Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΑΚΟΜΑ. Ο ΗΡΩΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ



Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΑΚΟΜΑ. Ο ΗΡΩΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ



kostas-koykidis
Ήταν Κυριακή 27 Απριλίου του 1941, μέρα αποφράδα, τότε που οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα. Μια ομάδα από αυτούς κατευθύνθηκε προς τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως και με τη σβάστικα στα χέρια, σκόπευαν να υποστείλουν την ελληνική σημαία και να υψώσουν τη δική τους.
Να αναρτήσουν στο κοντάρι την σβάστικα, σύμβολο μίσους και αλαζονείας, και να ξεκρεμάσουν το πανίερο σύμβολο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, την ελληνική σημαία. Βρήκαν μπροστά τους έναν φρουρό, έναν απλό στρατιώτη, που υπηρετούσε τη βάρδιά του.
Το όνομά του: Κώστας Κουκίδης.
Ο Κουκίδης δεν ήξερε γερμανικά, μα κατάλαβε...
Ούτε που άφησε τα χέρια του να μολυνθούν με το βδελυρό έμβλημα, μόνο κοίταξε κατάματα, με παρρησία, τον Γερμανό κατακτητή, λέγοντας περισσότερα με τη σιωπή του και ύστερα...
Ύψωσε τα μάτια προς την τιμημένη γαλανόλευκη, την ατένισε με δέος, βούρκωσε και την υπέστειλε.
Με τρεμάμενα χέρια την φίλησε, την τύλιξε γύρω από το κορμί του και ξαφνικά έγινε «γίγας».
Σήκωσε στους μικρούς του ώμους το ασήκωτο βάρος της μοίρας της ελληνικής φυλής και ρίχτηκε από το βράχο της Ακροπόλεως. Παγωμάρα κατέλαβε τους Γερμανούς, μα μόλις συνήλθαν από τον πρώτο ισχυρό ψυχικό κλονισμό, ύψωσαν τη σβάστικα και η σκλαβιά, ίδιος βραχνάς, απλώθηκε και πλάκωσε από άκρου εις άκρον την Ελλάδα.
Η μεγαλειώδης αυτή ηρωική πράξη του ανώνυμου μέχρι τότε Έλληνα φαντάρου συντάραξε την Ευρώπη.
Η αγγλική εφημερίδα «Daily Mail» της 9ης Ιουνίου του 1941 έγραψε ανάμεσα σε άλλα: ''
Πιστεύουμε ότι όλοι οι Έλληνες στέκονται προσοχή μπροστά σε τέτοιες περιπτώσεις ηρωισμού και αυτοθυσίας, παίρνοντας δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουν τον αγώνα τους''.
Ένα μήνα περίπου μετά την λεβέντικη πράξη του παλικαριού, που άκουγε στο όνομα Κώστας Κουκίδης, την νύχτα της 30ης Μαΐου, δύο νέοι φοιτητές ο Μανώλης Γλέζος, της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και ο Αποστόλης Σάντας, της Νομικής, σκαρφάλωσαν στο ιερό βράχο και, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τη γερμανική φρουρά, πλησίασαν τον ιστό και υπέστειλαν την γερμανική σημαία. Χωρίς, βέβαια, να παραγνωρίζεται το αξιέπαινον της ηρωικής τους πράξης, σίγουρα αδυνατεί να συγκριθεί με την αυτοθυσία του Κουκίδη.
Η κατάθεση της ιστορικής αλήθειας που ''διαβάζεται'' μέσα από κάποιες, φαινομενικά, λεπτομέρειες, ωστόσο σημαντικές και αξιοπρόσεκτες στο βάθος, αποτελεί χρέος τούτης της καταγραφής, αλλά κυρίως της μνήμης.
Για ''του λόγου το αληθές'' παραθέτουμε αποσπασματικά σημεία από κείμενο στο οποίο, μετά την απελευθέρωση, ιστορούν οι δύο άνδρες την πράξη τους:
''Είχε σκοτεινιάσει [...] κι είχαμε μαζί μας ένα κλεφτοφάναρο.
Κάναμε μια βόλτα γύρω από την Ακρόπολη. Η γερμανική φρουρά φαινόταν. Τάχα στον κοντό να υπήρχε σκοπός; Ήταν δεν ήταν εμείς θα ανεβαίναμε.
Σε μια στιγμή, που δεν φαινόταν κανένας γύρω, πηδήξαμε το συρματόπλεγμα που είναι γύρω στο δασάκι των πεύκων της βόρειας πλευράς και σιγά-σιγά, ο ένας πίσω από τον άλλο προχωρήσαμε σκαρφαλώνοντας στα απόκρημνα βράχια. [...] Προς το παρόν, κανένας Γερμανός δεν φαινόταν.
