Πιστεύω στον Θεό σημαίνει εμπιστεύομαι τον Θεό



Η εμπιστοσύνη στον Χριστό είναι η καλύτερη ομολογία πίστεως ...

 Η ικανότητά μας να εμπιστευόμαστε τον Θεό σχετίζεται άμεσα με την πίστη μας στην αγάπη του και στην Πρόνοιά Του. Η εμπιστοσύνη του ανθρώπου είναι το βασικό στοιχείο που καθορίζει και την ποιότητα της πίστης του στον Θεό.

Στην ευαγγελική περικοπή (Κυριακή Θ’ Ματθαίου), διαβάζουμε εκείνο το γεγονός κατά το οποίο ο Ιησούς περπατά πάνω στην φουρτουνιασμένη θάλασσα και έπειτα κατά την διήγηση του ευαγγελιστή το πάθημα του αποστόλου Πέτρου πάνω στο οποίο θα κάνουμε και κάποιες σκέψεις.

Μετά από μια μέρα διδαχής του λαού, οι μαθητές του Χριστού μπαίνουν στο πλοίο για να διαβούν την Τιβεριάδα θάλασσα. Ο Ιησούς, μετά την αποχώρηση του πλήθους, ανέβηκε στο βουνό για να προσευχηθεί. Κατά τα ξημερώματα, και ενώ στη λιμνοθάλασσα επικρατούσε ταραχή, είδαν οι μαθητές τον Χριστό να έρχεται προς το μέρος τους, περπατώντας πάνω στο νερό.

Έντρομοι, επειδή νόμισαν ότι βλέπουν φάντασμα, έβαλαν τις φωνές. Εκείνος όμως τους καθησύχασε λέγοντας: “μη φοβάστε, εγώ είμαι”. Αμέσως λοιπόν λέει ο Πέτρος

-:“Κύριε…αν είσαι εσύ, διάταξέ με να έρθω προς Εσένα πάνω στα κύματα”. – Έλα, του απαντά ο Χριστός, κι αυτός κατέβηκε από το πλοίο και ήλθε προς τον Κύριο περπατώντας πάνω στα κύματα. Βλέποντας όμως τον άνεμο ισχυρό, φοβήθηκε και άρχισε να βυθίζεται, οπότε φώναξε: “Κύριε, σώσε με!”. Ο Ιησούς άπλωσε το χέρι και τον σήκωσε, λέγοντάς του: “ολιγόπιστε, γιατί δίστασες;”. Και ανέβηκαν στο πλοίο κι αμέσως κόπασε ο άνεμος, ενώ οι μαθητές Τον προσκύνησαν λέγοντας “αληθινά, είσαι υιός του Θεού”.

Το θαύμα, αδελφοί μου, το κάθε θαύμα, είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της επέμβασης του Θεού, αλλά και της δικής μας πίστεως. Γι’ αυτό και συχνά, όταν επιτελούσε κάποιο θαύμα, ο Χριστός έλεγε “η πίστη σου σε έσωσε” ή “ας γίνει σύμφωνα με την πίστη σου”.

Ο Πέτρος ενώ στην αρχή με πίστη τολμά και βγαίνει από το πλοιάριο πάνω στα κύματα, έπειτα ενώ βιώνει το θαύμα, ενώ δηλαδή περπατά πάνω στα κύματα χάνει την πίστη του στον Χριστό και καταποντίζεται. Χάνει το πρόσωπο του Χριστού και αρχίζει σκέφτεται ότι αυτό που βιώνει είναι μη λογικό, αισθάνεται τον ισχυρό άνεμο, βλέπει το βάθος της λίμνης, τα κύματα και αμέσως έχοντας χάσει πλέον από το νου του και τα μάτια του τον Χριστό αρχίζει και βυθίζεται, όμως και πάλι εκείνη την έσχατη στιγμή του καταποντισμού του ενθυμείται τον Κύριο και φωνάζει «Κύριε σώσε με!»

Η πίστη αποτελεί κατά κύριο λόγο προσωπική και ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου, είναι υπέρβαση της λογικής και όχι παραλογισμός. Πίστη στον Χριστό σημαίνει: εμπιστοσύνη στον Χριστό, εμπιστοσύνη στις προθέσεις του, εμπιστοσύνη στην Θεία Του Πρόνοια, που πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν.

