Αν θέλεις να αλλάξουν οι άλλοι, άλλαξε πρώτα εσύ


Ποια είναι η δική σου τακτική
Στη σχέση σου με τους άλλους;


Αναστατώνεσαι όταν οι άλλοι
Έχουν διαφορετική άποψη από εσένα;

Έχεις ανάγκη να τους αλλάξεις γνώμη
Και να τους πείσεις για τη δική σου εκδοχή;

Τους κρίνεις και θέλεις να έχεις έλεγχο επάνω τους
Επειδή είναι διαφορετικοί από εσένα;

Θα ήθελα να σου θυμίσω...

Ότι αυτός που έχει αυτοπεποίθηση
Είναι αυτός που εκφράζει την άποψη του
Και δεν τον ενδιαφέρει να πείσει τον άλλο
Διατηρεί την ηρεμία του και τον τόνο της φωνής του
Ακόμα και αν οι άλλοι διαφωνούν μαζί του.

Να είσαι ο εαυτός σου και επέτρεψε και τους άλλους να είναι ο εαυτός τους.
Πίστευε αυτό που θέλεις να πιστεύεις
Και άφησε και...

Εάν κατακρίνεις η Χάρις του Θεού σε εγκαταλείπει…

Ήταν κάποιος Γέροντας που έτρωγε καθημερινά τρία παξιμάδια. Τον επισκέφθηκε κάποιος αδελφός και όταν κάθησαν να φάνε έβαλε και για τον αδελφό τρία παξιμάδια.
Είδε κατόπιν ο Γέροντας ότι ο αδελφός είχε ανάγκη να φάει περισσότερο και του ΄φερε άλλα τρία. Αφού χόρτασαν και σηκώθηκαν, κατέκρινε ο Γέροντας τον αδελφό και του είπε «Δεν πρέπει, αδελφέ, να υπηρετούμε τη σάρκα μας». Ο αδελφός έβαλε μετάνοια στο Γέροντα και έφυγε.
Την επόμενη ημέρα όταν έφθασε η ώρα για φαγητό, έβαλε ο Γέροντας τα τρία παξιμάδια για τον εαυτό του. Αλλά αφού τα έφαγε, αισθάνθηκε πάλι να πεινά αλλά συγκρατήθηκε. Την άλλη μέρα πάλι το ίδιο έπαθε και...

Από δόκτωρ Φυσικής στην Καλιφόρνια,μοναχός στο Ηράκλειο


 Το κινητό ξεπροβάλλει από το ράσο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο νέος μοναχός χαμηλόφωνα διεκπεραιώνει αποτελεσματικά τα θέματα που προκύπτουν. Ο Γέροντας Βαρθολομαίος, ηγούμενος της Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, το αναγνωρίζει και δεν παύει να τον ενθαρρύνει.

 Για τον 34χρονο μοναχό Αθηναγόρα, δόκτορα Φυσικής, κατά κόσμον, Γεώργιο Καρακωνσταντάκη, ο κύκλος ζωής που προηγήθηκε, ήταν αρκετά μεγάλος. Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης, αφού σπούδασε στη γενέτειρά του, βρέθηκε στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακές σπουδές, όπου εργάστηκε και ως ερευνητής. Επιστρέφει και εγκαθίσταται οριστικά στον Αη Γιώργη τον Επανωσήφη το 2016 και ένα χρόνο μετά, στις 3 Νοεμβρίου 2017, χειροτονείται μοναχός και διάκονος.

«Σπούδασα Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Ακολούθησε το διδακτορικό μου στο Πανεπιστήμιο Stanford, στην Καλιφόρνια, στον τομέα της Φυσικής Συμπυκνωμένης Υλης, Υπεραγωγιμότητας και Κβαντικής Θεωρίας Μαγνητισμού. Την ενασχόλησή μου με αυτά τα θέματα την οφείλω στην επίδραση που άσκησε πάνω μου ένας από τους πιο έξυπνους και σπουδαίους επιστήμονες του κόσμου, ο μετέπειτα καθηγητής μου και επιβλέπων στην εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής, Steven Kivelson. Μία από τις πιο σημαντικές προόδους που κάναμε, ήταν το 2010, όταν ανακαλύψαμε μια μεγάλη αλλά πολύ δυσνόητη σχέση μεταξύ της δομικής διάταξης μοντέλων ισχυρά συζευγμένων ηλεκτρονίων και των υπεραγώγιμων ιδιοτήτων τους».
Οσο για τη στροφή προς τη μοναστική ζωή... «από μικρός είχα τον ορθόδοξο μοναχισμό σε ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου αλλά...

