Θέλετε να γίνετε πιο ευτυχισμένοι; Φύγετε από το facebook!

Αποκαλυπτική έρευνα από το Στάνφορντ 

Σκάνδαλα με διαρροές προσωπικών δεδομένων σε εταιρείες… Σενάρια παρακολούθησης μέσω του υπολογιστή… Χειραγώγηση των απόψεων ακόμη και σε ζητήματα άκρως σοβαρά και κρίσιμα, όπως η ψήφος σε μία εκλογική διαδικασία… Εγκλωβισμός σε μία εικονική πραγματικότητα… Όλα τα παραπάνω όχι μόνο έχουν αποδειχθεί, αλλά έχουν αναδειχθεί σε μείζονα θέματα της παγκόσμιας επικαιρότητας τον τελευταίο χρόνο.

Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω, δεν είναι άλλος από τον διαδικτυακό κολοσσό που ονομάζεται… Facebook. Παρόλα αυτά, πάνω από δύο δισ. άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη παραμένουμε εντός του γιγαντιαίου διαδικτυακού μέσου, με ένα μεγάλο ποσοστό να εξαρτά τη ζωή και την καθημερινότητά του από την ενασχόληση με το Facebook. Η έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και να προτείνει το εξής: Φύγετε -τρέχοντας- από το Facebook. Θα γίνετε περισσότερο ευτυχισμένοι…

Η έρευνα συμπεριέλαβε κριτήρια που ανταποκρίνονται σε όλους τους τομείς της συμπεριφοράς και των αναγκών -σωματικών, συναισθηματικών και ψυχολογικών- ενός ανθρώπου. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, ευθύς εξ αρχής, είναι το εξής: Θέλουμε να αισθανθούμε καλύτερα; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, είναι ακόμη πιο απλή: Διαγράψτε το Facebook.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί που ασχολήθηκαν με τη μεγάλη αυτή έρευνα, η εξάρτηση που αποκτά ο χρήστης του Facebook -κυρίως- αλλά και άλλων social media, είναι ανάλογη εκείνων που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών (ναρκωτικών) ή των ατόμων που έχουν εθιστεί στον τζόγο. Μπαίνοντας στο Facebook δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι θα αισθανθούμε καλύτερα, ότι θα διασκεδάσουμε, θα ψυχαγωγηθούμε. Λάθος.

Το αποτέλεσμα είναι εκ διαμέτρου αντίθετο, σε σημείο που να καθιστά τον χρήστη παθητικό και έρμαιο των διαθέσεων οποιουδήποτε θελήσει να τον χειραγωγήσει. Ταυτόχρονα, η εμμονή στη χρήση του Facebook καθιστά το άτομο αντικοινωνικό στην πραγματική ζωή και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, εκτός πραγματικότητας, καθώς αρχίζει να βιώνει έναν διαφορετικό κόσμο, συγχέοντας τους ρόλους που αναλαμβάνει στο διαδίκτυο, με την πραγματική ζωή.

Όλα τα παραπάνω έχουν αποδειχθεί από μελέτες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών που προηγήθηκαν, η εξάρτηση από το Facebook είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο και η λύση είναι να… το κόψει. Να διαγράψει τον λογαριασμό του και να φύγει. Να επιστρέψει στην πραγματικότητα, στην κανονική ζωή. Εδώ είναι το κομβικό σημείο, όπως σε κάθε περίπτωση εθισμένου στα ναρκωτικά ή στον τζόγο. Τι συμβαίνει αν κάποιος αποφασίσει να «κόψει» το Facebook από την καθημερινότητά του; Τη συγκεκριμένη καμπή μελέτησε η έρευνα του Στάνφορντ και της Νέας Υόρκης. Η απάντηση από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν; Αν «κόψετε» το Facebook, θα γίνετε πιο ευτυχισμένοι και πιο λειτουργικοί!