Άνεμοι και τρικυμίες, δοκιμασίες και πειρασμοί πάντα υπάρχουν. Και συχνά, σαν τον Πέτρο, ολιγοψυχούμε και αρχίζουμε να καταποντιζόμαστε. Το ευαγγέλιο μας διδάσκει ότι ακόμα και τότε, ο Χριστός βρίσκεται δίπλα μας και μας απλώνει το χέρι. Αρκεί να μη χάσουμε εντελώς την πίστη μας, αρκεί να μην αμφισβητήσουμε ούτε Εκείνον ούτε την παρουσία Του δίπλα μας.

Αρκεί να στρέψουμε και πάλι προς Αυτόν το βλέμμα μας και να Του φωνάξουμε: “Κύριε, σώσε με!”

Δυστυχώς αδελφοί μου η καθημερινότητα της ζωής μας κάνει να ξεχνούμε ότι έχουμε Πατέρα Ουράνιο, ακόμα ακόμα ότι υπάρχει Θεός. Πολλές φορές με τα λόγια και τις πράξεις μας δείχνουμε ότι όχι μόνο ολιγοπιστούμε όπως ο Πέτρος αλλά και τον αρνούμαστε, αρνούμαστε την Αγάπη του, την προστασία του, ακόμα και την ύπαρξή του. Μην δικαιολογούμε τον εαυτό μας λέγοντας ότι εμείς ζούμε στον κόσμο και δικαιολογημένα τον ξεχνούμε, δικαιολογημένα δεν εφαρμόζουμε τις εντολές του, δικαιολογημένα δεν βρισκόμαστε σε καλή πνευματική κατάσταση.

Και θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα μέσα από τον βίο του αγίου Μακαρίου για να ενισχύσω την παραπάνω άποψη.

Κάποτε την ώρα που προσευχόταν ο αββάς Μακάριος στο κελί του, άκουσε μια φωνή που έλεγε:

«Μακάριε, δεν έφθασες ακόμη στα μέτρα των τάδε γυναικών αυτής εδώ της πόλης».

Το πρωί ο Γέροντας σηκώθηκε, πήρε το ραβδί του κι άρχισε να οδοιπορεί για την πόλη.

Όταν έφτασε στην πόλη και βρήκε το σπίτι, χτύπησε την πόρτα. Βγήκε η μία και τον υποδέχτηκε στο σπίτι. Αφού κάθισε για λίγο, ήρθε και η άλλη.

Τις κάλεσε, κι εκείνες ήρθαν και κάθισαν μαζί του. Τις λέει ο Γέροντας:

«Για σας έκανα τόση πορεία και υπέμεινα τόσο κόπο, ώσπου να φτάσω από την έρημο. Πέστε μου λοιπόν την πνευματική σας εργασία, ποια είναι;»

«Πάτερ -του λένε- πίστεψέ μας, δεν κάνουμε τίποτα το ιδιαίτερο, είμαστε παντρεμένες γυναίκες. Ποια εργασία λοιπόν ζητάς από μας;»

Ο Γέροντας έβαλε μετάνοια και τις παρακαλούσε:

«Φανερώστε μου το έργο σας».

Τότε του λένε:«Εμείς κατά κόσμον είμαστε ξένες μεταξύ μας. Έτυχε όμως να παντρευτούμε δύο αδελφούς κατά σάρκα. Και να, εδώ και δεκαπέντε χρόνια ως σήμερα κατοικούμε σ΄ αυτό το σπίτι μαζί και ποτέ μας δεν...

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΟΡΑΤΕ ΜΑΣΚΑ; (Από Αφήγηση Προσκυνητού, Πριν Λίγες Ημέρες, Στο Άγιον Όρος )



ΡΩΤΗΣΕ ένας Επίτροπος κάποιον Αγιονορείτη Γέροντα;


-Πάτερ γιατί δεν φοράτε εσείς μάσκα στην Εκκλησία;

Εμείς στην Εκκλησία μας στην Αθήνα τους βγάζουμε έξω όποιος δεν την φορά.