Σκυφτοί καθώς είμαστε, κρυβόμενοι πίσω από τα μάρμαρα, προχωρούσαμε. Κάπου-κάπου πετούσαμε μακρυά κανένα πετραδάκι, ώστε να δημιουργείται θόρυβος έξω από κει που ευρισκόμεθα εμείς, ώστε, αν υπήρχε κανένας σκοπός, να προσέξει προς τα εκεί και να αποφύγουμε εμείς τον κίνδυνο.
Ώς την ώρα δεν είδαμε ούτε ίχνος σκοπού. [...]
Έπειτα προχωρήσαμε προς τη βάση του κοντού.
Δεν υπήρχε κανένας.
Από πάνω μας κυμάτιζε το φασιστικό σύμβολο.
Λύσαμε το συρματόσχοινο και αρχίσαμε να τραβάμε για να την κατεβάσουμε''.
Αφού στη συνέχεια περιγράψουν την πρώτη, δεύτερη και τρίτη αποτυχημένη απόπειρα, τέλος διαπιστώνουν ότι το κοντάρι υποβασταζόταν από τρία συρματόσχοινα και συνεχίζουν τη διήγηση: ''[...]
Τα λύσαμε από κει που ήταν δεμένα και δίνοντας παλμικές κινήσεις στο κοντάρι το ξεμπλέξαμε και η σημαία έπεσε πάνω μας και μας κουκούλωσε. Ξεκουκουλωθήκαμε και βάζοντάς την κάτω, αγκαλιαστήκαμε και χορεύαμε πατώντας τα φασιστικά σύμβολα![...]
Κόψαμε από ένα κομμάτι ο καθένας εκεί κοντά στον αγκυλωτό σταυρό. [...]
Την υπόλοιπη τη μαζέψαμε γρήγορα-γρήγορα και τη ρίξαμε στο ξεροπήγαδο που βρίσκεται ανάμεσα στα τείχη και στο βράχο. [...]
Γυρίζοντας αργά στα σπίτια μας, μας έπιασε ο σκοπός έξω από το Κρατικό Ταμείο (Ερμού). Η ώρα ήταν 12.10 και η κυκλοφορία είχε σταματήσει. Του δικαιολογηθήκαμε ότι είμαστε σε γλέντι και μας άφησε.
Και πραγματικά σε γλέντι είμαστε, διότι κείνο που ποθούσαμε είχε γίνει. Η απαρχή του σκληρού αγώνα έγινε.
Το μάθημα στους Γερμανούς είχε δοθεί! ».
(Δημητρίου Γατόπουλου, ''Ο λαός αρχίζει την Αντίσταση'' στο ''Ιστορικό Αρχείον Εθνικής Αντιστάσεως'', τεύχος 1ον, σ. 21).
Από τα σημεία της διήγησης των Γλέζου και Σάντας στεκόμαστε στα εξής και σχολιάζουμε εντός παρενθέσεως: '
'Είχε σκοτεινιάσει» (η νύχτα τους κάλυπτε), ''κανένας Γερμανός δεν φαινόταν [...] δεν είδαμε ούτε ίχνος σκοπού'' (δεν υπήρχε παρουσία Γερμανών στρατιωτών), ''βάζοντας την κάτω, αγκαλιαστήκαμε και χορεύαμε πατώντας τα φασιστικά σύμβολα!'' (είχαν άπλετο χρόνο για να πραγματώσουν το εγχείρημά τους), ''Κόψαμε από ένα κομμάτι ο καθένας'' (γιατί άραγε;
Ως ενθύμιο, ως απόδειξη της πράξης τους;), ''Του δικαιολογηθήκαμε ότι είμαστε σε γλέντι και μας άφησε'' (κατά την διάρκεια της Κατοχής δεν απεκάλυψαν την πράξη τους).
Αφήνοντας τον αναγνώστη αυτού του σημειώματος να κάνει τις δικές του σκέψεις και να βγάλει τα συμπεράσματά του, σημειώνουμε μόνο μια δική μας υπόθεση –εναπόκειται στη διάκριση ή την κρίση του καθενός να την αποδεχτεί ή να την απορρίψει. Το ηρωικό κατόρθωμα του Κουκίδη σκέπασε η περιφρόνηση και η ιστορική αμνησία, ίσως για να βρει χώρο να γραφτεί στην σελίδα της ιστορίας η ενέργεια των Γλέζου και Σάντας.
Θα ''διακινδυνεύσουμε''' να υποστηρίξουμε την άποψη ότι η πολιτική ένταξη των δύο ανδρών στο χώρο της αριστεράς επέβαλε την διαγραφή του Κουκίδη και την οικειοποίηση, αν όχι και την μονοπώληση, της Εθνικής Αντίστασης από τον χώρο της Αριστεράς.
Η αγνωμοσύνη στον πρωταγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης απέναντι στην ιταμότητα του Γερμανού κατακτητή, στον γενναίο Κώστα Κουκίδη παραμένει... Μαζί και η επισήμανση του κινδύνου της παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας...
Η Αλεξανδρινή
http://national-pride.org

