Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ

 


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 

2. ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ (26 ΣΕΠ.-2 ΟΚΤ. 2021) 

Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ 

π. Δημητρίου Μπόκου 

Πριν ξεψυχήσει ο Χριστός πάνω στον Σταυρό, κατά τις τελευταίες επώδυνες στιγμές του, έλαβε πρόνοια και για την Μητέρα του, που θα έμενε πλέον μόνη της στον κόσμο. Βλέποντάς την να χύνει πικρά δάκρυα κάτω από τα ματωμένα του πόδια, την ανέθεσε στον Ιωάννη (26 Σεπτ.), τον μόνο από τους μαθητές που του παραστάθηκε ως το τέλος. «Αυτός θα είναι ο γιος σου και αυτή θα είναι η μητέρα σου», είπε στα δυο πιο αγαπημένα του πρόσωπα, πριν κλείσει τα μάτια του. Και από τη στιγμή εκείνη ο μαθητής παρέλαβε τη Μητέρα μαζί του. 

Γράφει ο άγιος Σιλουανός, που τον εορτάσαμε προχθές (24 Σεπτ.), ότι η Θεομήτωρ, αν και δεν αμάρτησε ποτέ, ούτε καν με τη σκέψη της, όμως πέρασε και αυτή μεγάλες θλίψεις. «Όταν στεκόταν δίπλα στον Σταυρό, τότε η θλίψη της ήταν ωκεανός. Ο πόνος της ήταν ασυγκρίτως μεγαλύτερος από τον αδαμιαίο πόνο μετά την έξωση από τον Παράδεισο, γιατί και η αγάπη της ήταν ασυγκρίτως μεγαλύτερη από την αγάπη του Αδάμ στον Παράδεισο. Και αν επέζησε, επέζησε μόνο με θεία δύναμη, με την ενίσχυση του Κυρίου, επειδή το θέλημά του ήταν να δει η μητέρα του την Ανάσταση. Και μετά την Ανάληψή του, να παραμείνει αυτή πίσω του παρηγοριά και χαρά των αποστόλων και του νέου χριστιανικού λαού. 

Εμείς δεν φτάνουμε στο πλήρωμα της αγάπης της Θεοτόκου, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να καταλάβουμε το βάθος της θλίψης της. Η αγάπη της ήταν τέλεια. Αγαπούσε σε άπειρο βαθμό τον Θεό και Υιό της, αλλά ...

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή μετά την Ύψωσιν

 

Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ: «…Εκείνη την εποχή μόνο όσοι κατέβασαν τον νου τους στην καρδιά θα μείνουν ανεπηρέαστοι από αυτή την δικτατορία…»

 



Πρέπει να σεβόμαστε την ελευθερία του άλλου. Ότι γίνεται με την βία δεν αντέχει στον χρόνο και την αιωνιότητα.

Σας προσκαλώ σε υπομονή, σε προσεκτική κατάσταση προσευχής με την ακατάπαυστη αναζήτηση του θελήματος του Θεού. 

Είθε να μας βοηθήσει ο Κύριος με το Πνεύμα το Άγιο να παραμείνουμε στο φως των εντολών Του. Και πάλι, προσκαλώντας σας σε όλα αυτά, θα σας παρακαλέσω να θυμάστε όλα τα θαύματα της Πρόνοιας του Θεού, η οποία μακροθύμησε απέναντι μας ως τώρα. Η εποχή μας είναι αβάσταχτη. Δεν είμαι αλάθητος, μπορεί να σφάλλω σε κάθε βήμα, και πράγματι σφάλλω. Ωστόσο, θα σας πω ότι μου έρχεται συχνά η σκέψη πως φτάσαμε σε «αποκαλυπτικούς καιρούς».

