Η άδεια αγία Λαβίδα
Κυριακή Θ' Λουκά – Ο Ιερός Χρυσόστομος για το ψυχοφθόρο πάθος της πλεονεξίας
Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΥΧΟΦΘΟΡΟ ΠΑΘΟΣ ΤΗΣ ΠΛΕΟΝΕΞΙΑΣ
Έχεις λίγα χρήματα και ζητάς πολλά. Έχεις πολλά και ονειρεύεσαι περισσότερα. Όσα κι αν έχεις, δεν είσαι ικανοποιημένος. Γιατί άφησες την πλεονεξία να σε αιχμαλωτίσει, άνθρωπέ μου; Δεν ξέρεις ότι σε άλλους θα μείνουν το χρυσάφι και το ασήμι, ενώ σε εσένα οι κατάρες και οι κατηγόριες; Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι θα σε καταδιώκουν αμείλικτα, και σε τούτη τη ζωή και στην άλλη, τα δάκρυα, οι βαρυγκώμιες και οι αναστεναγμοί του φτωχού που εξουθένωσες, του συνεργάτη που αδίκησες, του δουλευτή που εκμεταλλεύτηκες, του οφειλέτη που φυλάκισες; Όταν όλοι οι ζημιωμένοι από σένα θα παρουσιαστούν μαζί σου στο φοβερό δικαστήριο του Χριστού, τι θα πεις στον αδέκαστο Κριτή, μην έχοντας μάλιστα κανένα συνήγορο για να σε υπερασπίσει;
Τους δικαστές της γης μπορείς να τους ξεγελάσεις ή και να τους εξαγοράσεις. Τον Δικαστή του ουρανού ποτέ. Τους ανθρώπινους νόμους μπορείς να τους παραβείς με τεχνάσματα νομιμοφανή δίχως συνέπειες. Τον θεϊκό νόμο όχι· γιατί ο Κύριος βλέπει τις πράξεις σου. Και αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσεις σε Εκείνον, που στέκεται πλάι στους αδικημένους και προστατεύει όσους δεν μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους.
Και μη μου πεις: «Ο τάδε, μολονότι κακός και πλεονέκτης, είναι ευτυχισμένος». Για τώρα ναι, δεν θα είναι όμως ως το τέλος. «Μὴ παραζήλου ἐν πονηρευομένοις μηδὲ ζήλου τοὺς ποιοῦντας τὴν ἀνομίαν(:Μη ζηλεύεις και μην ποθείς τη φαινομενική ευτυχία εκείνων, οι οποίοι σκέπτονται το πονηρό. Μη ζηλεύεις εκείνους, οι οποίοι πράττουν την ανομία)», λέει η Γραφή [Ψαλμ.36,1], «ὅτι ὡσεὶ χόρτος ταχὺ ἀποξηρανθήσονται καὶ ὡσεὶ λάχανα χλόης ταχὺ ἀποπεσοῦνται(:γιατί γρήγορα σαν το χορτάρι θα ξεραθούν και σαν την πράσινη χλόη θα μαραθούν και θα πέσουν στο έδαφος)».
Η πλεονεξία είναι σαν το χαλασμένο προζύμι, που καταστρέφει όλο το ζυμάρι. Έτσι, αν από την αδικία κερδίζεις έστω και λίγα, ολόκληρη η περιουσία σου σπιλώνεται. Γι’ αυτό, πολλές φορές, λίγα που...
«Φώτισέ την, Κύριε, και ελέησε κι εμένα την αμαρτωλή!»
Μια αδελφή παραπονέθηκε κάποτε στον π. Ζωσιμά για κάποια άλλη.
– Πάτερ, γιατί η τάδε με αντιπαθεί; Τι της έκανα;
– Ποιος σου είπε ότι σε αντιπαθεί; αντέδρασε εκείνος. Λάθος κάνεις! Από τον πονηρό είναι αυτός ο λογισμός. Μην τον δέχεσαι!
– Όχι, γέροντα, κάτι έχει μαζί μου. Το δείχνουν και τα λόγια της και το φέρσιμό της. Αλλά και η καρδιά μου το πληροφορείται καθαρά!