Καλπάκι 1940: Πώς η VΙΙΙ Μεραρχία συνέτριψε την ιταλική επίθεση στην Ηπειρο

ΙΔΟΥ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ψηλά στην Ήπειρο, ο χειμώνας είχε ήδη έρθει. Στα Ιωάννινα, ο διοικητής της VΙΙΙ Μεραρχίας Πεζικού (ΜΠ), ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, βρισκόταν στο γραφείο του.
Η ώρα είχε περάσει, αλλά ο έμπειρος στρατηγός, μαζί με τους επιτελείς του, βρίσκονταν σκυμμένοι επάνω από τους απλωμένους χάρτες τους, μελετώντας τους και ανταλλάσσοντας μόνο τα απαραίτητα λόγια.
Ο μέραρχος είχε ενημερώσει τους επιτελείς του για την αναφορά του διοικητή του Αποσπάσματος Πίνδου, του Δαβάκη, ο οποίος ήταν βέβαιος ότι η ιταλική εισβολή ήταν  ζήτημα ωρών.
Μέσα στη νύχτα έφτασε στο γραφείο του μέραρχου και ο συνταγματάρχης Μαυρογιάννης. Ήταν ο διοικητής πυροβολικού της Μεραρχίας, αλλά και ο άνθρωπος που επιμελήθηκε την οργάνωση του εδάφους στη ζώνη ευθύνης της.
Ο συγκεκριμένος αξιωματικός υπήρξε σε μεγάλο βαθμό ο θεμελιωτής της νίκης του Καλπακίου. Ολόκληρο το καλοκαίρι του 1940 περιέτρεχε τη ζώνη της Μεραρχίας βάσει των εντολών που είχε δώσει στο ΓΕΣ ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς.
Ο Μαυρογιάννης έκανε μεγάλο έργο: Κατόπτευε. Σχεδίαζε.
Με την αμέριστη συμπαράσταση των κατοίκων, είχε κατορθώσει να...