Θα ‘ρθει εποχή που θα κατασκευαστούν μηχανές οι οποίες θα ελέγχουν τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων…
Εκείνη την εποχή μόνο όσοι κατέβασαν τον νου τους στην καρδιά θα μείνουν ανεπηρέαστοι από αυτή την δικτατορία…

Στην Δύση οι άνθρωποι ζουν με τον εγκέφαλο, δηλαδή έχουν κέντρο της ζωής τους την λογική. Έτσι, αν οι επιστήμονες ανακαλύψουν ένα μηχάνημα, τότε θα μπορέσουν να διαβάσουν τις σκέψεις των ανθρώπων και να τους κατευθύνουν. Όσοι, όμως, ζουν με την καρδιά, μέσα στην οποία ενεργεί η Χάρη του Θεού, και προσεύχονται καρδιακά, αυτοί έχουν το χάραγμα του Σταυρού μέσα σε...

Η βραδυνή προσευχή ύστερα από μια κουραστική μέρα




 «Το βράδυ, κατάκοπη καθώς είμαι από το μόχθο της ημέρας, δεν έχω όρεξη για προσευχή. Άλλωστε, γιατί να προσευχηθώ;…». Μα πώς είναι δυνατό να μην έχει κανείς διάθεση επικοινωνίας με τον Κύριο, έστω και εξουθενωμένος σωματικά;

Μήπως οι οποιεσδήποτε διασκεδάσεις ξεκουράζουν τον άνθρωπο; Όχι, αυτές τον καταπονούν περισσότερο, ενώ η προσευχή έλκει τη θεία χάρη, που αναπαύει σώμα και ψυχή.

Δεν προσεύχεστε, λοιπόν… Ή είστε θυμωμένη με το Θεό ή πιστεύετε ότι δεν Τον έχετε ανάγκη. «Γιατί να προσευχηθώ;», αναρωτιέστε. Νιώθετε αυτάρκεια και...

Υποδοχή της Τιμίας κάρας του Αγ. Ιωάννου στην Κόνιτσα


Πιότρ Μαμόνοβ: «Μόνο να προλάβω να ετοιμαστώ!




 Η μεταμόρφωσή του στη ζωή και στην καλλιτεχνική του πορεία ήταν για πολλούς μια αποκάλυψη. Όταν, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, παρακολουθούσαμε στην εκπομπή «Μουσικό Ρινγκ» τις απεχθείς γκριμάτσες και μορφασμούς του ροκ συγκροτήματος «Ζβούκι Μου» (Ελλ: «Ήχοι Μουουου...») με το σολίστ Μαμόνοβ, μας φαινόταν ότι τώρα θα ξεράσει τον εαυτό του. Τόσο πολύ απεχθής ήταν. Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι, μετά από χρόνια, θα ακούγαμε με προσοχή τους σοφούς συλλογισμούς αυτού του καταπληκτικού ανθρώπου, που θα άρχιζε να κάνει πολύ έντονη πνευματική ζωή.


«Μόνο να προλάβω! Μόνο να προλάβω να ετοιμαστώ!» - αναφωνούσε περιμένοντας την Κρίση.


Για πολλά χρόνια ήταν η εικόνα του ρωσικού ροκ, περνώντας, όπως τώρα καταλαβαίνουμε, μέσα από μια αποφατική πορεία: ακκισμοί, αλκοόλ, ναρκωτικά, ακολασία. Γι’ αυτό, τους συγκλόνισε όλους η βαθειά διείσδυση του Μαμόνοβ στον χριστιανισμό, στην Ορθοδοξία.

Θυμάμαι, σε ένα από τα τηλεοπτικά κανάλια του Κιέβου, το Νοέμβριο του 2004, είχε ανακοινωθεί πανηγυρικά η συνέντευξη με τον Μαμόνοβ. Η τηλεπαρουσιάστρια με κομμένη την ανάσα έκανε στον φιλοξενούμενο την ερώτηση: «Πώς βλέπετε τη δική μας πορτοκαλί επανάσταση;» Καθώς εκείνη περίμενε πανηγυρική έξαρση από τη θρυλική φιγούρα του αντεργκράουντ, παραλίγο να πάθει εγκεφαλικό όταν..

Για να μην αμαρτάνουμε συντελούν….




 Η μνήμη του θεού

Η μνήμη του θανάτου,των εσχάτων, της κρίσεως, η συχνή εξομολόγηση

Η μελέτη των Γραφών και ιερών βιβλίων

Η προσευχή,Η προσοχή ώς και Η συμμετοχή στη θεία Κοινωνία…

Στάδια μετανοιας:
Συναίσθηση αμαρτωλότητας

Λύπη και συντριβή για τις αμαρτίες

Απόφαση για επιστροφή και...