– Καλά, ας υποθέσουμε ότι έχεις δίκιο. Βγες στο δάσος και φώναξε:
«Αγαπημένη μου αδελφή…!» Η ηχώ τι θα σου απαντήσει;
– Το ίδιο πάτερ.
– Ύστερα ξαναφώναξε: «Τρελή… Τιποτένια!…» Τι θα σου απαντήσει η ηχώ;
– Τις ίδιες λέξεις.
– Πίστεψέ με, κόρη μου, στη σχέση δύο ψυχών, στην αμοιβαία τους επικοινωνία, συμβαίνει ότι και με την ηχώ!
Κοίταξε, λοιπόν, πρώτα μέσα στην καρδιά σου. Θα διαπιστώσεις ότι είναι πράγματι αρνητικά προκατειλημμένη απέναντι στην αδελφή σου.
Επομένως, πρώτα γέμισε την δική σου καρδιά με ...
-Γιαγιά πού πας; (Αληθινό περιστατικό)
-Γιαγιά πού πας;
" Πίετε εξ αυτού πάντες, τούτο γάρ εστί το αίμα μου..."
Είναι ξεκάθαρη, η προτροπή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού,
Εκει πού ή επιστήμη σας σταματά, αρχίζει η δική μας, και αυτό είναι εκείνο που λένε οι Γραφές μας...
Μια φορά άκουσα την πιό κάτω ιστορία ενός καθηγητή της αστρονομίας που μιλούσε με ενθουσιασμό για τά νεφελωματα σ' ένα πλανητάριο και τα θεωρούσε σά θαύματα. Παρατηρώντας έναν άπλό Ιερέα πού συνόδευε μιά όμάδα μαθητών τόν ρωτησε:
-Τι λένε οι Γραφές σας για το κοσμικό διάστημα και τις μυριάδες των αστέρων;Αντί να του δώσει αμέσως απάντηση ο ιερέας αντερώτησε:
-Πέστε μου, κύριε καθηγητά, νομίζετε ότι ή επιστήμη είναι δυνατόν ν' ανακαλύψει πιο δυνατά τηλεσκόπια για να...
Βέτο στα Σκόπια γιατί «είναι ψεύτες και ιστορικοί καταχραστές»! ΕΚΤΟΣ Ε.Ε. !!!
Βουλγαρικό «όχι»
Η Βουλγαρία αρνήθηκε να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βόρεια Μακεδονία, μπλοκάροντας επί της ουσίας την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, δήλωσε ότι η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.
«Σε αυτό το στάδιο η Βουλγαρία δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης», είπε η υπουργός μετά τη λήξη του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.
Οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει τον Μάρτιο ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στην Ένωση.
Η επίσημη έναρξη αυτών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριο.
Η Ζαχαρίεβα είπε ότι η Βουλγαρία ενέκρινε το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Αλβανία.
Μεταξύ άλλων η Βουλγαρία δεν δέχεται «Μακεδονική» γλώσσα στα ευρωπαϊκά έγγραφα, ζητά από...
Το σκόρδο 100 φορές πιο αποτελεσματικό από τα αντιβιοτικά
Επιστημονικά γνωστό ως «Allium sativa», το σκόρδο είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας διάσημο για την ικανότητά του να μάχεται τους ιούς και τα βακτήρια.
Από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα το σκόρδο τεμαχίζεται ή κονιορτοποιείται και επαλείφεται απ' ευθείας στα τραύματα για να σταματήσει πιθανή μόλυνση.
Ο Louis Pasteur σημείωσε το 1858 ότι τα βακτήρια πεθαίνουν όταν περιλούονται με σκόρδο. Οι Ρώσοι αποκαλούν το σκόρδο, «Ρώσικη πενικιλίνη».
Το σκόρδο είναι μια από τις πιο ισχυρές τροφές της φύσης. Είναι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι που ακολουθούν την Μεσογειακή δίαιτα, ζουν περισσότερο και καλύτερα. Έχει επίσης καταπληκτικές επιδόσεις στο εργαστήριο.
Η αλλισίνη (Allicin) που δημιουργείται κατά τον...