Τι θα πάθω -Θεέ μου- αν… πατήσω το κουμπί;

Γιατί και πώς (;), θα ρωτούσε ο μέσος εθισμένος χρήστης του Facebook, αρνούμενος να… πατήσει το κουμπί και να αλλάξει την καθημερινότητά του. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο βασικότερος όλων; Θα έχεις περισσότερο χρόνο να περνάς με την οικογένεια και τους φίλους σου. Η σχεδόν αρρωστημένη κοινονικοποίηση μέσω… πληκτρολογίου, θα αντικατασταθεί από την απευθείας επαφή. Η εικονική -φανταστική- πραγματικότητα, θα δώσει τη θέση της στον ρεαλισμό και στη συνείδηση. Το μίσος για τον εαυτό μας και το κορμί μας, όντας σε κατάσταση άρνησης να εμφανίσουμε την πραγματική εμφάνιση και χαρακτήρα μας, θα «αποσυρθούν», αυξάνοντας τον δείκτη εκτίμησης και αγάπης για τον εαυτό μας και τον μοναδικό μας χαρακτήρα.

Επίσης, θα τερματιστεί η… παράνοια στην παρακολούθηση των ειδήσεων -fake και… μη fake-, γεγονός που θα βοηθήσει πολλούς από εμάς -τους λεγόμενους επαγγελματίες δημοσιογράφους- να κάνουμε καλύτερα και πιο ψύχραιμα τη δουλειά μας, αξιοποιώντας τον χρόνο μας στις πραγματικές ειδήσεις και όχι στις λεγόμενες… μη ειδήσεις!

Η έρευνα του Στάνφορντ και της Νέας Υόρκης χρησιμοποίησε 2.844 χρήστες και τους… έσπασε στη μέση! Δεν τους… έσφαξε, αρκέστηκε στο να καταργήσει τους μισούς λογαριασμούς και να διατηρήσει τους άλλους μισούς, για διάστημα μόλις ενός μήνα. Μάλιστα, όσοι βγήκαν… off, τέθηκαν σε καθεστώς στενής παρακολούθησης για το ίδιο διάστημα, προκειμένου να εντοπιστούν και αποφευχθούν τυχόν… παρατυπίες.

«Η απενεργοποίηση προκάλεσε μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις στην ευημερία των ατόμων και...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΩΝ...


ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ...
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ "ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ" ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ...

Είμαι μαθητής του 2ου Γυμνάσιου Βούλας Αττικής.
Την Τρίτη 29-01-2019 ξεκίνησαμε κατάληψη στο σχολείο μας για συμπαράσταση των υπόλοιπων σχολείων και ως διαμαρτυρία για την Μακεδονία.
Η διάρκεια της κατάληψης αυτής ήταν μία ώρα και κάτι.
Σε εκείνο το διάστημα οι καθηγητές όπως και ένας κύριος που εκπροσωπούσε το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων προσπαθούσαν να μας ματαπείσουν να ανοίξουμε τις πόρτες του σχολείου
Με αυτή την επιστολή θέλω να απαντήσω σε όλα τα επιχειρήματα τους ένα προς ένα…
- «Καλώ την αστυνομία»...
Έγινε μπαμπούλας η αστυνομία που θα συλλάβει μαθητές γιατί γεννήθηκαν στην Ελλάδα και θέλουν να συνεχίσουν την ζωή τους στην Ελλάδα που παρέλαβαν….
- «Θα πέσουν μηνύσεις»...
Θα μηνύσουν τα παιδιά, που μέχρι εχθές οι ίδιοι διδάσκανε να είναι περήφανα για ...

Ιστορία & Γεωγραφία Αρχαίας Μακεδονίας (7ο-4ο π.Χ. αιώνα) - History of Ancient Macedonia (Eng Subs)




«Θα σηκωθεί ακόμη λίγη φουρτούνα και θα πετάξει όλα τα άχρηστα»

agios paisios eznepidis
Βάλσαμο τα λόγια σου Άγιε μας γλυκέ.



Ό Καλός Θεός όλα θα τα οικονομήσει με τον καλύτερο τρόπο, αλλά χρειάζεται πολλή υπομονή και προσοχή, γιατί πολλές φορές, με το να βιάζωνται οι άνθρωποι να ξεμπλέξουν τα κουβάρια, τα μπλέκουν περισσότερο. Ό Θεός με υπομονή τα ξεμπλέκει.

Δεν θα πάει πολύ αυτή ή κατάσταση. Θα πάρει σκούπα ό Θεός! Κατά το 1830, επειδή υπήρχε στο Άγιον Όρος πολύς τουρκικός στρατός, για ένα διάστημα δεν είχε μείνει στην Μονή Ιβήρων κανένας μοναχός. Είχαν φύγει οι Πατέρες, άλλοι με τα άγια Λείψανα, άλλοι για να βοηθήσουν στην Επανά¬σταση. Ερχόταν στο μοναστήρι μόνον ένας μοναχός από μακριά πού άναβε τα κανδήλια και σκούπιζε.

