Ο πολύς ύπνος κάνει κακό στην υγεία


Ο πολύς ύπνος κάνει κακό στην υγεία
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας, ωστόσο ο πολύς ύπνος μπορεί να μην κάνει καλό σε όλους.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό, Neurology, έδειξε ότι οι μεσήλικες και οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι που κοιμούνται πάνω από οκτώ ώρες τη μέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό.
Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτής και άλλων 11 ερευνών σε επτά χώρες δείχνουν ότι ο πολύς ύπνος μπορεί να στείλει κάποιον νωρίτερα στον τάφο. Ο λίγος ύπνος είναι επίσης λόγος ανησυχίας, ωστόσο η αϋπνία αυτή καθαυτή δε σχετίζεται με πρόωρους θανάτους, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας από 30 έως 102 ετών.
Αντιθέτως, ο ύπνος είτε πολύ είτε λίγος είναι αυτός που...
μπορεί να αποδειχτεί προβληματικός.
Οι συγγραφείς της έρευνας του Neurology ρώτησαν περίπου 10.000 ανθρώπους μεταξύ 42 και 81 ετών για το μέσο όρο ύπνου και αν κοιμούνται καλά.
Οι ερευνητές έχουν παρακολουθήσει τις απαντήσεις για χρόνια και αφού έκαναν τις προσαρμογές ηλικίας και φύλου βρήκαν ότι ο πολύς ύπνος, πάνω από οκτώ ώρες τη μέρα, σχετίζονται με σημαντική αύξηση κατά 45% του κινδύνου εγκεφαλικού.
Επίσης, ο λίγος ύπνος κάτω από έξι ώρες τη βραδιά συνδέονται με αυξημένο κατά 19% κίνδυνο για εγκεφαλικό.
Όπως λένε λοιπόν οι ερευνητές, οι ώρες του ύπνου και όχι το πόσο καλά κοιμάται κανείς σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και τον πρόωρο θάνατο.
Είναι επίσης γνωστό ότι το 72% που επιβιώνουν από εγκεφαλικό υποφέρουν από άπνοια στον ύπνο τους. Η κατάσταση αυτή κάνει τον ύπνο πιο ελαφρύ, καθώς ο άνθρωπος που υποφέρει από άπνοια αλλάζει συνεχώς από τον ελαφρύ στο βαρύ ύπνο για να αναπνεύσει.
http://www.4news.gr/%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%82-%CF%8D%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1/