Είπε γέρων Γαβριήλ.




 Είμαστε όλοι άρρωστοι πνευματικά και ο Θεός θέλει να μας βοηθήσει να μας κάνει καλά.Μας έδωσε βιταμίνες τίποτα,μας έδωσε παυσίπονα τίποτα,μας ...

Τι ΤΡΩΜΕ για Ισχυρό Ανοσοποιητικό

 





Δηλαδή Γιατρέ, ΤΙ πρέπει να τρώμε για να να δυναμώσει το ανοσοποιητικό των παιδιών;; Να μια καλή ερώτηση, δεν νομίζετε; Υποδηλώνει μια απόφαση του γονιού να κάνει κάτι ενεργητικά για να ενισχύσει το παιδί του! Τέτοια πράγματα τα χειροκροτώ με χέρια και με πόδια, γελάστε ελεύθερα!

Ορίστε λοιπόν, βασικές αρχές διατροφής που θα ήταν καλό να ακολουθείτε για μακροπρόθεσμη υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών σας (και του δικού σας φυσικά!):

Γράφει η  Dr. med. ΣουζΑννα Kemper-ΜαργαρΙτη

 

1. ΦΡΈΣΚΑ ΦΡΟΎΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΆ

Το ξέρω πως ακούγεται «κουρασμένη» αυτή η πληροφορία, μπλα μπλα, φρέσκα φρούτα, όλοι το ξέρουν αυτό, νια νια νια….

Ε λοιπόν, στοιχηματίζω πως ΔΕΝ τρώτε καθημερινά ούτε φρέσκα φρούτα ούτε φρέσκα λαχανικά. Εγώ πάντως, δεν τα καταφέρνω ΚΑΘΕ μέρα - και το προσπαθώ, πιστέψτε με. Αν κάνω λάθος, στείλτε μου ένα email και θα ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη, το υπόσχομαι!! (ξέρω έναν-δυο από σας που πράγματι τα καταφέρνει)

Το να τρώμε πραγματικά φρέσκα κηπευτικά είναι από...

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας ἐνάντια στό μάθημα τῆς Σεξουαλικῆς Διαπαιδαγώγησης στά σχολεῖα: Μαρούσι - Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου καί ὥρα 5:00 μ.μ




 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΜΑΡΟΥΣΙ, 20/9/2021, 5:00 Μ.Μ.
12 Σεπτεμβρίου 2021
Τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεῖα τῶν Ἀθηνῶν μαζί μέ το Πανελλήνιο Κίνημα «Μαμά Μπαμπάς καί Παιδιά», τό ὁποῖο ἔχει στόχο τήν ἀνάδειξη, τήν ὑπεράσπιση καί τήν προώθηση τῶν ἀξιῶν καί τῶν ἰδανικῶν της Ἑλληνορθόδοξης Οἰκογένειας, μέ ἀφορμή τήν ἐπιβολή ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τοῦ μαθήματος τῆς «Ὁλοκληρωμένης ἤ Συμπεριληπτικῆς» Σεξουαλικῆς Διαπαιδαγώγησης στά σχολεῖα ἀπό τήν νηπιακή ἡλικία, καλεῖ ὅλους, γονεῖς, ἐκπαιδευτικούς, ἀλλά καί κάθε συνειδητοποιημένο Ἕλληνα πολίτη, σέ μία εἰρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 καί ὥρα 5μμ, στήν πύλη τοῦ… Ὑπουργείου Παιδείας καί Θρησκευμάτων, στό Μαρούσι.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ:

Ἡ Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση εἶναι ὑπόθεση τῆς οἰκογένειας.

Οἱ γονεῖς δέν παραχωροῦμε τό δικαίωμα ἀγωγῆς τῶν παιδιῶν μας σέ ἄλλους ὅταν πρόκειται γιά προσωπικά - ἰδιωτικά θέματα.

Δέν ἐπιτρέπουμε σέ κανένα φορέα νά ὑποβαθμίζει τό ρόλο μας καί νά ἀνατρέπει τίς παραδοσιακές, θρησκευτικές ἤ οἰκογενειακές μας ἀρχές.