Μέσα και έξω από το μοναστήρι ήταν τουρκικός στρατός, και αυτός ό καημένος σκούπιζε και έλεγε: «Παναγία μου, τι θα γίνει μ’ αυτήν την κατάσταση;». Μία φορά πού προσευχόταν με πόνο στην Παναγία, βλέπει να τον πλησιάζει μία γυναίκα – ήταν ή Παναγία – πού έλαμπε και το πρόσωπο της ακτινοβολούσε.



Τού παίρνει την σκούπα από το χέρι και τού λέει: «Εσύ δεν ξέρεις να σκουπίζεις καλά• εγώ θα σκουπίσω». Και άρχισε να σκουπίζει. Υστέρα εξαφανίσθηκε μέσα στο Ιερό. Σε τρεις μέρες έφυγαν όλοι οι Τούρκοι! Τους έδιωξε ή Παναγία.

Ό Θεός ότι δεν είναι σωστό θα το πετάξει πέρα, όπως το μάτι πετάει το σκουπιδάκι. Δουλεύει ό διάβολος, άλλα δουλεύει και ό Θεός και αξιοποιεί το κακό, ώστε να ...πρό¬κυψη από αυτό καλό. Σπάζουν λ.χ. τα πλακάκια και ό Θεός τα παίρνει και φτιάχνει ωραίο μωσαϊκό.

Γι’ αυτό μη στενοχωρήσθε καθόλου, διότι πάνω από όλα και από όλους είναι ό Θεός, πού κυβερνά τα πάντα και θα καθίσει τον καθέναν στο σκαμνί, για να απολογηθεί για το τι έπραξε, οπότε και θα τον ανταμείψει ανάλογα. Θα αμειφθούν αυτοί πού θα βοηθήσουν μία κατάσταση και θα τιμωρηθεί αυτός πού κάνει το κακό. Τελικά ό Θεός θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους, αλλά ό καθένας μας θα δώσει λόγο για το τι έκανε σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια με την προσευχή, με την καλωσύνη.

Σήμερα προσπαθούν να γκρεμίσουν την πίστη, γι’ αυτό αφαιρούν σιγά-σιγά από καμμιά πέτρα, για να σωριασθεί το οικοδόμημα της πίστεως. Όλοι όμως ευθυνόμαστε για το γκρέμισμα αυτό, όχι μόνον αυτοί πού αφαιρούν τις πέτρες και το γκρεμίζουν, άλλα και όσοι βλέπουμε να γκρεμίζεται και δεν προσπαθούμε να το υποστυλώσουμε.

Όποιος σπρώχνει στο κακό τον άλλον θα δώσει λόγο στον Θεό γι’ αυτό. Και ό διπλανός όμως θα δώσει λόγο, γιατί έβλεπε εκείνον να κάνη κακό στον συνάνθρωπό του και δεν αντιδρούσε. Ο κόσμος εύκολα πιστεύει έναν άνθρωπο πού έχει τον τρόπο να πείθει.

– Ο λαός, Γέροντα, είναι σαν θηρίο.

– Εγώ από τα θηρία δεν έχω παράπονο. Βλέπεις, τα ζώα δεν μπορούν να κάνουν μεγάλο κακό, γιατί δεν έχουν μυαλό, ενώ ό άνθρωπος πού φεύγει μακριά από τον Θεό γίνεται χειρότερος από το μεγαλύτερο θηρίο! Κάνει μεγάλο κακό. Το δυνατό ξίδι γίνεται από το χαλασμένο κρασί. Τα άλλα τεχνητά ξίδια δεν είναι τόσο δυνατά… Πιο φοβερό είναι, όταν ό διάβολος συμμαχήσει με έναν άνθρωπο διεστραμμένο, τότε κάνει διπλό κακό στους άλλους, όπως ό σαρκικός λογισμός, όταν συμμαχήσει με την σάρκα, τότε κάνει μεγαλύτερο κακό στην σάρκα. Για να συνεργασθεί ο διάβολος με έναν τέτοιο άνθρωπο, πρέπει αυτός να είναι υπολογίσιμος, να έχει κακή προαίρεση, κακία.