-Και γιατί να φορέσω; Εκκλησία είναι εδώ ή υπόνομος;

Τι λέγει ο Αρχιερεύς στον Εγκαινισμό των Ιερών Ναών; «Κατάστησον αυτόν λιμένα χειμαζομένων, ιατρείον παθών, καταφυγήν ασθενών, δαιμόνων φυγαδευτήριον»(Ακολουθία Εγκαινίων σελ.49,εκδ.Απ.Διακονία)

Επίσης και σε ένα τροπάρι γράφει για τον Ναό πως πλέον:

«Βλυσταίνει ρείθρα χάριτος,θαυμάτων βρύει τα νάματα και δωρείται ιάματα» (βλ.αυτόθι Σελ.32)

Αν μάθουμε να υποκύπτουμε τώρα στα εύκολα τι θα κάνουμε στα δύσκολα;

Η παρούσα κατάσταση είναι μία άσκηση ετοιμότητας για το σφράγισμα που...

Αν ένας άνθρωπος λοξοδρομήσει από τις εντολές του Θεού, τον πολεμούν μετά τα πάθη


Αν ένας άνθρωπος λοξοδρομήσει από τις εντολές του Θεού, τον πολεμούν μετά τα πάθη. Και αν αφήση κανείς τα πάθη να τον πολεμούν, δεν χρειάζεται διάβολος να τον πολεμήση. Και τα δαιμόνια έχουν “ειδικότητα”.

Χτυπούν τον άνθρωπο τάκ-τάκ, να του βρουν την πάθηση, την αδυναμία, για να τον πολεμήσουν. Θέλει προσοχή, να κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα -τις αισθήσεις-, να μην ανοίγουμε χαραμάδες στον πειρασμό και μπαίνη από εκεί ο εχθρός.

Εκεί είναι τα αδύνατα σημεία. Εάν αφήσης έστω και μία σχισμή ανοιχτή, μπορεί να μπή και να σου κάνη ζημιά. Ο διάβολος μπαίνει στον άνθρωπο, όταν υπάρχει λάσπη στην καρδιά του ανθρώπου, δεν...

Ὁ αὐτοκράτωρ ποὺ ἔκλεισε τοὺς Ἱερούς Ναοὺς ἐκάη!


Ὁ αὐτοκράτωρ ποὺ ἔκλεισε τοὺς Ἱερούς Ναοὺς ἐκάη!

Γράφει ὁ κ. Ἀντώνιος Κων. Κτενᾶς

Τὴν 30ήν Μαΐου μνήμη Ὁσίου Ἰσαακίου ἡγουμένου Ἱερᾶς Μονῆς τῶν Δαλμάτων.
Σεβαστοὶ Πατέρες, ἀγαπητοὶ ἀδελφοὶ ἐν Κυρίῳ, θαυμάσατε παρακαλῶ τὸ τέλος βασιλιᾶ, ποὺ δὲν ἄνοιξε τὶς Ἐκκλησίες τῶν Ὀρθοδόξων.

Ὁ Ἅγιος Ἰσαάκιος – διαβάζουμε στὸ Συναξάρι τῆς ἡμέρας αὐτῆς 30ῆς Μαΐου -μὲ ἐντολὴ ποὺ εἶχε πάρει ἀπὸ τὸν Θεό, ἀπευθύνθηκε μέ παρρησία στὸν βασιλιά Οὐάλη 3 φορές.
Τὴν πρώτη φορά «οὗτος ὁ μακάριος συμβουλεύων ἅμα καὶ παρακαλῶν ἀνοῖξαι τὰς τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησίας… εἰ μὴ μέλλοι, ἀπὸ προσώπου τῶν ἐχθρῶν ἐν πολέμῳ φυγῶν, ἀπολέσθαι.
Ὅμως ὁ αἱρετικὸς αὐτὸς βασιλιὰς δὲν τὸν ἄκουσε καὶ ἀπειλοῦσε μάλιστα τὸν ἄνθρωπο τοῦ Θεοῦ.
Δεύτερη φορά: «Ἄνοιξε τὶς Ἐκκλησίες τῶν Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν».
Νέες ἀπειλὲς στὸν ἡγούμενο Ἰσαάκιο.
Τρίτη φορά:«Ἄνοιξε, βασιλιά, τὶς Ἐκκλησίες τῶν Ὀρθοδόξων».
Καὶ πάλι ὄχι μόνο δὲν θέλησε ν’ ἀκούση, ἀλλὰ ἀπειλοῦσε ἀκόμη ὅτι μόλις γυρίση ἀπὸ τὸν πόλεμο ποὺ πήγαινε, θὰ τὸν τιμωρήση παραδειγματικά!
Τότε ὁ Ἅγιος Ἰσαάκιος τοῦ εἶπε: Ὁ Θεὸς τῶν Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν σοῦ λέει: Δὲν θὰ γυρίσης ἀπὸ τὸν πόλεμο ποὺ πηγαίνεις, ἀλλὰ τὸ τέλος σου θὰ εἶναι νὰ καῆς στὴν πυρά.
Ἔτσι καὶ ἔγινε. Κάηκε ἐκεῖ ὅπου κατέφυγε κυνηγημένος ἀπὸ τοὺς ἐχθρούς του προσπαθώντας νὰ σωθῆ.
Αἱρετικὸς ἦταν ὁ βασιλιὰς αὐτός, Ἀρειανός, ὅπως σημειώ­νεται στὸ Συναξάρι καὶ γι’ αὐτὸ εἶχε κλείσει τὶς Ἐκκλησίες τῶν Ὀρθοδόξων.
Καὶ τὸ ἐρώτημα τώρα στοὺς σημερινοὺς Ναβουχοδονόσορες ποὺ κάνουν τὰ ἴδια καὶ ἀπειλοῦν μὲ τὴν «κάμινον τοῦ πυρὸς τὴν καιομένην».
Νομίζουν ὅτι δὲν...