10 καλλιέργειες που θα σας κάνουν πλούσιους

Οι καλλιέργειες νέων ειδών και η μεταστροφή στις παραδοσιακές ποικιλίες, που υπόσχονται πλέον υψηλές αποδόσεις, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τις προτιμήσεις των Ελλήνων σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το ετήσιο εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας αποδόσεις έως και 2.500 ευρώ ανά στρέμμα, στην τιμή παραγωγού.
Καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, βοτάνων και η παραγωγή αιθέριων ελαίων από φυτά, με τη δημιουργία μίας καθετοποιημένης μονάδας φαντάζει ως επενδυτική ευκαιρία με προοπτική εσόδων που προσεγγίσει τα 75.000 ευρώ, σε βάθος τριετίας για 10 στρέμματα καλλιέργειας. Οι δυνατότητες ανάπτυξης των «superfoods» και αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα μεταποίησης, είναι τεράστιες όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πλεονεκτήματα στη συγκεκριμένη κατηγορία, σε σχέση με τα περισσότερα συμβατικά γεωργικά προϊόντα. Η ζήτηση στο ράφι του καταναλωτή αυξάνεται διαρκώς και οι παραγωγοί λαμβάνουν θέσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς.
Μύρτιλο ή Μπλούμπερι
Μέση απόδοση 1.000 κιλά ανά στρέμμα
Το μύρτιλο ή αλλιώς μπλούμπερι, με την αγγλική του ονομασία βρίσκεται στη...

ΑΝ ΒΟΥΛΗΘΩ (γιά τήν ΣΗΜΑΙΑ ΜΟΥ)


Συγκινητική επίσκεψη στην πατρογονική γη της Βορείου Ηπείρου


 


Της Ελένης Κατσώρα, μέλος του Δ.Σ. (Υπεύθυνη Εκδηλώσεων) Λ.Σ Βλάχων Βόλου.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» 28/9/2013.

Με αφορμή την εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στην Κορυτσά καιΜοσχόπολη στις 21/22-9-2013 από τονΛαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Βόλου και τον Σύλλογο Βλάχων επαρχίας Αλμυρού.


"... Μόνο τον τίτλο και τα παράσημα, τα οποία δεν εκπροσωπούν πάντοτε την αξία μου, μου έδωσε ο τόπος αυτός. Τον πλούτο μου απόχτησα με τον ιδρώτα του προσώπου μου ως Μοσχοπολίτης. Στην καταγωγή μου αυτή οφείλω την αξία μου και με αυτήν έχω θησαυρίσει τον πλούτο μου...".
Ήταν αυτά τα λόγια του Μοσχοπολίτη Βλάχου Εθνικού Ευεργέτη Γεωργίου Σίνα που μας οδήγησαν να επισκεφθούμε τη γη των προγόνων μας, την Κορυτσά και Μοσχόπολη, τις κοιτίδες της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης. 

Πρώτος προορισμός η Κορυτσά. Γενέτειρα του Βλάχου Εθνικού Ευεργέτη Ιωάννη Μπάγκα, ο οποίος προσέφερε σημαντικές χορηγίες για την ...

ΘΑΥΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕ 15 ΤΟΝΟΥΣ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ


Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως: Ας θυμόμαστε συνεχώς αυτά που δεν διδάσκονται στα σχολεία μας


Ζαν Ρισπέν
Επειδή θεωρούμε πως οι διάφοροι δάσκαλοι τύπου «Ρεπούση» ή «Μυλόπουλου» που υποτίθεται πως στις μέρες μας μορφώνουν την νέα γενιά των Ελλήνων προσβάλλουν βάναυσα την δική μας πνευματική προσωπικότητα και επειδή πιστεύουμε πως ένας πρακτικός τρόπος αντίδρασης είναι να υπενθυμίζουμε συνεχώς τα διαχρονικά κείμενα της παγκόσμιας διανόησης τα οποία αφορούν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, κρίνουμε χρήσιμο να θυμηθούμε για μια ακόμα φορά την περίπτωση του Γάλλου ποιητή Ζαν Ρισπέν, μιας εξέχουσας προσωπικότητας η οποία το1908 εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και στην συνέχεια Πρόεδρος της μέχρι τον θάνατό του, το 1926.

Γεννημένος στην Αλγερία το 1849 από πατέρα στρατιωτικό γιατρό και ...