Στην συνέχεια, Θεός φυλάξοι, αυτοί θα φέρουν δυσκολίλες, θα στριμώξουν ανθρώπους, μοναστήρια. Η Εκκλησία, ο Μοναχισμός, θα τους κάνη κακό, γιατί θα τους εμπόδιση στα σχέδια τους. Μόνον πνευματικά μπορεί να αντιμετωπισθεί ή σημερινή κατάσταση, όχι κοσμικά. Θα σηκωθεί ακόμη λίγη φουρτούνα, θα πετάξει έξω κονσερβοκούτια, σκουπίδια, όλα τα άχρηστα, και μετά θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Σ’ αυτήν την κατάσταση θα δείτε, άλλοι θα έχουν καθαρό μισθό και άλλοι θα ξοφλούν χρέη. Θα γίνουν έτσι τα πράγματα, που δεν θα στενοχωριέται κανείς για την ταλαιπωρία πού θα περνάνε – δεν θα λέει φυσικά «δόξα σοι ό Θεός».



Πόσο ο Θεός μας αγαπά! Αυτά πού γίνονται σήμερα και αυτά πού σκέφτονται να κάνουν, αν γίνονταν πριν από είκοσι χρόνια πού είχε περισσότερη πνευματική άγνοια ό κόσμος, θα ήταν πολύ δύσκολα. Τώρα ξέρει ο κόσμος! Η Εκκλησία δυνάμωσε. Ο Θεός αγαπάει τον άνθρωπο, το πλάσμα Του, και θα φροντίσει γι’ αυτά πού τού χρειάζονται, φθάνει ο άνθρωπος να πιστεύει και να τηρεί τις εντολές Του
https://agiameteora-friends.net/

ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΪ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ - ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.wmv

το να γίνεις μαμά είναι η καλύτερη δουλειά του κόσμου



Συγκλονιστική ιστορία

Δεν διέκοψε την κύηση επειδή είδε το μωρό της να χαμογελά





Συγκλονίζει η ιστορία μιας μητέρας που επέλεξε να γεννήσει το παδί της, αν και γνώριζε -από πρώιμο στάδιο της κύησης- ότι το μωρό θα είχε σοβαρότατα προβλήματα υγείας που δεν θα του επέτρεπαν να περπατήσει ή να μιλήσει, επειδή σε ένα υπερηχογράφημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είδε το έμβρυο να χαμογελά...
  
Η Katyia Rowe δήλωσε ότι ο εγκέφαλος του μωρού της δεν είχε σχηματιστεί σωστά και δε θα ...

Λόγος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Υπαπαντή του Ιησού Χριστού


Λόγος εις την Υπαπαντήν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και εις την Θεοτόκον και εις τον Συμεών

Δεν φορεί μόνο σάρκα ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, αλλά και περιτέμνεται σύμφωνα με τον Μωσαϊκό νόμο, για να μην έχη πρόφασι η απιστία των Ιουδαίων. Γιατί έρχεται προς τον νόμο για χάρι του ίδιου του νόμου, για να ελευθερώση τους μαθητές του μέσω της πίστεως που βασιζόταν στον νόμο.
Και παίρνει σάρκα και περιτέμνεται κι αυτός μαζί με τους Ιουδαίους. Πήρε το ίδιο με αυτούς σώμα, πήρε και την ίδια περιτομή. Έκανε α­ναντίρρητη την συγγένειά Του με αυτούς, ώστε να μη τον αρνη­θούν, Αυτόν, ο οποίος ήταν ο Χριστός που έρχεται από την γενιά του Δαυίδ, και που αυτοί προσδοκούσαν.
Έδειξε το γνώρισμα της συγγενείας Του με αυτούς. Γιατί, αν ακόμη και μετά την περιτομή Του έλεγαν «δεν ξέρουμε από πού είναι»[1], εάν δεν είχε περιτμηθή κατά σάρκα, η άρνησίς τους θα είχε κάποια εύλογη πρόφασι....

Διδαχές του Οσίου Σιλουανού


ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΔΑΧΕΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΣΙΛΟΥΑΝΟΥ

 "Αν ένας λαός ή μία πολιτεία υποφέρουν, τότε πρέπει να μετανοήσουν οι πάντες κι ο Θεός θα τα εξομαλύνει 
όλα προς το καλό".