Ὁ ἄνθρωπος: «κατ’ εἰκόνα Θεοῦ ἤ μασκαράς»;
Ὁ ἄνθρωπος: «κατ’ εἰκόνα Θεοῦ ἤ μασκαράς»;
Ἀρχιμανδρίτου Παύλου Ντανᾶ, Ἱεροκήρυκος
Σύμφωνα μέ τή διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας μας ὁ ἄνθρωπος πλάστηκε ἀπό τόν Τριαδικό μας Θεό «κατ’ εἰκόνα καί καθ’ ὁμοίωσιν» (Γεν.1, 26-27). Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός λέει τά ἑξῆς: «Ὁ Θεός δημιουργεῖ τόν ἄνθρωπο ἀπό ὁρατή καί ἀόρατη φύση, μέ τά ἴδια του τά χέρια… Τό «κατ’ εἰκόνα» φανερώνει τή νοερή καί αὐτεξούσια φύση, ἐνῶ τό «καθ’ ὁμοίωσιν» τήν κατά τό δυνατόν ὁμοίωση στήν ἀρετή».
Ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ θεολόγος ἐπισημαίνει, ὅτι ὁ ἄνθρωπος εἶναι σύνδεσμος «ὁρατῆς καί ἀοράτου φύσεως» (PE,36,321LD). Καί ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Νύσσης ἑρμηνεύει: «Τό μέν «κατ’ εἰκόνα» τῇ κτίσει ἔχομεν τό δέ «καθ’ ὁμοίωσιν» ἐκ προαιρέσεως κατωρθοῦμεν. (Εἰς τό ποιήσωμεν ἄνθρωπον).
Τό «κατ’ εἰκόνα καί καθ’ ὁμοίωσιν» ἀπό πολλούς ἐντοπίζεται στή λογική καί νοερή φύση τοῦ ἀνθρώπου, ἀλλά αὐτό δέν σημαίνει ὅτι δέν ἀναφέρεται στόν ὅλο ἄνθρωπο. Ὅταν ὁμιλοῦμε γιά τό «κατ’ εἰκόνα» πρέπει νά γνωρίζουμε ὅτι ἔχει σχέση μέ τήν ψυχή καί τό σῶμα, μέ τήν ὁλότητα καί τήν ἁρμονική τους σχέση. Τό σῶμα ἀνήκει στό Θεό καί καλούμαστε νά τό ἀναδείξουμε «σκεῦος ἁγιασμοῦ» (Θεσ,4,4) καί νά μήν τό παραδίδουμε σέ πάθη ἀτιμίας» (Ρωμ.1,26).
Ἡ εἰκόνα ἀνήκει στήν κατηγορία τῆς φύσεως, ἡ ὁμοίωση ἀνήκει στήν κατηγορία τοῦ προσώπου καί σφραγίζει τήν τελείωση τοῦ ἀνθρώπου, ἐπισημαίνει ὁ Παναγιώτης Χρήστου στό βιβλίο του: «Τό μυστήριο τοῦ ἀνθρώπου».
Μέ τή χάρη τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί...
10 προτάσεις για αρμονική συμβίωση με τους άλλους
Πάρε την πρωτοβουλία να συζητάς μαζί τους. Ακόμη κι ένας θερμός χαιρετισμός είναι πολύ ενθαρρυντικός!
Να χαμογελάς όταν τους συναντάς. Υπόψη ότι το κατσούφιασμα χρειάζεται 72 μυς, ενώ το μειδίαμα μόνο 14!
Να τους αποκαλείς με το όνομά τους. Η γλυκύτερη λέξη για τον καθένα είναι το όνομά του!
Να φέρεσαι φιλικά και να είσαι πρόθυμος να βοηθήσεις. Αν θέλεις φίλους πρέπει να είσαι πρώτα φίλος!
Να δείχνεις εγκαρδιότητα. Να μιλάς και να ...
Στο πρώτο lockdown πολέμησαν την Εκκλησία με επίδειξη δύναμης. Στο δεύτερο την πολεμούν, σπρώχνοντας την στην ανυπαρξία!
Η περίοδος του πρώτου lockdown μπορεί να μην αποδείχθηκε διδακτική για την κυβέρνηση όσον αφορά την θωράκιση της χώρας απέναντι στην πανδημία, όμως -κατά πως φαίνεται – τους δίδαξε καλά, πώς να τελειοποιήσουν την «υψηλή τέχνη» του ολοκληρωτισμού…
Μην ξεγελιούνται κάποιοι. Οι αντιεκκλησιαστικές κυβερνητικές ενέργειες είναι και σήμερα ίδιες και χειρότερες. Απλά μείωσαν τους κόπους τους, γιατί άλλαξαν τους τρόπους τους.