Ὅλοι μαζί μποροῦμε νά ἀλλάξουμε αὐτή τήν ἀπόφαση, τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας, πού σκοπό ἔχει νά μολύνει ἠθικά, πνευματικά καί σωματικά ἑκατοντάδες χιλιάδες παιδιά.

Ὅλοι μαζί στή συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 καί ὥρα 5μμ, στήν πύλη τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας καί Θρησκευμάτων.

Τά Ὀρθόδοξα Χριστιανικά Σωματεῖα τῶν Ἀθηνῶν:

Ἀδελφότης Ὀρθοδόξου Ἱεραποστολῆς «Ο ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ»
Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη (Ε.ΡΩ.)
Ἕνωση Ἐπιστημόνων Γυναικών
Ἑστία Πατερικῶν Μελετῶν
Μητέρες Ἐπιστήμονες Πολύτεκνες
Μουσική Συντροφιά
Πανελλήνια Ἕνωση Γυναικών
Πανελλήνια Ἕνωση Θεολόγων (Π.Ε.Θ.)
Πανελλήνια Ἕνωση Φίλων τῶν Πολυτέκνων (Π.Ε.ΦΙ.Π.)
Πανελλήνιος Ἕνωσις Γονέων «Ἡ Χριστιανική Ἀγωγή» (ΓΕΧΑ)
Πανελλήνιος Ὀρθόδοξος Ἕνωση (Π.Ο.Ε.)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικοῦ Ἀγώνα (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.)
Σύλλογος «Ὁ Ἅγιος Νικόδημος ὁ Ἁγιορείτης»
Σύνδεσμος Ὀρθοδόξων Γυναικών Εὐρώπης
Συντονιστική Φοιτητική Ἕνωση Βορειοηπειρωτικοῦ Ἀγώνα (Σ.Φ.Ε.Β.Α.)
http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2021/09/20-500.html

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εδώ στη σημαία όρκο δίνω και στο Θεό»

 

Το θαύμα με το εικόνισμα του Αγίου Ευσταθίου.




 Ο θείος του κ. Λάσκαρη, Ευστάθιος Γλυμενόπουλος, πρόεδρος των μικτών δικαστηρίων της Αιγύπτου, βρέθηκε στην Αθήνα με την μητέρα του, μαμή του κ. Λάσκαρη και συζητά μαζί της. Και εκείνη, δείχνοντας το Εικόνισμα του Αγίου Ευσταθίου στον τοίχο του είπε: «Να ξέρεις ό,τι καλό έχεις στη ζωή σου το έχεις από τον Άγιο Ευστάθιο… Αυτός σε προστατεύει».

Εκείνος τότε αστειευόμενος κινήθηκε για να κτυπήσει το Εικόνισμα λέγοντας : «Απ’ αυτόν τον...

Ο Άγιος Ευστάθιος και το θαύμα με το ελάφι που είχε έναν Σταυρό να λαμποκοπάει στην μέση των κεράτων του!

 ~ Μια μέρα Ο Άγιος Ευστάθιος είχε βγει με τους στρατιώτες στο δάσος για κυνήγι. Ξαφνικά βλέπει ανάμεσα στους πυκνόφυλλους θάμνους εκεί κοντά του ένα μεγαλόσωμο ελάφι πλημμυρίζει από χαρά ο στρατηγός και μονολογεί:

– Μάλιστα! Αυτό είναι κυνήγι… Δεν πρέπει να το χάσω! Το ελάφι όμως αρχίζει να τρέχει. Δρασκελίζει τους θάμνους μ’ ευκολία και φεύγει. Ο στρατηγός Πλακίδας κάνει συναγερμό στους στρατιώτες του και καβάλα όπως είναι στο άλογο του, ακολουθεί κατά πόδι το ελάφι.

Ξαφνικά, ενώ ίδρωτας λούζει τον ίδιο και το άλογό του, φθάνουν μπροστά σ’ ένα χάσμα. Είναι ένα αδιάβατο σημείο. Ένας επικίνδυνος απότομος λάκκος. Και το σημείο αυτό το περνάει εύκολα το ελάφι.