Όποιος δεν αγαπά τους εχθρούς, σ' αυτόν δεν έχει κατοικήσει ακόμη η χάρις του Θεού.

* Αφόρητη είναι η ζωή χωρίς αγάπη για τον Θεό. Σκότος και ανία για την ψυχή. Όταν όμως έλθει η αγάπη, τότε είναι αδύνατο 
να περιγραφεί η χαρά της ψυχής.

* Όποιος γνώρισε την αγάπη του Θεού, αυτός αγαπά όλον τον κόσμο και ποτέ δεν μεμψιμοιρεί, γιατί η πρόσκαιρη θλίψη για τον Θεό 
προκαλεί αιώνια χαρά.

* Ας ταπεινώσουμε τον εαυτό μας, και ο Κύριος θα δώσει να γνωρίσουμε την δύναμη της προσευχής του Ιησού.

* Ψυχή που αγαπά τον Κύριο δεν μπορεί να μην προσεύχεται, γιατί την έλκει προς Αυτόν η χάρη που εδοκίμασε στην προσευχή.

*  Αν κανείς προσεύχεται στον Κύριο και σκέφτεται άλλα πράγματα, τότε ο Κύριος δεν εισακούει αυτού του είδους την προσευχή.

*  Ή αδιάλειπτη προσευχή προέρχεται από την αγάπη και χάνεται εξ αιτίας της κατακρίσεως, της αργολογίας και της ακράτειας.

* Τέτοιος είναι ο παράδεισος του Κυρίου. Όλοι θα βρίσκονται μέσα στην αγάπη και από την κατά Χριστόν ταπείνωση όλοι θα χαίρονται 
να βλέπουν τους άλλους ανώτερούς τους. Η ταπείνωση του Χριστού κατοικεί στους μικρότερους κι αυτοί χαίρονται που είναι μικροί.

*  Για να σωθείς είναι ανάγκη να ταπεινωθείς. Για τον υπερήφανο, και...

Εάν δυσκολευτείς από τον δαιμονικό πόλεμο, εφάρμοσε έναν άλλον τρόπο προσευχής ανώτερο από το " ελέησόν με"


Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα 

Ένας ασκητής που πολεμούνταν σφοδρά από τα δαιμόνια της πορνείας και της εσωτερικής κατακρίσεως, έλεγε το "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με" χιλιάδες φορές καθημερινώς. 
Παρόλο αυτά όμως, ο εχθρός διάβολος δεν υποχωρούσε ούτε πόντο!
Μια μέρα τον φώτισε το Άγιο Πνεύμα και θυμήθηκε τα λόγια ενός συνασκητού του, που του είχε πει:
- Εάν δυσκολευτείς από τον δαιμονικό πόλεμο, εφάρμοσε έναν άλλον τρόπο προσευχής ανώτερο από το " ελέησόν με". Δοξολόγησε τον Χριστό και λέγε: "Κύριε Ιησού Χριστέ δόξα σοι!"...
Πράγματι το εφάρμοσε και ακούγοντας ο διάβολος το: " Κύριε Ιησού Χριστέ δόξα σοι" έγινε άφαντος!
Ο διάβολος την δέηση και την αίτηση, μπορεί να ..την υπομένει, μολονότι κατακαίγεται. Την δοξολογία όμως και την ευχαριστία, που είναι η κόλασή του, δεν μπορεί να την υπομένει και αναγκάζεται να υποχωρήσει, έστω και ας είναι ο πιο αμαρτωλός όλων, εκείνος που δοξολογεί και ευχαριστεί τον Κύριο...


Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα


https://apantaortodoxias.blogspot.com/
http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/02/blog-post_14.html#more