Ο… Καίσαρας αυτήν την φορά, δεν ακολούθησε τον δρόμο της ανοιχτής σύγκρουσης με την Εκκλησία, (που σίγουρα κοστίζει και ψήφους). Σταμάτησε τα αυτοκρατορικά tweets και τις διάφορες συμπλεγματικές συμπεριφορές, με εξοργιστικές επιδείξεις δύναμης. Όλα αυτά, μοιραία προκαλούσαν μεγάλες αντιδράσεις από τους πιστούς, οπότε η κυβέρνηση επέλεξε να χαμηλώσει τους τόνους. Όχι γιατί σεβάστηκαν ξαφνικά την Εκκλησία, αλλά διότι αποφάσισαν να αλλάξουν την τακτική τους.
Και ποια είναι αυτή η τακτική; Κάτι πολύ χειρότερο ακόμα και από την ανοικτή αντιπαράθεση. Η συστηματική υποβάθμιση του ρόλου της Εκκλησίας. Ο ύπουλος παραμερισμός της από τον δημόσιο βίο, εν καιρώ πανδημίας. Ο έμμεσος εξοστρακισμός Κλήρου και Λαού, στην εξορία της «ανυπαρξίας».
Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το πρώτο lockdown, είναι πως στην αρχική εξαγγελία του δεύτερου, τα μέτρα για τις εκκλησίες δεν είχαν ΚΑΝ θέση στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης! Δεν αναφέρθηκαν ΚΑΝ σε αυτό το θέμα! Την επόμενη μέρα από την αρχική εξαγγελία, εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος έκανε κάποιες… συμπληρωματικές δηλώσεις για να ξεκαθαρίσει το τι θα ισχύει για κάμποσα θέματα που δεν διασαφηνίστηκαν στο διάγγελμα Μητσοτάκη – Τσιόδρα. Κάπου… χωμένο μέσα σε αυτές τις επεξηγήσεις ήταν και το θέμα των εκκλησιών!
Οπότε, ούτε λίγο ούτε πολύ, έκαναν το ζήτημα της λειτουργίας των Ναών θέμα… δευτερολογίας! Και τι αποφασίστηκε; Οι χώροι λατρείας θα είναι κλειστοί. Θα τελούνται ακολουθίες και ιερά μυστήρια από τους ιερείς, χωρίς την παρουσία πιστών.
Όμως, αυτή η ύπουλη τακτική του «αναίμακτου» σφραγίσματος των Ναών, είχε ξεκινήσει από πιο πίσω. Κάμποσες μέρες πριν την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown, «αποφάσισαν και διέταξαν» πως θα...
Ζακ Μπουσάρ: "Είστε εγκληματίες όταν δεν δίνετε τον θησαυρό της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά σας"!
«Η Ελληνική γλώσσα δεν συγκρίνεται με την αγγλική ή γαλλική γλώσσα... είναι το αγκωνάρι του πολιτισμού μας και η μητρική γλώσσα του Δυτικού πολιτισμού», δηλώνει σε συνέντευξή του ο Καναδός καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, Ζακ Μπουσάρ, μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Καναδά.
Ο Ζακ Μπουσάρ γεννήθηκε και ...
Γερμανός καθηγητής επιδημιολογίας Σ.Μπάγκντι για Covid-19: Πόσο προστατεύουν οι μάσκες; - Μολύνονται τα παιδιά; (βίντεο)
O επιφανής Γερμανός, ταϊλανδικής καταγωγής καθηγητής επιδημιολογίας, Σουχαρίτ Μπάγκντι, μίλησε στην γερμανική τηλεόραση για τον κορωνοϊό και αποδόμησε στην βάση τους πολλά από τα επιχειρήματα που οδηγούν στα «lockdown χωρίς τέλος».
Εξηγεί αναλυτικά και με απόλυτη ψυχραιμία τι είναι αυτός ο ιός, γιατί οι μάσκες στην ουσία δεν προστατεύουν, πώς μπορούμε να...