Κόνιτσα η πόλη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου

 


Πολιούχος της Κόνιτσας είναι ο Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας ο Θαυματουργός, αλλά σε αυτήν την πόλη της Ηπείρου ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, πέρασε τα παιδικά του χρόνια, πήγε σχολείο και εργάστηκε ως ξυλουργός μέχρι την στράτευσή του.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

Στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Στομίου, παρέμεινε τέσσερα έτη ως μοναχός, ανακαίνισε το μοναστήρι, με την βοήθεια των κατοίκων και αφού εκπλήρωσε το Τάμα του στην Παναγία, αναχώρησε για το όρος Σινά.

Στην Πατρική Οικία του Οσίου στην Κόνιτσα που είναι επισκέψιμη όλες τις ημέρες του έτους, υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα του, ξύλινες δημιουργίες του ως μοναχός, κουμπραράδες που υπήρχαν σε διάφορα σημεία της Κόνιτσας τα χρόνια που...

βρισκόταν στην Ιερά Μονή Στομίου ( Ιούλιος 1958 – 30 Σεπτεμβρίου 1962 ), τα έσοδα των οποίων τα διαχειριζόταν επιτροπή που είχε συστήσει.

Χαρακτηριστική είναι μια αγιογραφία με την μορφή Οσίου Παϊσίου, που βρίσκεται στο πατρικό του και απεικονίζει στιγμές από τη επίγεια ζωή του, όπως τα Φάρασα της Καππαδοκίας, την Ιερά Μονή Φιλοθέου, την Ιερά Μονή Στομίου, το όρος Σινά και την καλύβη του στην Παναγούδα.

Πολλοί είναι αυτοί που θα ταξιδέψουν σε αυτά τα μέρη και θα κλάψουν από συγκίνηση κάθε Πέμπτη, βλέποντας τα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς στο κανάλι MEGA:” Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό ”