Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου: «Ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος» (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)

 



Απομαγνητοφωνημένη ομιλία του μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου που εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 17-7-1983.

«Ὃς ἐὰν οὖν λύσῃ μίαν τῶν ἐντολῶν τούτων τῶν ἐλαχίστων καὶ διδάξῃ οὕτω τοὺς ἀνθρώπους, ἐλάχιστος κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν».

Σήμερα, αγαπητοί μου, η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των 630 θεοφόρων Πατέρων, που συνεκρότησαν την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Χαλκηδόνα. Το θέμα της Συνόδου ήταν ότι ο Ιησούς Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος.

Βέβαια, πριν ξεκινήσουμε να δούμε το περιεχόμενο της Συνόδου αυτής, το εξαιρετικά επίκαιρο σε κάθε εποχή, θα ήθελα να έκανα μια διασάφηση γύρω από το θέμα «δόγμα», διότι όλες οι Σύνοδοι φυσικά δογμάτισαν. Στην εποχή μας, η οποία δεν θα ήθελε να ακούσει ούτε τη λέξη, ούτε το περιεχόμενο «δόγμα»- άλλη παράγραφος ότι η πιο δογματική εποχή είναι η εποχή μας, αυτή που φιλελευθεριάζει, η πιο δογματική- θα ήθελα να κάνω μία διασάφηση το τι είναι δόγμα· το οποίο, όπως σας είπα, τόσο τρομάζει στον σύγχρονο άνθρωπο, όταν ακούει για δόγματα. Νομίζει ο σύγχρονος άνθρωπος ότι το δόγμα είναι κάτι που θες δεν θες πρέπει να το δεχτείς ή σου αρέσει ή δεν σου αρέσει, άλλο εάν αυτό σου δεσμεύει ή δεν σου δεσμεύει την ελευθερία. Ένα είδος δηλαδή πειθαναγκασμού νομίζει ότι είναι το δόγμα. Αυτή η αντίληψη υπάρχει.

Σας είπα όμως ότι η εποχή μας είναι δογματική. Είναι δογματική με αυτήν την έννοια η εποχή μας· διότι βλέπετε σαν κοπάδια, θα ξαναπώ τη λέξη, σαν κοπάδια οι άνθρωποι πηγαίνουν σε ποικίλους δογματισμούς της εποχής μας να ενταχθούν. Τι είναι παρακαλώ η μόδα; Η μόδα δεν είναι παρά ένας δογματισμός. «Τάδε φη Παρίσι». «Τάδε φη Νέα Υόρκη». Αυτό είπε το Παρίσι, αυτό είπε η Νέα Υόρκη, αυτό είπε η Δύσις, αυτό είπε η ...

Όσιος Ισαάκ ο Σύρος: Δίψησον δια τον Χριστόν, ίνα σε μεθύση εκ της αγάπης Του.




 Τοῦ Ἀββᾶ Ἰσαὰκ τοῦ Σύρου

Καὶ ἐὰν δὲν μπορεῖς νὰ νηστεύσεις δυὸ ἡμέρας νήστευσον τουλάχιστον ἕως τὸ ἑσπέρας, καὶ ἐὰν δὲν ἠμπορεῖς πάλιν ἕως τὸ ἑσπέρας φυλάττου τουλάχιστον ἐκ τοῦ χορτασμοῦ τῆς κοιλίας, καὶ ἐὰν δὲν ὑπάρχεις ἅγιος κατὰ τὴν καρδίαν, γίνε καθαρὸς κατὰ τὸ σῶμα. Καὶ ἐὰν δὲν πενθεῖ ἡ καρδία σου ἂς πενθεῖ τὸ πρόσωπόν σου, καὶ ἐὰν δὲν ἠμπορεῖς νὰ ἐλεήσεις ὁμίλει τουλάχιστον ὡς ἁμαρτωλός. Καὶ ἐὰν δὲν ὑπάρχεις εἰρηνοποιὸς μὴ γίνου τουλάχιστον φιλοτάραχος. Καὶ ἐὰν δὲν ὑπάρχεις ἱκανὸς καὶ ἔμπειρος γίνου ἄοκνος κατὰ τὸ φρόνημα. Καὶ ἐὰν δὲν ὑπάρχεις νικητὴς μὴ ὑψηλοφρόνει κατὰ τῶν πταιόντων καὶ ὑπευθύνων. Καὶ ἐὰν δὲν δύνασαι νὰ φράξεις τὸ στόμα τοῦ καταλαλοῦντος κατὰ τοῦ ἀδελφοῦ αὐτοῦ, φύλαξον τουλάχιστον τὸ σὸν καὶ μὴ συμφωνήσεις μετ᾿ αὐτοῦ.