Νίκος Ορφανός: «Αξίζει 1000% τον κόπο να είσαι γονιός»

Νίκος Ορφανός: «Αξίζει 1000% τον κόπο να είσαι γονιός»

Ο Νίκος Ορφανός σε πρόσφατη συνέντευξη του εξομολογήθηκε πως η απόφαση να γίνει κάποιος γονέας είναι μια απόφαση που θέλει κότσια.
«Η ζωή με τον γιό μου, είναι χωρίς καθόλου ελεύθερο χρόνο. Είναι πολύ ωραία, πολύ κοπιαστική. Είναι άποψη το να είσαι γονιός, είναι απόφαση, θέλει κότσια και δεν ξέρω αν θα βγω καλός πατέρας. Το παλεύω μαζί με τη σύζυγο μου. Αξίζει 1000% τον κόπο να είσαι γονιός. Είναι η τελευταία και...

Κάθε μέρα,πριν από την αυγή,οργάνωσε τη ζωή σου σαν να είναι αύτή ή τελευταία μέρα σου επάνω στή γη...



Δύσκολα μπορούμε να βρούμε καλύτερο παράδειγμα, για την ανάγκη να μην είμαστε νωθροί και αναβλητικοί στην προσευχή και την πνευματική εργασία, απ’ αυτό πού δίνει ο άγιος Έφραιμ ό Σύρος:
 «Κάποτε ένας αδελφός είχε, υπό την επήρεια τού διαβόλου, τον έξης λογισμό: Δώσε σήμερα ανάπαυση στον εαυτό σου και αύριο σήκω νωρίς για την ακολουθία στην Εκκλησία.
 Εκείνος όμως απάντησε στον λογισμό: «Ποιος ξέρει, ίσως ούτε αύριο να μη σηκωθώ, γι’ αυτό πρέπει σήμερα!».

‘Ύστερα, πριν ξεκινήσει την εργασία του είχε τον λογισμό:
 «Δώσε σήμερα ανάπαυση στον εαυτό σου και ολοκλήρωσε αύριο την εργασία σου». 
Πάλι έδωσε απάντηση στον λογισμό του: «’Όχι! Σήμερα θά ολοκληρώσω το έργο μου και ...

Κυριακή ΙΓ’ Ματθαίου: Στην Βασιλεία του Θεού δεν μετρά το τι δηλώνεις αλλά το τι είσαι

Σχετική εικόνα
Κυριακή ΙΓ΄ Ματθαίου – Η παραβολή των κακών γεωργών
Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή o Κύριος μας παρουσιάζει τη Βασιλεία του Θεού με ένα αμπελώνα. Αυτόν τον αμπελώνα ο ιδιοκτήτης εμπιστεύεται σε κάποιους γεωργούς προκειμένου να τον καλλιεργήσουν και να παράξουν σοδειά πλουσία.
Όταν όμως έφτασε ο καιρός της συγκομιδής των καρπών, οι γεωργοί, αντί κανονικά να παραδώσουν τη σοδειά στους δούλους που έστειλε ο ιδιοκτήτης, αυτοί τους συμπεριφέρθηκαν με τρόπο απαίσιο και ανάρμοστο και τελικά τους έδιωξαν. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης έστειλε τον ίδιο του το γιο. Οι γεωργοί όχι μόνο δεν τον δέχτηκαν αλλά τον σκότωσαν με κύριο σκοπό να καρπωθούν οι ίδιοι την περιουσία.
Ο Χριστός απευθυνόμενος στη συνέχεια στους Γραμματείς και τους Φαρισαίους τους θέτει το ερώτημα για το τι θα πρέπει να πράξει ο ιδιοκτήτης. Οι ίδιοι απαντούν ότι πρέπει να τιμωρηθούν με θάνατο και η περιουσία να δοθεί σε άλλους γεωργούς πιο αξίους και εντίμους. Πράγματι ο Χριστός τονίζει στη συνέχεια ότι...