Τρεις σωτήριες πατερικές συμβουλές


Εἶπε ὁ Ἀββᾶς Ματόης:

«Τρεῖς γέροντες πῆγαν στὸν Ἀββᾶ Παφνούτιο τὸν Κεφαλᾶ νὰ τὸ παρακαλέσουν γιὰ καμιὰ συμβουλή.

Τοὺς ρώτησε λοιπὸν ὁ Γέροντας: “Τί θέλετε νὰ σᾶς πῶ; Πνευματικὰ ἢ σωματικὰ πράγματα;”.

Τοῦ ἀπαντοῦν· “Πνευματικά”.

Τότε τοὺς λέει ὁ Γέροντας:

“Πηγαίνετε στὴν εὐχὴ τοῦ Θεοῦ καὶ...

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΟΛΩΝΑ ΠΕΡΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΨΕΜΑ ΟΤΙ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ!


Αν κάποιος Αθηναίος συνάψει ομοφυλοφιλική σχέση με άλλον θα έχει τις εξής κυρώσεις:

1. Δεν του επιτρέπεται να γίνει μέλος των 9 αρχόντων
2. Δεν του επιτρέπεται να εκλεγεί ιερέας
3. Δεν του επιτρέπεται να είναι συνήγορος του λαού
4. Δεν επιτρέπεται να ασκεί εξουσία εντός ή εκτός της Αθήνας
5. Δεν επιτρέπεται να σταλεί ως κήρυκας πολέμου
6. δεν επιτρέπεται να εκθέσει γνώμη (ως άμουσος – ανισόρροπος)…
7. Δεν επιτρέπεται να μπει σε (δημόσιους) Ναούς
8. Δεν επιτρέπεται να ...

Τα οφέλη που έχει το περπάτημα για το μυαλό και το σώμα μας


Τα οφέλη που έχει το περπάτημα για το μυαλό και το σώμα μας

Οι περισσότεροι, επιλέγουν το περπάτημα προκειμένου να γυμναστούν καθώς αυτό δεν απαιτεί εξοπλισμό, δεν χρειάζεται προπονητή και ήδη γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε.

​Το περπάτημα είναι η ιδανική ήπια προπόνηση για να κάψετε θερμίδες, ενώ προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό.

*Εγκέφαλος
 

Το περπάτημα ενισχύει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, μειώνει τις ορμόνες του στρες και απελευθερώνει ενδορφίνες, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης.

*Μύες
 
Ενεργοποιεί τους μυς των μηρών, ενώ τα οφέλη είναι μεγαλύτερα όταν περπατάτε σε ανηφορική κλίση.

*Οστά
 
Όπως συμβαίνει με κάθε προπόνηση με το βάρος του σώματος, το περπάτημα βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των οστών.

*Βάρος
 
Το περπάτημα για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε ...

