«Υπερτροφές» για τη νηστεία

Αποτέλεσμα εικόνας για ταχινι
Αν ανησυχείτε μήπως με τη νηστεία χάσετε τις δυνάμεις σας και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας, δεν υπάρχει λόγος, εμείς είμαστε εδώ για σας αφού σας προτείνουμε νηστίσιμες τροφές που σας γεμίζουν με ενέργεια και οφέλη.
Η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι δεν τρέφονται με τα βασικά θρεπτικά συστατικά και δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ενέργεια. Δείτε ποιες τροφές μπορούν να σας κρατήσουν… παρέα τη Μεγάλη Εβδομάδα χαρίζοντας σας ενέργεια, αντοχή και δύναμη, διώχνοντας μακριά το αίσθημα πείνας.
Φακές: 2 σε 1, με πρωτεΐνη και σίδηρο
Τα όσπρια εν γένει θεωρούνται μια σημαντική πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της νηστείας, αφού αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης και σιδήρου, με τις φακές και τα φασόλια να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Οι φακές είναι επίσης πλούσιες σε ασβέστιο (με τα φασόλια να τις ξεπερνάνε σε περιεκτικότητα), σε φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, αποτοξινώνοντας τον οργανισμό μας από αυτά Και το καλύτερο; Οι φυτικές τους ίνες μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα κι έτσι δεν ανοιγοκλείνουμε το ψυγείο ψάχνοντας να βρούμε κάτι να τσιμπολογήσουμε.
Καρύδια: χορταστικά, πρωτεϊνούχα και φίλοι της καρδιάς
Τα καρύδια είναι το ιδανικό σνακ για τις ημέρες νηστείας και παρ’ όλο που είναι πλούσια σε θερμίδες, καθώς 5 καρύδια καθαρισμένα αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους, όμως, όσον αφορά την υγεία είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά τους, τα οποία βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης, κάνουν μακροπρόθεσμα καλό στην υγεία της καρδιάς. Ακόμη, τα καρύδια, όπως και τα αμύγδαλα, είναι πλούσια σε ...
ασβέστιο και μαγνήσιο προωθώντας την υγεία των οστών, ενώ η μελατονίνη τους θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας, ακόμη κι αν πέφτετε στο κρεβάτι… πεινασμένοι.
Φράουλες: ένα υγιεινό επιδόρπιο
Είναι γλυκές, θρεπτικές και μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν το επιδόρπιό σας αυτές τις ημέρες, πασπαλισμένες με λίγη καστανή ζάχαρη. Εκτός, όμως, από τη γλυκιά τους γεύση, οι φράουλες αποτελούν σημαντική θρεπτική τροφή εν καιρώ νηστείας, καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες με κυρίαρχη τη βιταμίνη C, βοηθώντας στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην απορρόφηση σιδήρου. Έχουν πολλές φυτικές ίνες προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και υδατάνθρακες χαρίζοντας ενέργεια στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιες και σε άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο κ.ά.
Σόγια: μια τροφή… δυναμίτης
Ίσως η αγαπημένη τροφή όλων αυτών που νηστεύουν, η σόγια μπορεί να πάρει τη μορφή τυριού, κρέατος, γάλακτος και άλλων τροφών που «απαγορεύει» η νηστεία, έτσι ώστε να μας δώσει την ψευδαίσθηση ότι δεν περιοριζόμαστε διατροφικά. Πέραν, όμως, αυτής της ψευδαίσθησης, η σόγια έχει πολύτιμα οφέλη που μας ευεργετούν τόσο σε μέρες νηστείας, όσο και γενικά. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και σελήνιο και κάλιο. Χρειάζεται, μόνο, να δώσετε προσοχή στα προϊόντα σόγιας που επιλέγετε, εξασφαλίζοντας ότι το τρόφιμο που αγοράζετε είναι πιστοποιημένο και ελεγμένο ότι δεν χρησιμοποιεί μεταλλαγμένη σόγια, ενώ καλό θα ήταν να δείχνετε προτίμηση προς τη βιολογική σόγια.
Ταχίνι: διατροφικός θησαυρός
Ένας από τους πρωταγωνιστές στη διατροφή σε περιόδους νηστείας, το ταχίνι (πολτοποιημένο σουσάμι) μπορεί να είναι πλούσιο σε θερμίδες (τα 100 γραμμ. αποδίδουν περισσότερες από 400 θερμίδες), αλλά σας γεμίζει με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που θα σας «κρατήσουν» δυνατούς, όσο η διατροφή σας είναι κάπως περιορισμένη. Είναι κι αυτό πλούσιο σε πρωτεΐνη, βοηθώντας τον οργανισμό να εκτελέσει σωστά τις λειτουργίες του, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε αμινοξέα και υδατάνθρακες χαρίζοντας ενέργεια, αλλά και βιταμίνες με κυρίαρχες τη βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Χρησιμοποιήστε το σε νηστίσιμες πίτες και κουλούρια, στο πρωινό σας ή απολαύστε το στο χαλβά σας. Προσέξτε μόνο τις ποσότητες που θα καταναλώσετε, αν θέλετε μετά τη νηστεία η ζυγαριά να μην αποτελέσει εχθρό σας.
Μπρόκολο: ο αρχηγός των λαχανικών
Το μπρόκολο μπορεί να σας βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου φυτικής προέλευσης, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ είναι πλούσιο και σε άλλες βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε κ.ά. Την απορρόφηση του σιδήρου βοηθούν επίσης και η ντομάτα, όπως και το λάχανο, τα οποία μπορείτε να τα καταναλώνετε σε σαλάτα που συνοδεύει το τρόφιμο που σας παρέχει σίδηρο π.χ. τις φακές. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές αυτό το διάστημα, το μπρόκολο μπορεί να σας προσφέρει τις… υπηρεσίες του, ενώ γενικότερα θα τονώσει το ανοσοποιητικό σας.
https://simeiakairwn.wordpress.com/2019/03/12