What is that? (Τι είναι αυτό;) 2007


24 Οκτωβρίου - Η Αγία Σεβαστιανή


Ο 14χρονος «Χρυσός Ολυμπιονίκης» από τα Γιάννενα (Βίντεο)


olimpionikis
Ο Μάριος Χατζηδήμου από τα Γιάννενα έγραψε ένα κείμενο που τον ανέδειξε «Χρυσό Ολυμπιονίκη» σε διεθνή διαγωνισμό έκθεσης, στο οποίο μάλιστα αναδείκνυε την σημασία των Ολυμπιακών αγώνων γι’ αυτόν.
Συγκίνησε, μάλιστα, όλο τον κόσμο όταν σηκώθηκε στο βάθρο της Ντόχα του Κατάρ, διαβάζοντας στα Ελληνικά την επιστολή που είχε γράψει στον αγαπημένο του τενίστα Ρότζερ Φέντερερ.
Δείτε το βίντεο με το απίστευτο Ελληνόπουλο, που δεν έγινε είδηση στα δελτία, αφού το «θέμα» δυστυχώς δεν πουλάει…

Τα 10 ερωτήματα ενός καθηγητή του Αριστοτελείου




 Ο Καθηγητής Κ. Τοκμακίδης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μας θέτει δέκα ερωτήματα που καλό είναι να μας προβληματίσουν, σχετικά με τις σκοπιμότητες της παγκόσμιας οικονομίας και των κέντρων που την ελέγχουν...

23 Οκτωβρίου - O Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος


Ολη η Ελληνική ιστορία, σε ψηφιακή μορφή!

 
«ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ - NATIONAL GEOGRAPHIC): 26 TOMOI!»
Μπορείτε να τούς "κατεβάσετε" όλους ... "FREE!" από εδώ:
 
--------------------------------------------------------
«ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ (ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ) : 17 TOMOI!»
Μπορείτε να τούς "κατεβάσετε" όλους ... "FREE!" από εδώ:
 
 
 
 



10 συνήθειες που "θωρακίζουν" την μνήμη μας

10 συνήθειες που "θωρακίζουν" την μνήμη μας
Λίστα-ασπίδα προσφέρουν Σκωτσέζοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ με τις 10 καλύτερες  συνήθειες που θα "θωρακίσουν" την μνήμη μας και θα μειώσουν στο μισό τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Οι 10 συνήθειες-ασπίδα στην άνοια:
 
  1. Πρόσληψη επαρκούς ποσότητας βιταμινών, όπως Β6 και Ε
  2. Πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ιχθυέλαιου
  3. Κατανάλωση πράσινου τσαγιού
  4. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα
  5. Αποφύγετε την...

22 Οκτωβρίου - Όσιος Αβέρκιος ο Ισαπόστολος και θαυματουργός


Ο ΙΩΣΗΦ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ


Όλες οι πόλεις τις οποίες έχτισε ο Αλέξανδρος

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΕΣ
 
Όλες οι πόλεις τις οποίες έχτισε ο Αλέξανδρος αποτελούσαν μέρος στρατηγικού σχεδίου, που στόχο είχε την ανάμειξη του πληθυσμού και τον εξελληνισμό των κατακτημένων περιοχών.
 
Εκτός από την ίδρυση αυτών των πόλεων, μια σειρά από οχυρώσεις και άλλου είδους έργα κατασκευάστηκαν με σκοπό να υποβοηθήσουν την αύξηση της παραγωγής, τη δημιουργία χερσαίων και υδάτινων εμπορικών δρόμων, και τη διατήρηση της ηρεμίας στις κατακτημένες περιοχές.
 
Η πρώτη Αλεξάνδρεια που ιδρύθηκε, και συγχρόνως η πιο φημισμένη από όλες, ήταν η Αλεξάνδρεια η εν Αιγύπτω ( 331 π.Χ.). Ο Αλέξανδρος αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα για την ίδρυση μιας πόλης στο Δέλτα του Νείλου που θα έδινε στις μεσόγειες πόλεις της Αιγύπτου μια διέξοδο στη θάλασσα, με πρόσθετο σκοπό η καινούργια πόλη να αντικαταστήσει στην οικονομική ζώνη της ανατολικής Μεσογείου την Τύρο της Φοινίκης.
 