Καρδιακὴ προσβολὴ ὁ Μουεζίνης μέσα στήν Αγια-Σοφιά λίγες μέρες μετὰ τὴ μετατροπή της σὲ τζαμὶ


Ὁ Μουεζίνης( μουσουλμάνος κληρικός που ψάλλει το κάλεσμα για προσευχή ) Οσμάν Ασλάν πέθανε ξαφνικὰ μέσα στήν Αγια-Σοφιά καρδιακὴ προσβολὴ τὴν Κυριακὴ 2 Αὐγούστου 2020 μ.Χ., λίγες ἡμέρες μετὰ τὴν προσβλητικὴ μετατροπὴ τῆς Ἁγίας Σοφίας σὲ ἰσλαμικὸ τζαμὶ καὶ σὲ ἡμέρα μάλιστα ποὺ εἶναι ἀφιερωμένη στὸν Κύριο (Κυριακή), τὸν ἀληθινὸ Θεό, τὸν Χριστὸ καὶ τὴν Σοφία Του! (φωτογραφία ἀπὸ τουρκικὰ μέσα ποὺ προβάλουν ὅλα σήμερα τὸ τραγικὸ καὶ ἀναπάντεχο γεγονὸς).

Ὁ Μουεζίνης (αὐτὸς ποὺ καλεῖ κάθε τόσο σὲ ἰσλαμικὴ προσευχὴ μὲ τὴν φωνὴ του ἀπὸ τοὺς μιναρέδες), ὑπηρετοῦσε στὴν Αγια-Σοφιά ἀπὸ τὴν πρώτη μέρα τῆς προκλητικῆς μετατροπῆς της σὲ τζαμὶ καὶ μάλιστα ἐθελοντικά, γιὰ νὰ ἐνημερώνει τοὺς Μουσουλμάνους ποὺ ...

Η αλάδωτη νηστεία (Διδακτική ιστορία)


Δεν πάει πολύς καιρός που ένας νέος επισκέφτηκε τον πνευματικό του προβληματισμένος σχετικά με την αλάδωτη νηστεία.

Νέος: Γέροντα μήπως η αλάδωτη νηστεία είναι λίγο παρατραβηγμένη για τους λαϊκούς; Εντάξει να νηστέψω από γαλακτοκομικά κρέας κλπ αλλά το λάδι πολύ πάει δεν το καταλαβαίνω.

Μήπως τα αλάδωτα είναι για τους ευσεβιστές αυτούς που προσπαθούν να κάνουν όλα τα τυπικά της εκκλησίας μόνο και μόνο για την έξωθεν μαρτυρία για το τι θα πει ο κόσμος. Τα πρέπει και δεν πρέπει της εκκλησίας;

Γέρων: Παιδί μου δίκαιο έχεις. Πολλές φορές οι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα του πονηρού και...

Αγαπάτε τους όλους


Αγαπάτε το Θεό, αδελφοί και αδελφές, για το έλεός Του σε μας. αγαπάτε επίσης την Ιερά Μητέρα Του για τη μεσολάβηση της για τους αμαρτωλούς.

Αγαπάτε επίσης όλους τους αγίους για τις προσευχές τους για εμάς που είμαστε ανάξιοι. Αγαπάτε τους πατέρες και τις μητέρες που σας γέννησαν. Αγαπάτε όλους τους γείτονές σας, ακόμα και τους εχθρούς σας, και προσεύχεστε στον Θεό γι 'αυτούς, να...

Όσοι διστάζετε να εισέλθετε στο Ναό

Με έναν ιδιαίτερο αλλά και διακριτικό τρόπο οι εφημέριοι του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πευκακίων ενημερώνουν τους πιστούς σχετικά με τη χρήση μάσκας.

Η φωτογραφία μιλάει από μόνη της:


ag nikolaos pefkakion 1

https://www.romfea.gr/enoriaka/38678-osoi-distazete-na-eiselthete-sto-nao

Η ανατροφή των παιδιών (Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος)


Πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος να γίνει καλός και φρόνιμος; Είναι δυνατόν όλοι οι άνθρωποι να γίνουν καλοί και φρόνιμοι;

Περί αυτού θα μιλήσω σήμερα.Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι φυσικό στον άνθρωπο να γίνει καλός ή κακός, αλλά απατώνται, διότι
το να πει κανείς ότι το κακό είναι φυσικό είναι βλασφημία κατά του ίδιου του Θεού
. Όσα έπλασε ο Θεός είναι πολύ καλά. 
Η αρετή είναι φυσικό στον άνθρωπο· η κακία είναι παρά φύση.
 Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και ομοίωσή Του.Ο άνθρωπος λέγεται κατ’ εικόνα Θεού κατά την ψυχή, τον νου, τον λόγο, τη θέληση. Είναι ο Θεός αγαθός, μπορεί και ο άνθρωπος, αν θέλει, κατά το δυνατόν, να γίνει αγαθός. Είναι ο Θεός πράος, μπορεί και ο άνθρωπος να γίνει πράος. Είναι ο Θεός ελεήμων και εύσπλαχνος, μπορεί και ο άνθρωπος να γίνει ελεήμων και εύσπλαχνος.

