Φιλοκαλία


Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών, συνερανισθείσα παρά των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων ημών, (εκδ. 1893).
_______________________________________________________
Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών, (μεταφρ. Αντώνιος Γαλίτης, εκδ. Το περιβόλι της Παναγίας, 1986).
Μπορείτε να διαβάσετε ή να αποθηκεύσετε τους 5 τόμους της Φιλοκαλίας (σε μορφή .pdf) εδώ :
________________________________________________________
Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών, (Αλφαβητικώς ανά Τόμο)

Χαμός με τον Βρετανό youtuber που αποθεώνει την Ελληνική Γλώσσα διεθνώς (βίντεο)


Το γεγονός ότι το βίντεο για την Ελληνική γλώσσα έχει «ανέβει» στο youtube
και σε λίγες μέρες μετρούσε ήδη 400.000 views, αποδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει διεθνώς για τη γλώσσα μας, την εξέλιξή της ανά τους αιώνες, όπως και τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία που τη συνοδεύουν.Στην εκπομπή langfocus, που επικεντρώνεται στην ιστορία διάφορων γλωσσών, ο παρουσιαστής αναφέρει εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ότι το 6% του αγγλικού λεξιλογίου προέρχεται από ...

«Όλοι δικαιούνται θρησκευτική ελευθερία εκτός από χριστιανούς;»

O Ερυθρός Σταυρός απαιτεί τα παραρτήματά του να αφαιρέσουν τους Σταυρούς!

Εθελοντές επέκριναν την φιλανθρωπική οργάνωση του Ερυθρού Σταυρού αφότου έλαβαν μια ανακοίνωση που τους έλεγε να απομακρύνουν τους σταυρούς από τους τείχους των παραρτημάτων τους, καθώς η οργάνωση φαίνεται να γίνεται πιο κοσμική.
Τα υποκαταστήματα του οργανισμού διεθνούς βοήθειας στο Βέλγιο έλαβαν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Επαρχιακή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Λιέγη να αφαιρέσουν όλους τους σταυρούς. Ο André Rouffart, πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού στο Verviers, δήλωσε: «Μας ζητήθηκε να σεβαστούμε τις αρχές του Ερυθρού Σταυρού» και να μην διακρίνουμε ανάλογα με τις φυλετικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Ο κ. Ρούφαρτ δήλωσε ότι υπήρξαν πιέσεις από εθελοντές και ...

Έμειναν «κάγκελο» οι Τούρκοι όταν γκρέμισαν την έδρα του Πανιωνίου στη Σμύρνη - Τι ανακάλυψαν


Το ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στην Πούντα της Σμύρνης -που χτίστηκε το 1912- γκρεμίστηκε το 2016, αλλά τα ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια, συγκλονίζουν και έκαναν τους Τούρκους να σαστίσουν.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, στις εκσκαφές που έγιναν στη δυτική πλευρά του οικοπέδου, ανασύρθηκαν οστά, μάρμαρα και σταυροί από μνήματα, κάνοντας ακόμη και τους Τούρκους εργάτες να σαστίσουν!
Η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης ενημερώθηκε, όπως και οι εκπρόσωποι των ελληνικών Αρχών και ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Πανιωνίου, Άρης Μισαηλίδης. Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα μάλιστα με επιστολή της προς τον Δήμο Κόνακ του μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης κατέθεσε αίτημα προς τις τουρκικές Αρχές ώστε να...

Μάθε το «μυστικό» της πνευματικής ζωής: να ελέγχεις τους λογισμούς σου.

Του π.Γεωργίου Δορμπαράκη
Μικρές στάσεις στην Κλίμακα του Αγ.Ιωάννη του Σιναϊτη

Αποτέλεσμα εικόνας για pasare struguri

 «Ο καλός “ραγολόγος” τρώγει τις ώριμες ρώγες των σταφυλιών και δεν πειράζει καθόλου τις άγουρες. Παρόμοια ο καλόγνωμος και συνετός άνθρωπος, όσες αρετές βλέπει στους άλλους τις σημειώνει με επιμέλεια· ενώ ο ανόητος αναζητεί τα ελαττώματα και τις κατηγορίες» (λόγ. ι΄ 17).

  Ακούς την επιτυχία του συνανθρώπου σου, ένα κατόρθωμά του, τις πολλές ή λίγες αρετές του. Και σπεύδεις αμέσως να βάλεις ερωτηματικό. Κι ακόμη: ψάχνεις να βρεις το ελάττωμά του. Αναζητείς δηλαδή το σκοτάδι εκεί που υπάρχει το φως. Κι αρχίζεις και χαίρεσαι, γιατί ψάχνοντας νομίζεις ότι βρήκες το μείον και το ελάττωμα. Νιώθεις καλά πια, γιατί το ύψος του κατορθώματος του άλλου έχασε τη λάμψη του. Η επιτυχία του λίγο αμαυρώθηκε. «Είπα κι εγώ. Σιγά μην είναι έτσι όπως τα λένε».


  Δεν αντέχεις τον άλλο να υπέρκειται σε οτιδήποτε σε σχέση με σένα. Γιατί θέλεις τον καθένα στα δικά σου μέτρα. Γιατί μάλλον εσύ πρέπει να ...

Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης : «Ξέρεις τι κρατάς στο χέρι σου;», έλεγε το δαιμόνιο



Η προσευχή είναι καταπέλτης κατά των δαιμόνων, κατά των παθών, κατά της αμαρτίας και γενικά, βέβαια, κατά παντός που εναντιώνεται στο δρόμο της σωτηρίας.


Κάποτε ήταν ένας μοναχός και είχε πέσει σε αμέλεια πολλή. Τόσο ώστε και τον κανόνα του άφησε και στράφηκε προς το κόσμο.
Πήγε στην πατρίδα του την Κεφαλονιά. Πήγε λοιπόν να προσκύνηση τον Άγιον Γεράσιμο. Πηγαίνοντας λοιπόν να προσκυνήσει τον Άγιο, τον συναντά μια δαιμονισμένη στο δρόμο και του λέει.

-Ξέρεις τι κρατάς στο χέρι σου; Αχ, να ήξερες, ταλαίπωρε τι κρατάς στο χέρι σου; Να ήξερες πόσο με καίει εμένα αυτό το κομποσκοίνι σου, και συ το κρατάς, έτσι από συνήθεια, για το τύπο!

Εμβρόντητος έμεινε ο μοναχός.

Από Θεού ήταν να μιλήσει το δαιμόνιο. Συνήλθε. Τον φώτισε ο Θεός και λέγει στον εαυτό του. Για δες τι κάνω ο ανόητος! Κρατώ στο χέρι μου το δυνατότερο όπλο και δεν μπορώ να χτυπήσω ένα διάβολο. Και όχι μόνο να τον κτυπήσω δεν μπορώ αλλά με σύρει και...