Ο Αλέξανδρος επέλεξε ο ίδιος το σημείο στο οποίο θα χτιζόταν η πόλη, ενώ επέβλεψε και τη σχεδίαση της. Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπως ακριβώς την οραματίστηκε ο Αλέξανδρος, εξελίχτηκε σε σημαντικότατο λιμάνι και μεγάλο εμπορικό σταθμό, ενώ σύντομα αναδείχθηκε σε λίκνο του ελληνικού πολιτισμού.
 
Στα χρόνια του Αλέξανδρου αλλά και λίγο αργότερα εμφανίστηκαν και...

Γιατρός αρνήθηκε να πραγματοποιήσει άμβλωση και του αφαιρούν την άδεια…!


giatrosamb
Μία εξωφρενική περίπτωση επαγγελματικής ευθύνης ιατρού εξελίσσεται στην Αυστραλία. Γενικός ιατρός στην πολιτεία Victoria είναι αντιμέτωπος ακόμη και με την αφαίρεση της άδειάς του επειδή… αρνήθηκε να πραγματοποιήσει έκτρωση επιλογής φύλου.

Ο Δρ. Mark Hobart, προσεγγίσθηκε από...

ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ; «ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ, ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ»



 
15Έχετε ένα προβλήμα;
«Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με».

Έχετε έναν πειρασμό με τον άλλον, με τον γείτονα σας, με τους φίλους σας...;
«Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με».

Η ευχή θα σας δώσει τη λύση του προβλήματος και θα σας βγάλει από το αδιέξοδο που βρίσκεστε...

Το κομποσκοινάκι λοιπόν, «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με»...

20 Οκτωβρίου - Ο Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυς


"Αόρατος πόλεμος" Οσίου Νικοδήμου του αγιορείτου


                                           [κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε ολόκληρο το βιβλίο]


http://www.pigizois.net/arxeia/o%20aoratos%20polemos.pdf

Άγαλμα του Χριστού εγκατέστησαν οι ορθόδοξοι στη Συρία

Άγαλμα του Χριστού στην κορυφή του όρους των Χερουβείμ κοντά στην πόλη Σεϊντνάγια της Συρίας (27 χλμ από τη Δαμασκό), εγκατέστησαν απεσταλμένοι των ορθόδοξων εκκλησιών της Ρωσίας και της Ελληνορθόδοξης Αντιόχειας.
Το άγαλμα, το οποίο ονομάστηκε «Ήρθα για να σώσω τον κόσμο», πρέπει να...

Δεν πρέπει να θρηνούμε για τους νεκρούς,αλλά να προσευχόμαστε...

Δεν πρέπει να θρηνούμε για τους νεκρούς,αλλά να προσευχόμαστε...

 

Χωρίς Σχόλια

road.JPG
Ερώτηση: Πάτερ, τι μπορείτε να μας πείτε για τις ψυχές των κεκοιμημένων;

Απάντηση: Δεν πρέπει να θρηνούμε για τους νεκρούς, αλλά να προσευχόμαστε φλογερά ώστε ο Θεός να αξιώσει τα αγαπημένα μας πρόσωπα, που έχουν «αναχωρήσει», να συγκατοικήσουν με τους αγγέλους. Αυτό είναι ότι θέλει Εκείνος από μας. Οι θρηνωδίες δεν μας βγάζουν πουθενά. Ο θρήνος ενδέχεται να αποβεί όχι μόνο βλαβερός για τη δική μας υγεία, αλλά και ενοχλητικός για την ειρήνη που έχει χαρίσει ο Κύριος στην ψυχή του αγαπημένου μας προσώπου.
Πρέπει να προσευχόμαστε για τους αγαπημένους μας. Δεν πρέπει να είμαστε θλιμμένοι και απελπισμένοι. Η εξεζητημένη θλίψη για τους αγαπημένους που έφυγαν από αυτό εδώ τον κόσμο, δεν είναι χριστιανική πράξη, αλλά...