Γιατί λοιπόν ο άνθρωπος, ενώ είναι φυσική η αρετή, ενώ μπορεί να γίνει καλός, δεν γίνεται; Η αιτία προέρχεται από την αμέλεια των γονέων και τη λίγη φροντίδα που έχουν για την ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών τους.
 Αν οι γονείς παιδαγωγήσουν τα παιδιά τους με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια, δεν μπορεί παρά να γίνουν καλοί άνθρωποι.Πρέπει όμως κοντά στην ανατροφή και την παιδεία να δείχνουν πρώτα οι ίδιοι το δικό τους 
καλό παράδειγμα
. Εκείνα δηλαδή που συμβουλεύουν τα παιδιά τους να τα κάνουν πρώτα αυτοί, διότι αν ...

Στόν ἱερό Ναό φορᾶμε μάσκες;


Τοῦ ἀρχιμ. Σαράντη Σαράντου
ἐφημερίου Ἱ. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἀμαρουσίου.
 
Μετά ἀπό τή σημερινή Κ.Υ.Α. γιά τήν ὑποχρεωτική χρήση μάσκας μέσα στούς ἱερούς Ναούς, ἐκφράζουμε μέ δυσανασχέτηση τήν ἀπορία: δέν εἶναι εὐχαριστημένη ἡ κυβέρνηση γιατί οἱ ἱεροί Ναοί μας ἀπό τόν Μάιο πού ἄνοιξαν γιά τούς πιστούς δέν ὑπῆρξαν πολλαπλασιαστές κρουσμάτων τοῦ κορονοϊοῦ;  Παρά ταῦτα σκληραίνει τά μέτρα ἐντός τῶν ἱερῶν Ναῶν καί μάλιστα τήν ἱερή περίοδο τοῦ Δεκαπενταύγουστου ζητώντας ἀκόμα καί τά μικρά παιδιά νά φοροῦν μάσκες.
Ὅπως δηλώνουν οἱ καλοί μας κυβερνῆτες, ὅτι οἱ μάσκες μᾶς προστατεύουν ἀπό τόν ἰό, ἔτσι καί ἐμεῖς ὡς ὑπεύθυνοι γονεῖς καί κηδεμόνες δηλώνουμε ὅτι βάσει ἐγκρίτων γνωμοδοτήσεων, πιστεύουμε ὅτι εἶναι ἄχρηστες ἤ ἐπικίνδυνες γιά ὅλους καί ἰδιαίτερα γιά τά παιδιά μας ἕως καί θανατηφόρες.
Ἡ ὑπουργός ὑγείας τῆς Ὀλλανδίας δηλώνει:  «Δέν θά καταστεῖ ὑποχρεωτική χρήση μάσκας στήν Ὀλλανδία, καθώς ἡ κυβέρνηση ὑποστηρίζει ὅτι τά ἐπιστημονικά στοιχεῖα τῆς ἀποτελεσματικότητάς της εἶναι ἀνάμεικτα».  Μάλιστα ἡ ἀνακοίνωση ἔγινε τήν Τετάρτη (29/7/2020) καί ἡ ὀλλανδική κυβέρνηση τόνισε ὅτι δέν θά συστήσει στούς πολίτες νά φοροῦν μάσκα γιά τήν ἐπιβράδυνση τῆς διασπορᾶς τοῦ κορονοϊοῦ.  Τήν ἀποφαση αὐτή ἀνακοίνωσε ἡ ἀρμόδια ὑπουργός ἰατρικῆς Περίθαλψης Ταμάρα βάν Ἄρκ μετά μιά ἐπανεξέταση ἀπο τό Ἐθνικό Ἰνστιτοῦτο Ὑγείας τῆς χώρας (RIVM).
Ἐπίσης τήν ἄποψη ὅτι οἱ ὑφασμάτινες μάσκες εἶναι ἐν δυνάμει «ἐπικίνδυνες» ἐξέφρασε ὁ καθηγητής Πνευμονολογίας Ἐντατικῆς Θεραπείας Ἰατρικῆς Σχολῆς Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας πώς ἕως...

π. Αθανάσιος Λεμεσού - Το Πάθος της Υπερηφάνειας