 02

 

Κυθήρων Σεραφείμ: ''Τα μέτρα των ΚΥΑ εξελίσσονται σε διωγμό κατά της Εκκλησίας''

 



Το περιστατικό με τον Διοικητή της Αστυνομίας και τον Ιερέα της ενορίας στο Καμάρι Θήρας, π. Γεώργιο Φύτρο συμπεριέλαβε στο επίσημο κείμενο του προς την Ιερά Σύνοδο ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ.

Στο υστερόγραφο ο Σεβασμιώτατος χαρακτηρίζει παράνομη και απαράδεκτη την ενέργεια του Αστυνομικού Διευθυντού της Σαντορίνης εις βάρους του π. Γεωργίου Φύτρου.

«Τα μέτρα των ΚΥΑ, κατά της Εκκλησίας αντικανονικά και...

Ο δεκάλογος της Χριστιανικής λεβεντιάς!



 Να στέκεσαι:

1. Στους άλλους χαμογελαστός και καλόκαρδος.

2. Στον εαυτό σου αυστηρός και προσεκτικός.

3. Στην ανάγκη γενναίος και ψύχραιμος.

4. Στην βιοπάλη πρόσχαρος και αισιόδοξος.

5. Στις αντιξοότητες απτόητος και πιστός στον Θεό.

6. Στις αρχές σου και στις πεποιθήσεις σου εδραίος.

7. Στις μικρότητες αγέρωχος και αδιάφορος.

8. Στους ευτελείς στάσου γενναιόψυχος με αγάπη.

9. Όταν σε χειροκροτούν και σε κολακεύουν απαθής.

10. Όταν σφυρίζουν γύρω σου οι μανιασμένοι άνεμοι το κακού στάσου ασάλευτος πιασμένος από τον Σταυρό του Χριστού μας.

http://leimwnas.blogspot.com/2021/02/blog-post_75.html

ΚΟΝΙΤΣΑ-Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα στο Πληκάτι,για την σημερινή γιορτή της Παναγίας της Πληκαδίτισσας

 



Λιγότεροι συμπολίτες μας,σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα βρεθούν σήμερα στο Πληκάτι της Κόνιτσας,προκειμένου να γιορτάσουν όπως κάθε χρόνο την γιορτή της Παναγιάς,μιας και λόγω των μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοιού,δεν θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας,για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια…

Η γιορτή της Παναγιάς της Πληκαδίτισας, ξεκινά  από τις 15 Φεβρουαρίου με τις προετοιμασίες. Οι κάτοικοι του χωριού βοηθούν συμβάλλοντας ο καθένας με τον τρόπο του. Μετά τον εσπερινό οι γυναίκες μαζεύονται στην εκκλησία και στολίζουν την εικόνα, ενώ την ίδια στιγμή προετοιμάζεται το γεύμα της αυριανής μέρας που προσφέρεται σε όλους τους προσκυνητές μετά τέλος του εκκλησιασμού το επόμενο πρωί.Το επόμενο πρωί με το…
πρώτο φως της ημέρας η καμπάνα προσκαλεί τους κατοίκους του χωρίου, αλλά και...

Ο άνθρωπος που δεν έχει Χριστό τα βλέπει όλα δύσκολα και σκοτεινά




 «Ο άνθρωπος που δεν έχει Χριστό τα βλέπει όλα δύσκολα και σκοτεινά. Όταν η καρδιά μας δεν έχει τον Χριστό, τότε θα βάλουμε μέσα ή χρήματα ή κτήματα ή ανθρώπους. Σας παρακαλώ να εφαρμόσετε αυτήν την εντολή.

Όσο μπορείτε να καλλιεργήσετε την αγάπη προς το πρόσωπο του Χριστού. Σε τέτοιο σημείο που όταν θα...

Θαυμαστό γεγονός στο Άγιον Όρος | Σείεται ο Μέγας Αρχιερέας (βίντεο)

 

Η ομορφιά της μετανοίας αυτής της γυναίκας έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη μου...




 Το γεγονός το αφηγήθηκε μία εθελόντρια αδελφή νοσοκόμα και συνέβη στο παλαιό νοσοκομείο των Πατρών, στον “Άγιο Ανδρέα”. Είπε:

«Περί το 1968-69 έκανα την πρακτική μου εξάσκηση στο παλαιό νοσοκομείο των Πατρών που βρισκόταν κοντά στο κάστρο. Η κατάσταση βέβαια ήταν θλιβερή από κτιριακής πλευράς , παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που λιγοστού νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών. Εμείς οι εθελόντριες βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε τις μόνιμες αδελφές και συγχρόνως εξασκούμεθα.