Πως η δοκιμασία που βίωσα με οδήγησε στο Θεό


Μέχρι τὰ 22 μου ζοῦσα μιὰ ζωὴ ὑλιστική, κοσμική, κάνοντας ὅ,τι ἤθελα χωρὶς νὰ σκέπτομαι οὐσιαστικά. Νόμιζα πὼς ἡ ἀσύστολη ἐλευθερία δὲν ἔχει συνέπειες. Ζοῦσα γαστρίμαργα, ράθυμα, μέσα σὲ σαρκικὲς ἀπο λαύσεις.
Σὲ κάποια φάση ἄρχισα νὰ βλέπω πὼς αὐτὸς ὁ τρόπος ζωῆς μὲ βούλιαζε χωρὶς νὰ τὸ καταλαβαίνω.
Ἔνιωθα νὰ ἀπελπίζομαι μὲ τὴ σύντομη, ψεύτικη, γήινη ἀπόλαυση.
Ἤμουν ἐπιθετικός, χωρὶς διάκριση, γεμάτος εἰρωνεία γιὰ κάθε τί. Ἔβλεπα θολά, ἀγχωτικὰ, πιεστικὰ ἀκόμη καὶ τὰ πιὸ ἁπλὰ καθημερινὰ προβλήματα.
Ἡ κατάκριση καὶ ἡ καταλαλιά ἦταν κάτι τὸ «φυσιολογικό».
Δὲν γνώριζα τί εἶναι ὀρθοδοξία, δὲν ἤξερα νὰ ξεχωρίσω ποιὰ εἶναι ἡ ἀληθινὴ ἀπὸ ὅλες θρησκεία, τὰ εἶχα μπερδεμένα ὅλα στὸ μυαλό μου.
Εἰρωνευόμουν συνεχῶς τὰ πάντα καὶ τοὺς πάντες, ἀκόμη καὶ τὰ μυστήρια καὶ τὶς παραδόσεις τῆς ἐκκλησίας. Πίστευα πὼς μόνο ἡ δική μου ἄποψη ἦταν ἡ σωστή.
Προκύπτει ὅμως μιὰ δοκιμασία στὴ ζωή μου.
Ἤθελα ἕνα στήριγμα ψυχολογικό. Τίποτα γήινο δὲν μὲ ἀνέπαυε·βίωσα ἕνα κενό. Ξεκίνησα πειραματικὰ νὰ διαβάζω θρησκευτικὰ βιβλία.
Εἶχα ἀκούσει ἀπὸ ἕναν οἰκογενειακὸ φίλο γιὰ τὸ ἀπόδειπνο κι ἔτσι διάβασα τὸ ἀπόδειπνο πρώτη φορὰ στὰ 22 μου χρόνια.
Ἄρχισα ν’ ἀκούω ψαλμωδίες κι ἀπὸ αὐτὸ ἔπαιρνα δύναμη! Παράξενο πράμα γιὰ μένα.
Δὲν μποροῦσα νὰ τὸ πιστέψω. Ἀποροῦσα.
Ἔνιωθα νὰ γεμίζω ἐσωτερικά, ἡ ψυχολογία μου καλυτέρευε.
Ἔβλεπα τὴ δοκιμασία σὰν εὐλογία! Κάθε βράδυ διάβαζα τὸ Εὐαγγέλιο.
Μὲ γέμισε τόσο πολὺ πού μοῦ ἄρεσε, ρουφοῦσα τὴν κάθε σελίδα. Δὲν περιγράφεται αὐτὸ τὸ συναίσθημα χαρᾶς, αἰσιοδοξίας καὶ ἐλπίδας.
Ἕνα ἀπὸ αὐτὰ τὰ βράδια διαβάζω ἕνα βιβλίο μὲ θέμα τὴν ἔξοδο τῆς ψυχῆς ἀπὸ τὸ σῶμα, τὸν τελωνισμὸ τῆς ψυχῆς καὶ τί περνάει ἡ κάθε ψυχή. Πάγωσα. Ἔνιωσα ρυπαρός, μολυσμένος καὶ ἐννοεῖται ἀπροετοίμαστος γιὰ τὴν αἰώνια ζωή.
Ἄρχισα νὰ κλαίω! Τὰ δάκρυα ἔτρεχαν ἀσταμάτητα, συνέχεια.
Σὰν νὰ ἔφευγε ἕνα μαῦρο σύννεφο ἀπὸ τὸ μυαλό μου.Ἔλεγα Χριστέ μου πόσο σὲ πληγώνω καὶ δὲν κάνω τίποτα γιὰ ἐσένα· αὐτὸ συνέβαινε γιὰ ἀρκετὴ ὥρα.
Ἔβλεπα ἀπὸ ἐκείνη τὴ στιγμὴ τὴ ζωὴ ἀπὸ ἄλλη ὀπτικὴ γωνία.
Ἀνυπομονοῦσα νὰ ἔρθει τὸ βράδυ νὰ κάνω τὸ ἀπόδειπνο, τὸ λαχταροῦσα πάρα πολύ.Τὰ δάκρυα κάθε βράδυ ἔρρεαν ζεστά, ἄφθονα. Ἐκεῖνες τὶς μέρες ἕνας γνωστὸς ἔρχεται στὰ καλὰ καθούμενα καὶ μοῦ λέει: «Σοῦ κάνω δῶρο αὐτὸ τὸ βιβλίο τοῦ Γέροντος (τότε) Παϊσίου».
Χάρηκα πολὺ, δὲν ξέρω τὸ γιατί ἀλλὰ αὐτὸ τὸ γεγονός μοῦ φάνηκε σὰν κάποιος νὰ μὲ σκέφτηκε, νὰ μὲ κατάλαβε, νὰ μοῦ ἔδωσε σημασία.
Διαβάζοντας αὐτὸ τὸ βιβλίο μοῦ λύθηκαν σχεδὸν ὅλες οἱ ἀπορίες σχετικὰ μὲ τὴν ὀρθοδοξία.Ἦταν ἀπίστευτο αὐτὸ ποὺ ἔνιωθα διαβάζοντας αὐτὸ τὸ βιβλίο. Μοῦ μετέδιδε κάτι τὸ θετικό, τὸ ἐλπιδοφόρο. Μοῦ ἐνέπνεε μιὰ ἀσφάλεια.
Ὅμως ἕνα πράγμα δὲν μποροῦσα νὰ κάνω, νὰ ἐξομολογηθῶ. Ντρεπόμουν πάρα πολὺ γιὰ τὶς ἁμαρτίες μου. Μοῦ φαινόταν ἐξαιρετικὰ δύσκολο. Φοβόμουν. Δὲν ἤθελα. Ἀπὸ τὸν Ἅγιο πλέον Παῒσιο διάβασα για τὴν ἐξομολόγηση καὶ ...