Καθὼς μία δρὰξ ψάμμου πίπτουσα εἰς μεγάλην θάλασσαν χάνεται, οὕτω καὶ τὰ πταίσματα παντὸς ἀνθρώπου ἐνώπιον τῆς...

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΙΗΓΗΣΗ…

 




“Αγάπη και ταπείνωση, σε αυτή τη συχνότητα εργάζεται ο Θεός”…
Άγιος Παΐσιος

Ο Άγιος Παΐσιος σε μια θαυμάσια και αληθινή διήγηση, που μας δείχνει το πως ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μόνο καλούς λογισμούς δεν πέφτει ποτέ σε κατάκριση…

«Μια φορά ένα παιδί δευτέρας γυμνασίου ήρθε στο Καλύβι και χτύπησε το σιδεράκι στην πόρτα. Είχα ένα τσουβάλι γράμματα να διαβάσω, αλλά είπα, ας βγω να δω τι θέλει, διηγείται ο Άγιος Παΐσιος

«Τι είναι, παλληκάρι;» του λέω.

«Αυτό είναι το Καλύβι του πατρός Παϊσίου; με ρωτάει. Θέλω τον πατέρα Παΐσιο».

«Αυτό είναι, αλλά αυτός δεν είναι εδώ. Πήγε να αγοράσει τσιγάρα», του λέω.

«Φαίνεται κάποιον πήγε να εξυπηρετήσει», μου λέει με καλό λογισμό.

«Για τον εαυτό του πήγε να τα αγοράσει, του λέω. Του είχαν τελειώσει και ...

Η Ολυμπιονίκης αθλήτρια Brianna McNeal πίστεψε ότι η άμβλωση θα προωθούσε την καριέρα της, αλλά την κατέστρεψε…

 



Η άμβλωση είναι τελικά η πιο αποτυχημένη επιλογή «επιτυχίας»…

Από: Micaiah Bilger,

LifeNews.com- Διεθνείς ειδήσεις.

2 Ιουλ 2021, Ουάσιγκτον

Η χρυσή Ολυμπιονίκης Brianna McNeal αποκάλυψε αυτήν την εβδομάδα ότι ταλαιπωρείται από τύψεις και κατάθλιψη μετά την έκτρωση που έκανε στο αγέννητο μωρό της το 2020 για να προωθήσει την αθλητική της καριέρα.

Η “USA Today” αναφέρει ότι η αθλήτρια της Καλιφόρνιας μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για την άμβλωσή της από την ώρα που η υπηρεσία που επιβλέπει την εντιμότητα στον αθλητισμό, η Athletics Integrity Unit, της απαγόρευσε  τον περασμένο μήνα να αγωνιστεί.

Η McNeal κατηγορήθηκε από την επιβλέπουσα υπηρεσία, για «παραβίαση της διαδικασίας διαχείρησης αποτελεσμάτων», που προβλέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος για λήψη συγκεκριμένων ουσιών από τους αθλητές. Στη McNeal  που είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα εμπόδια των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή πενταετούς αναστολής συμμετοχής  σε αγώνες, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, η αθλήτρια, 29 ετών σήμερα, επιμένει ότι «δεν είχε κάνει ποτέ χρήση ντόπινγκ κατά το παρελθόν, ούτε πρόκειται να κάνει στο μέλλον» και ο αποκλεισμός της σχετίζεται με  την «πολύ δύσκολη συναισθηματικά περίοδο», όταν είχε κάνει την έκτρωσή της, σύμφωνα με τους New York Times.

Στις 12 Ιανουαρίου 2020, δύο ημέρες μετά την έκτρωσή της, η McNeal παρέλειψε να υποβληθεί  στον απαιτούμενη έλεγχο για...

