Γερμανοί πολίτες καταστρέφουν εσκεμμένα το μικροτσίπ της ηλεκτρονικής κάρτας-ταυτότητάς τους - Aντίδραση στη ΝΤΠ


        
Aπό ανησυχία και θυμό διακατέχεται μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινωνίας, από τότε, που αποκαλύφθηκε, ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) παρακολουθεί ηλεκτρονικά και υποκλέπτει προσωπικά δεδομένα Γερμανών πολιτών. Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα και σχόλια στον γερμανικό Τύπο και στο διαδίκτυο, η γερμανική κοινωνία φαίνεται, ότι διακατέχεται από μεγάλη ανησυχία αλλά και θυμό, από τότε που αποκαλύφθηκε, ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) έχει κάνει αρκετές υποκλοπές των προσωπικών δεδομένων πολιτών στην Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μάλιστα, οι ανησυχίες για την παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής είναι τέτοια, που ορισμένοι Γερμανοί έχουν ανεβάσει βίντεο στο YouTube, που εξηγούν, πώς να καταστρέψουν το μικροτσίπ, που βρίσκεται μέσα στις ηλεκτρονικές τους κάρτες-ταυτότητες, χρησιμοποιώντας τον φούρνο μικροκυμάτων.
Παρά το γεγονός, ότι οι ίδιοι οι δημιουργοί του βίντεο προειδοποιούν ταυτόχρονα, ότι η διαδικασία αυτή είναι παράνομη και...
επισύρει ποινικές κυρώσεις, υπήρξαν ορισμένοι Γερμανοί πολίτες, που εφάρμοσαν την μέθοδο αυτή και κατέστρεψαν το μικροτσίπ της ηλεκτρονικής τους κάρτας-ταυτότητας.
Τον περασμένο Αύγουστο ένας άνδρας 29 ετών συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, με την κατηγορία, ότι κατέστρεψε εσκεμμένα το γερμανικό δελτίο ταυτότητας του σε ένα φούρνο μικροκυμάτων.
Σχεδόν το 40% των Γερμανών πιστεύει, πως η αύξηση της ψηφιοποίησης και ο ρόλος των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ απειλεί το θεμελιώδες δικαίωμα της ιδιωτικότητας της ζωής τους
Σύμφωνα με την γερμανική Αστυνομία, ο συλληφθείς Γερμανός πολίτης εξήγησε, ότι κατέστρεψε το μικροτσίπ από την ταυτότητά του για να εμποδίσει την επιτήρησή του από την NSA.
Τώρα, αυτός ο Γερμανός πολίτης, που κατέστρεψε εσκεμμένα το γερμανικό δελτίο της ταυτότητας του, πρέπει να πληρώσει πρόστιμο ή να εκτίσει ποινή φυλάκισης για παράνομη τροποποίηση επισήμων κρατικών εγγράφων. Σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσία, τα προσωπικά έγγραφα ή οι ηλεκτρονικές κάρτες ταυτότητας των πολιτών είναι κρατική περιουσία και κρατικό δημόσιο έγγραφο και οποιαδήποτε παραποίηση ή καταστροφή τους είναι ποινικό αδίκημα.
Τα μικροτσίπ εφαρμόζονται σε όλα τα γερμανικά δελτία ταυτότητας από το 2010 και, παρ’ όλο, που η γερμανική Κυβέρνηση αναγνωρίζει, ότι το μέτρο αυτό προκαλεί πολλές αντιδράσεις και παρ’ όλο, που οι μελέτες έχουν δείξει, ότι το μικροτσίπ χρησιμοποιείται για να κατασκοπεύει τους Γερμανούς πολίτες.
Μια έρευνα του 2014 δείχνει, ότι σχεδόν το 40% των Γερμανών πιστεύει, πως η αύξηση της ψηφιοποίησης και ο ρόλος των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ απειλεί το θεμελιώδες δικαίωμα της ιδιωτικότητας της ζωής τους.
 http://www.pronews.gr/