Στη θέση της και πάλι η Ελληνική Σημαία στην Κρανιά (φωτό)

Στη θέση της και πάλι η Ελληνική Σημαία στην Κρανιά (φωτό)
Με το  πρώτο φως της ημέρας, οι κάτοικοι της Κρανιάς Βόρειου Ηπείρου μάζεψαν τα κομμάτια της σπασμένης μαρμάρινης πλακέτας του μνημείου του Θύμιου Λιώλη και τοποθέτησαν την Ελληνική σημαία στη θέση της.
«Σε κάθε χτύπημα έτσι θα μαζεύουμε τα κομμάτια μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια μας.
Δεν πρέπει να μας πτοεί τίποτα και ούτε να φοβόμαστε να αντιδράσουμε. Διεκδικούμε μόνο ότι μας ανήκει, όσα είναι κατοχυρωμένα απ’ τις Διεθνείς συμβάσεις. Το κεφάλι ψηλά και συνεχίζουμε!» σημειώνουν χαρακτηριστικά σε ανάρτησή τους στα social media. H OMONOIA με σχετική της ανακοίνωση  για αυτό που συνέβη χθες το απόγευμα στο εν λόγω χωριό κάνει λόγο για  βαριά ανθελληνική πρόκληση ενώ χαρακτηρίζει ως «ηθικούς αυτουργούς» ρατσιστικές εκπομπές των ΜΜΕ   στη γείτονα χώρα .
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:
Βαριά ανθελληνική πρόκληση η πράξη βεβήλωσης της αναμνηστικής πλάκας του Θύμιου Λιώλη στην Κρανιά. Οι ρατσιστικές εκπομπές των ΜΜΕ ηθικοί αυτουργοί.
Είναι από κάθε άποψη καταδικαστέα η πράξη «άγνωστων» που χθες το νωρίς το απόγευμα (Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018) κινούμενοι από ανθελληνικά και ρατσιστικά κίνητρα στην κεντρική πλατεία της Κρανιάς, αφαίρεσαν βίαια και...
στη συνέχεια έσπασαν την αναμνηστική πλακέτα με το πορτρέτο του αγωνιστή της ΕΕΜ, Θύμιο Λιώλη. Η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ καταγγέλλει ότι το συμβάν είναι συνέχεια ανθελληνικής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού Top Channel, λίγες μέρες νωρίτερα όπου διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα αναφέρθηκε στη δράση του θρυλικού ήρωα του Βούρκου. Δεν είναι μεμονωμένη εκπομπή αλλά συνέχεια πολλών ανάλογων για τις οποίες έχουμε διαρκώς εκφράσει την ανησυχία και προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες.
Φαίνεται ότι οι εποχές όπου η ΕΕΜ είχε ανάγκη από προστασία ηρώων όπως ο Θύμιος Λιώλης και άλλοι δεν έχουν παρέλθει ή κάποιοι θέλουν να τις επαναφέρουν.
Οι κρατικοί μηχανισμοί που επιβλέπουν τόσο τα ΜΜΕ, το περιεχόμενο των τηλεοπτικών προγραμμάτων όπως και ανεξάρτητες αρχές για την προστασία από φαινόμενα καλλιέργειας ρατσισμοί και ξενοφοβίας πρέπει να κινηθούν άμεσα.
Η ΕΕΜ έχει αναφαίρετο δικαίωμα να τιμά τη δική της ιστορία και τους ήρωες που η κοινότητα ανέδειξε στη διαχρονική της παρουσία και πορεία στα πάτρια εδάφη.
Οι τοπικές αρχές και το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής οφείλει όχι απλώς στο να επιμείνει ώστε να καταδικαστεί η πράξη αυτή βεβήλωσης που μπορεί να είχε επιφέρει πολύ χειρότερες συνέπειες εάν οι δράστες είχαν πέσει στα χέρια των κατοίκων του χωριού, αλλά να προβεί άμεσα στις ενέργειες αποκατάστασης του μνημείου με καθαρή νομική κατοχύρωση. «καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της «Ομόνοιας»
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ethnika-themata/732216_sti-thesi-tis-kai-pali-i-elliniki-simaia-stin-krania-foto