Σύνταγμα: Μεγάλη συγκέντρωση με σύνθημα «Όχι στον εμβολιασμό»

 



«Ελευθερία. Όχι στους διαχωρισμούς. Όχι στους εκβιασμούς. Όχι στην τρομοκρατία»

Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και το Σύνταγμα και διαμαρτύρονται για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και τα μέτρα για την υποχρεωτικότητά τους.

Οι αρνητές των εμβολίων κατά του κορονοϊού κρατούν πανό με συνθήματα κατά του εμβολιασμού και του κορονοϊού ενώ κρατούν και ελληνικές σημαίες.

Την ίδια στιγμή στην Ομόνοια κρατούν πανό που ...

Μεγάλη συγκέντρωση στὸ Σύνταγμα κατὰ τοῦ ὑποχρεωτικοῦ ἐμβολιασμοῦ -15000 πολῖτες ὑπὸ 40 βαθμοὺς Κελσίου...

 

Η προσευχή είναι ξεκούραση




 «Ρίξτε το μεγαλύτερο βάρος του αγώνα σας στην προσευχή, γιατί αυτή μας κρατεί σε επαφή με το Θεό. Και η επαφή αυτή πρέπει να είναι συνεχής. Η προσευχή είναι το οξυγόνο της ψυχής, είναι ανάγκη της ψυχής και δεν πρέπει να θεωρείται αγγαρεία. Η προσευχή για ν' ακουστεί από το Θεό πρέπει να γίνεται με ταπείνωση, με συναίσθηση βαθιά της αμαρτωλότητας μας, και να είναι καρδιακή. Εάν δεν είναι καρδιακή, δεν ωφελεί. Ο Θεός ακούει πάντοτε την...

Η Τίμια κάρα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στο Κελλί των Σκουρταίων, στο Αγιο Όρος όπου και κοιμήθηκε το 1809.


Ο Όσιος Νικόδημος γεννήθηκε στη Νάξο το 1749 από γονείς ευσεβείς και ενάρετους, τον Αντώνιο και την Αναστασία Καλλιβούρτση η οποία μόνασε αργότερα στην Ιερά Μονή Αγίου Χρυσοστόμου της Νάξου, με το όνομα Αγάθη.
Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος Kαλλιβούρτσης και από μικρός έδειχνε ότι ήταν άνθρωπος μεγάλης αρετής και φοβερής ευφυΐας.
Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στη Νάξο και έπειτα στη σχολή της ίδιας πόλης επέκτεινε τις γνώσεις του, με δάσκαλο τον αδελφό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο. 

Κατόπιν 16 χρόνων πήγε στην Ελληνική σχολή της Σμύρνης, όπου κοντά στους φημισμένους διδασκάλους Ιθακήσιους Ιερόθεο Δενδρινό και Χρύσανθο Καραβία έλαβε ανώτερη παιδεία και αρετή.
Μετά από ορισμένες περιπέτειες, το 1775 πήγε στο Άγιον Όρος όπου στη Μονή του Άγιου Διονυσίου εκάρη μοναχός με το όνομα Νικόδημος. 

Οι Πατέρες της Μονής μάλιστα, που...

Από την Σοφία των Νηπτικών Πατέρων της Ερήμου




 1. Πρέπει να γνωρίζωμε ότι, οι αρετές είναι δεμένες μεταξύ τους, αποτελώντας μιά ιερή αλυσίδα:

Έτσι η προσευχή ξεκινάει από την αγάπη!

Η αγάπη από τη χαρά!

Η χαρά από την πραότητα!

Η πραότητα από την ταπεινοφροσύνη!

Η ταπεινοφροσύνη από τη διακονία!

Η διακονία από την ελπίδα!

Η ελπίδα από την πίστη!

Η πίστη από την υπακοή!

Η υπακοή από την απλότητα!Επίσης και οι κακίες είναι αλυσίδα μεταξύ τους:

Το μίσος από το θυμό.

Ο θυμός από την υπερηφάνεια.

Η υπερηφάνεια από την κενοδοξία.

Η κενοδοξία από την απιστία.

Η απιστία από τη σκληροκαρδία.

Η σκληροκαρδία από την αμέλεια.

Η αμέλεια από τη χαύνωση.