Oι σύζυγοι πρέπει να μάθουν να συγχωρούν και να ανέχονται

Η αμοιβαία εκδήλωση στοργής είναι αναγκαίο στοιχείο της συζυγικής αγάπης. Η αγάπη φανερώνεται με την τρυφερότητα, την ευγένεια, το ενδιαφέρον. Η αγάπη εκφράζεται με λόγια.
Οι λέξεις είναι η τροφή των συναισθημάτων, ζωντανεύουν την αγάπη. Στα απλά καθημερινά πράγματα βρίσκεται συχνά το μυστικό της ευτυχισμένης οικογενειακής ζωής. Δυστυχώς τα ξέχασαν αυτά σήμερα οι σύζυγοι. Ξεχνούν να εκφράσουν την εκτίμηση και τον θαυμασμό τους για τα χαρίσματα, τις ικανότητες, τις προσπάθειες, τις επιτυχίες που κάνει ο καθένας στον τομέα του, ακόμη και ένα κομπλιμέντο για την εμφάνιση και το καθημερινό ντύσιμο, το καλομαγειρεμένο φαγητό.
Η γυναίκα ακτινοβολεί, αυξάνει το φιλότιμό της όταν νιώθει ότι την αγαπούν. Το ίδιο συμβαίνει και στους άνδρες. Σ’ αυτούς αυξάνεται η καλή αυτοπεποίθηση. Η αγάπη συντηρείται με την επινόηση τρόπων εκδήλωσεώς της. Η ικανοποίηση των ιδιαιτέρων επιθυμιών και η ανοχή των αδυναμιών του άλλου βοηθούν την συνοχή των συζύγων.
Ο άγιος Χρυσόστομος με τον τονισμό της αγάπης λέει στην ουσία ότι...

Καλεντερίδης: «Ιστορικά δεν υπάρχει γεωγραφική Μακεδονία, μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα»

Μεγάλη ένταση τις τελευταίες μέρες αναφορικά με το ζήτημα της Μακεδονίας. Είναι η Μακεδονία μία ή πρόκειται για μία ολότητα που μοιράστηκε στα δύο;

Πρέπει να μάθουμε ποιος, πότε και με ποια κριτήρια όρισε τη γεωγραφική Μακεδονία, σημείωσε.
Ειναι πλάνη ότι υπάρχει γεωγραφική Μακεδονία, τόνισε στο «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Σάββας Καλεντερίδης.
«Πρέπει να μάθουμε ποιος, πότε και...

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ (1973) 144'


Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΤΕΚΑ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑΚΙ


Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