Αντιθέτως, για το άλογο είναι αδύνατο το πέρασμα. Κοιτάζει επίμονα ο στρατηγός να βρει κάποιο άλλο σημείο για να συνέχιση το κυνήγι του. Ξαφνικά καθώς κοιτάζει προς την κατεύθυνση του ελαφιού και τα χάνει. Το ελάφι είναι εκεί απέναντι του, στην αντίπερα όχθη του λάκκου. Στέκεται εκεί σαν ήμερο. Ο στρατηγός αρχίζει ξαφνικά να χλωμιάζει και μένει εκστατικός, διότι τώρα βλέπει και κάτι άλλο. Στη μέση των κεράτων του ελαφιού βλέπει να λαμποκοπάει ένας Σταυρός. Ο Σταυρός είχε επάνω του την θεία μορφή του Εσταυρωμένου Χριστού και άστραφτε σαν τον ήλιο. Πάνω στην ταραχή του ακούει ο στρατηγός από το σημείο του Σταυρού μια φωνή να του λέγει:

– Γιατί, Πλακίδα με διώκεις; Εγώ είμαι ο Χριστός, τον οποίον συ τιμάς με τάς έργα και την αρετή σου, αν και...

Τότε φάνηκε το μεγαλείο της αρετής του Ηγουμένου…




 Κάποτε ο Ηγούμενος παπά-Θανάσης ο Γρηγοριάτης βρισκόταν στο γραφείο με έναν μοναχό. Αυτός ο μοναχός ήταν οξύθυμος και πάνω στην συζήτηση για να επιβάλει την γνώμη του ράπισε τον Ηγούμενο. Τότε φάνηκε το μεγαλείο της αρετής του Ηγουμένου. Δεν έδειξε καμία αντίδραση ούτε θύμωσε ούτε είπε τίποτε. Ειρηνικότατος πήρε την ηγουμενική του ράβδο και πήγε στην Εκκλησία -είχε αρχίσει ο Εσπερινός- και ο Ηγούμενος έψαλλε σαν να μην είχε συμβεί τίποτε.

Έκτοτε ούτε είπε τίποτε ούτε και έκανε κάποια ενέργεια εναντίον του, ενώ ως Ηγούμενος θα μπορούσε ακόμη και να τον δίωξη από το Μοναστήρι. Αλλά ούτε και απλή παρατήρηση του έκανε προς συμμόρφωση.Έκανε μόνο θερμή προσευχή γι’ αυτόν.Έτσι μετά από χρόνια, όταν...

Ν. Υόρκη: Δικαστής «πάγωσε» τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω χρήσης κυτταρικών σειρών εμβρύων

 



Δικαστήριο της Νέας Υόρκης μπλόκαρε προσωρινά σήμερα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα για την Covid-19, διότι η εντολή που είχε δώσει η Πολιτεία δεν προβλέπει εξαιρέσεις για θρησκευτικούς λόγους.


Ο δικαστής Ντέιβιτ Χερντ ανέφερε στη γραπτή απόφασή του ότι απαγορεύει την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 27 Σεπτεμβρίου.

Εναντίον της Πολιτείας είχαν προσφύγει 15 γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι υγειονομικοί, με το σκεπτικό ότι...

Ο πνευματικός μου και εγώ Από Αρχιμ. Αθανάσιος Μισσός





 «Επί τέλους η ευλογημένη ώρα ήρθε. Παρά τις πολλές μου αντιρρήσεις βρίσκομαι μπροστά στον πνευματικό. Δεν ξέρω πώς νιώθω. Οπωσδήποτε αμήχανα. Ένας κρύος ίδρώτας περιλούζει ολόκληρο το σώμα μου.

Είπα να ζητήσω συγγνώμη και να φύγω. Σκέφτηκα όμως πως για να φθάσω εδώ έκανα μεγάλη προσπάθεια. Δε θα γίνει του Σατανά, είπα.

Ο πνευματικός είδε την αμηχανία μου. Κατάλαβε. Μην ανησυχείς, παιδί μου, μου είπε. Εδώ που ...