Ένα απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου , καθώς μπήκα στον θάλαμο των γυναικών (με 25-30 κρεβάτια ! ) , είδα μία μεσόκοπη γυναίκα να πηγαίνει παραπατώντας προς το κρεβάτι της και ίσα που πρόλαβε να πέσει επάνω του ημιλιπόθυμη και κατάχλωμη.

Την πλησίασα , την σκέπασα και στεκόμουν από πάνω της κοιτώντας το χλωμό πρόσωπό της που ήταν ιδρωμένο. Την είχε περιλούσει κρύος ιδρώτας! Φαινόταν αρχοντική και όμορφη γυναίκα. Πλησίασα στο αυτί της και την ρώτησα αν θέλει να την βοηθήσω σε κάτι. Αντί για απάντηση, άπλωσε το χέρι της και μου έβαλε με κόπο μέσα στη φούχτα μου ένα τσαλακωμένο κιτρινωπό χαρτί, χωρίς να ανοίξει τα μάτια της. Μόνο μου ψιθύρισε:

– Σας παρακαλώ, διαβάστε το μου!

Ξεδιπλώνω το χαρτάκι και τι να δω! Ήταν ένα κομμένο φύλλο, προφανώς από κάποια “Σύνοψη” ή “Ωρολόγιο” και επάνω ήταν τυπωμένος ο πεντηκοστός ψαλμός, ο ψαλμός της μετανοίας, το “ Ἐλέησον μέ, ὁ Θεός, κατὰ τὸ μέγα ἔλεός σου…” !

Άρχισα χαμηλόφωνα να ...

Ο Σ.Π.Α.Π. στην μάχη κατά της κακοκαιρίας







 Ξεκίνησε η χιονόπτωση το μεσημέρι της Κυριακής (14/02/2021), στα Βόρεια Προάστια


 Αττικής, με τον κρατικό μηχανισμό ( Περιφέρεια , Δήμοι, Υπηρεσίες ) 

και τις Εθελοντικές Οργανώσεις να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση 

της κακοκαιρίας " Μήδεια" και των συνεπειών αυτής.

Ανθρώπινο δυναμικό & μηχανήματα, των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην διαχείριση

των επιπτώσεων, εκτάκτων  καιρικών φαινομένων, βρίσκονται σε σημεία που ο σχεδιασμός

επιβάλει, ώστε όταν...

Εσύ που θέλεις με το μυαλουδάκι σου να λύσεις όλα τα προβλήματα…




 Δέν θα έπρεπε, αγαπητοί μου, στον τόπο μας να υπάρχη ούτε ένας άπιστος και ά­θεος. Γιατί τα χώματά μας εί­νε αγιασμένα· και οι πέτρες ακόμα θα φω­νάζουν, ότι η θρησκεία μας είνε ζωντανή και κάνει θαύματα. Δυστυχώς ό­μως τα τελευταία χρόνια υ­πάρχουν άπιστοι και άθεοι. Γι᾽ αυτούς ο Δαυίδ λέει· «Είπεν άφρων εν καρ­δία αυτού· Ουκ έστι Θεός» (Ψαλμ. 13,1· 52,2). Δηλαδή· μόνο άνθρωπος που οι διανοητικές του δυνά­μεις έχουν διασαλευθή, μόνο αυτός μπορεί να πή ότι δεν υπάρχει Θεός.

Συν­αντάτε έναν άπιστο και άθεο; Κάντε του μία ερώτησι, και φτάνει· Ασφαλώς, φίλε μου, θα κάθεσαι σε κάποιο σπίτι. Εάν λοιπόν μου πής ότι το σπίτι αυτό φύτρωσε έτσι μόνο του, χω­ρίς μη­χανικό και χτίστη, τότε κ᾽ εγώ θα δεχθώ ότι το μεγάλο σπίτι που λέγεται σύμ­παν έ­γινε μόνο του. «Πάς οίκος κατασκευάζεται υ­πό τινος, ο δε τα πάντα κατασκευάσας Θεός» (Εβρ. 3,4). Η λογική επιβάλλει να παραδεχθούμε, ότι υ­πάρχει Θεός δημιουργός του παντός.

Υπάρχουν λοιπόν άπιστοι και άθεοι· υπάρχουν όμως και άλλοι, που λένε ότι πιστεύουν, έρχονται όμως στιγμές που η πίστι τους κλονί­ζεται. Γιατί; Διότι είνε ανυπόμονοι. Θέλουν, μέσα στο μικρό διάστημα της ζωής αυτής, να δούν να λειτουργή η θεία δικαιοσύνη, το κακό να τιμω­ρήται αμέσως. Κι όταν βλέπουν, κακοί και εγ­κληματίες να είνε καλά και να προοδεύουν, όταν βλέπουν το κακό να θριαμβεύη, χάνουν την πίστι τους και λένε· Που είνε ο Θεός; δεν τα βλέπει αυτά; υπάρχει Θεός;…