Η χαύνωση από την ολιγωρία.

Η ολιγωρία από την ακηδία.

Η ακηδία από την ανυπομονησία.

Και τέλος η ανυπομονησία από τη φιληδονία.2. Ο,τιδήποτε καλό κάνει ο άνθρωπος, ο πονηρός θέλει να το λερώνει με τα δικά του σπέρματα. Δηλαδή με...

Το μικρόβιο και ο Άγιος Παΐσιος. Συγκλονιστική διήγηση




 π. Αθανάσιος, Μητροπολίτης Λεμεσού

Θα σας πω και κάτι που πιέζει το μυαλό μου να σας το πω.
Το 1990, όταν ήμουν προϊστάμενος και αντιπρόσωπος στην Ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους, γέμισε το Άγιο Όρος από λύκους.
Κατά έναν παράδοξο τρόπο, παρά πολλοί λύκοι μπήκαν στο Άγιο Όρος.
Όσοι από σας, άντρες, έρχονταν τότε στο Άγιο Όρος, θυμούνται ότι ήταν επικίνδυνα τα πράγματα.
Οι λύκοι έφαγαν πολλά άλλα ζώα, πολλά μουλάρια και ζώα που χρησίμευαν στους πατέρες.
Και κινδύνεψαν και άνθρωποι και μοναχοί.
Τότε λοιπόν πήγαμε στον πατέρα Παΐσιο, στον άγιο Παΐσιο, κάποιοι πατέρες και του είπαμε ότι ξέρεις γέροντα,
έχει μεγάλο πρόβλημα με τους λύκους, θα φάνε κανέναν άνθρωπο στο τέλος.
Κι ήταν όντως μεγάλο το πρόβλημα.
Θα δούμε να κάνουμε καμιά εκστρατεία, να φέρουμε κυνηγούς να τους κυνηγήσουν.

Λέει, δεν ντρέπεστε; θα φέρετε κυνηγούς..

Θα κάνετε προσευχή, θα...

Ο π. Παϊσιος ψάλλει τον 135 ψαλμό

 

Τον Γέροντα Παϊσιο ζητάμε Πάτερ!


Θαύμα Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου
Έλα να κάνουμε προσευχή … 
Φθινόπωρο 1988 …
Με ένα μικρό σακίδιο στον ώμο και ένα χαρτί διπλωμένο στην πάνω τσέπη …της καρδιάς ο Γιώργης… Μαζί με τον Δημήτρη ανέβηκαν στο λεωφορείο για την Αθήνα . Ζεστό το αχάραγο ξύπνημα  , θύμιζε όλα τα πνιγηρά πρωινά του Αυγούστου ,  εκείνου και του προηγουμένου καλοκαιριού , με τους λίβες , τους καύσωνες και τα πρωτόγνωρα  δυσκολέματα για πολλούς ανθρώπους .
Για τους άλλους ήταν έτσι …Για τα δυο Αργειτόπουλα αλλιώς φαινόταν ο καιρός …Σαν ένα φρέσκο,  απαλό αεράκι να ύγραινε τα νεανικά πρόσωπα και τις φλογερές ψυχούλες τους .
Μα δεν ερχόταν απ τα παράλια μέρη του Αργολικού…
Αν τους ρωτούσες σίγουρα εκείνο το πρωινό θα σου απαντούσαν πως η αρμυρωμένη δρόσος ερχόταν απ τα μέρη του Σιγγιτικού κόλπου !! Κι ας ήταν τόσο  μακριά ακόμα ο προορισμός τους ..
Το τέρμα του ταξιδιού ή καλύτερα η αρχή του !
Απ την Αθήνα ως την Ουρανούπολη αμέτρητες οι ώρες μα τόσο γαλήνιες ! Σε λίγες ώρες θ αξιώνονταν να πατήσουν τα χώματα του περιβολιού της Κυρίας Θεοτόκου , θα γνώριζαν επιτέλους τους Αγιορείτες Μοναχούς που τόσο πολλά είχαν ακούσει να λέγονται για αυτούς . Τόσα που στο μυαλό τους είχαν πλάσει τις φιγούρες τους , τα πρόσωπά τους , τις κινήσεις τους , τις φωνές τους…

Έτσι τους περίμεναν και ...