Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ*
ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ
Τῆς ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
Ἡ «Μεγάλη Σαρακοστὴ» εἶναι ἡ πιὸ γνωστὴ περίοδος νηστείας στὴν ἑλληνικὴ Ὀρθοδοξία. Εἴτε ἡ νηστεία γίνεται γιὰ καθαρὰ θρησκευτικοὺς λόγους εἴτε γιὰ «ἀποτοξίνωση» τοῦ ὀργανισμοῦ, ἕνα εἶναι σίγουρο: Αὐτὸς ποὺ θὰ ἐπιλέξει νὰ νηστέψει -χωρὶς νὰ καταφύγει σὲ ὑπερβολὲς- θὰ βγεῖ ὠφελημένος, καθὼς οἱ διατροφικὲς «ἐπιταγὲς» τῆς νηστείας ἔχουν «ὁμοιότητες» μὲ τὴν ἑλληνικὴ ἐκδοχὴ τῆς μεσογειακῆς δίαιτας, ποὺ ἀποτελεῖ τὴν καλύτερη ἐπιλογὴ γιὰ τὴν προαγωγὴ τῆς ὑγείας μέσῳ διατροφῆς. «Ἡ μεγαλύτερη γκάμα τῶν τροφίμων ποὺ ἐπιλέγονται στὸ πλαίσιο τῆς νηστείας ὑπάρχουν στὴ γνωστὴ πυραμίδα τῆς μεσογειακῆς διατροφῆς», ἐπισημαίνει στὴν «Κ» ἡ Διευθύντρια τοῦ Συμβουλευτικοῦ Κέντρου Διατροφῆς τοῦ Σισμανόγλειου κ. Ἀγγελικὴ Τσαρούχη: «Ἡ ὁποία ἔχει προχωρήσει σὲ μία καταγραφή τῶν διατροφικῶν ἐπιλογῶν κατὰ τὴ διάρκεια τῆς νηστείας. Ἔτσι μὲ...
βάση τὴν «νηστήσιμη» ἐκδοχὴ τῆς μεσογειακῆς δίαιτας, δημητριακά, φροῦτα, λαχανικὰ καὶ τὰ ὄσπρια ἀποτελοῦν τὴ βάση τῆς διατροφῆς μας. Τὸ ἐπίμαχο στοιχεῖο ἀφορᾶ τὴν πρόσληψη ἀσβεστίου ποὺ συνήθως γίνεται μὲ τὴν κατανάλωση γαλακτοκομικῶν προϊόντων. Τὰ βρέφη, τὰ παιδιά, οἱ ἔφηβοι, οἱ ἐγκυμονοῦσες, οἱ γαλουχοῦσες καὶ οἱ ὑπερήλικοι θὰ πρέπει νὰ ἐκτιμηθοῦν ἀτομικὰ καὶ νὰ καθοριστεῖ ἀναλόγως ἡ διατροφή τους. Πάντως, τὰ τρόφιμα ποὺ συνεισφέρουν στὴν πρόσληψη ἀσβεστίου πλὴν τῶν γαλακτοκομικῶν εἶναι τὸ μαῦρο ψωμί, τὰ ἀμύγδαλα, τὰ ξερὰ φασόλια, τὸ λάχανο καὶ τὰ μπρόκολα. Λόγῳ τοῦ ἀποκλεισμοῦ τοῦ ἐλαιόλαδου σὲ κάποιες ἀπὸ τὶς ἡμέρες νηστείας, μποροῦν νὰ χρησιμοποιηθοῦν σπορέλαια ἢ ταχίνι. Τὰ πουλερικὰ μποροῦν νὰ ἀντικατασταθοῦν μὲ ψάρι, ὅταν ἡ νηστεία τὸ ἐπιτρέπει, μὲ θαλασσινὰ ἢ μὲ ὄσπρια συνδυασμένα μὲ δημητριακά. Τὸ ἴδιο ἰσχύει καὶ γιὰ τὸ κόκκινο κρέας καὶ τὰ ἀβγά. Ξηροὶ καρποὶ μὲ μέλι, παστέλια, δημητριακὰ μὲ πετιμέζι, κομπόστες, ἀποξηραμένα φροῦτα ἢ παρασκευάσματα μὲ ἀλεύρι καὶ μέλι ἢ ζάχαρη ἀποτελοῦν ἐπιλογὴ γλυκοῦ στὴ νηστεία.
Ὡστόσο ἀκόμα καὶ οἱ χρόνια πάσχοντες δύναται νὰ νηστέψουν ὑπὸ προϋποθέσεις. Τὰ ἄτομα μὲ ὑπέρταση θὰ πρέπει νὰ ἀποφεύγουν νηστήσιμα τρόφιμα ποὺ περιέχουν ἁλάτι. Τὰ ἄτομα μὲ σακχαρώδη διαβήτη θὰ πρέπει νὰ τηροῦν καὶ κατὰ τὴ νηστεία σταθερὴ τὴν ἐνεργειακὴ πρόσληψη καὶ τὴν κατανομὴ τῶν γευμάτων τους, ἐνῷ ὀφείλουν νὰ συνεννοηθοῦν μὲ τὸν γιατρό τους, ὅπως καὶ τὰ ἄτομα μὲ καρδιοπάθειες.
Ἐφημ. «Καθημερινή»
*ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ‘Ἐρῶ’ , ΣΤ΄ ΤΕΥΧΟΣ, ΑΠΡ.-ΙΟΥΝ. 2011
http://www.enromiosini.gr