ΥΓΕΙΑ Αρτηριακή πίεση: Φυσικοί τρόποι για να τη «ρίξετε»




Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πολλές παθήσεις, ενώ σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εμπλέκεται στο 15% των θανάτων στις ΗΠΑ.

Παρότι δεν προκαλεί συμπτώματα η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού, ανευρύσματος, γνωστικής εξασθένησης και νεφρικής ανεπάρκειας.
Τα φάρμακα μπορούν να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση, συχνά όμως έχουν παρενέργειες, όπως κράμπες στα πόδια, ζάλη και αϋπνία.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση φυσικά.
Ο βασικός κανόνας είναι η διατήρηση υγιούς βάρους σε συνδυασμό με τις παρακάτω τακτικές:
Έντονο περπάτημα
Υπερτασικοί ασθενείς που κάνουν περιπάτους με γρήγορο ρυθμό καταφέρνουν να μειώσουν σημαντικά την αρτηριακή τους πίεση. Η άσκηση βοηθά την καλύτερη οξυγόνωση της καρδιάς, ώστε καταβάλλει λιγότερη προσπάθεια για την άντληση αίματος. Κάντε ζωηρό περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Βαθιές αναπνοές
Οι αργές και βαθιές αναπνοές που χρησιμοποιούνται στον διαλογισμό και άλλες πρακτικές όπως η γιόγκα και το τάι-τσι μειώνουν τις ορμόνες του στρες που είναι υπέυθυνες για την αύξηση ενζύμων στα νεφρά που ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση. Αφιερώστε 5 λεπτά κάθε πρωί και κάθε βράδυ σε αυτές τις πρακτικές. Εισπνεύστε βαθιά και απελευθερώστε όλη την ένταση.
Φάτε πατάτες
Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε κάλιο, όπως οι πατάτες, αποτελούν σημαντικό μέρος της προσπάθειας για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο στόχος πρέπει να είναι η πρόσληψη 4.700 mg καλίου την ημέρα. Καταναλώστε τροφές όπως οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, ο χυμός πορτοκαλιού, οι πατάτες, οι μπανάνες, τα φασόλια, τα μπιζέλια, το πεπόνι και...
αποξηραμένα φρούτα, όπως δαμάσκηνα και σταφίδες.
Μαύρη σοκολάτα
Οι φλαβανόλες που περιέχει η μαύρη σοκολάτα κάνουν πιο ελαστικά τα αιμοφόρα αγγεία βοηθώντας τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα. Σχετική μελέτη έδειξε ότι το 18% των ασθενών που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα κάθε μέρα, είδαν την αρτηριακή τους πίεση να μειώνεται. Προσπαθήστε να τρώτε καθημερινά ένα μικρό κομματάκι μαύρη σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο.
Διατροφικά συμπληρώματα
Ανασκόπηση 12 μελετών έδειξε ότι το συνένζυμο Q10 μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Τα αντιοξειδωτικά που απαιτούνται για την παραγωγή ενέργειας, διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη ενός τέτοιου συμπληρώματος.
Λίγο αλκοόλ
Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να χαμηλώσει την αρτηριακή πίεση, περισσότερο από το να απέχει κάποιος εντελώς από το αλκοόλ. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 1-2 ποτών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Αποχή από την καφεΐνη
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης αυξάνει την αρτηριακή πίεση λόγω της συστολής που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία. Είναι προτιμότερο να την αποφεύγετε.
Αφέψημα ιβίσκου
Μελέτη έδειξε ότι οι εθελοντές που έπιναν τρία φλιτζάνια αφεψήματος ιβίσκου καθημερινά, μείωσαν τη συστολική πίεση κατά 7 μονάδες σε 6 εβδομάδες. Τα φυτοχημικά που περιέχει το συγκεκριμένο φυτό, προκαλούν σύμφωνα με τους ειδικούς μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Διάλειμμα από την καθιστική εργασία
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, όσοι κάνουν καθιστική εργασία για πάνω από 41 ώρες την εβδομάδα, έχουν κατά 15% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης. Προσπαθήστε να...
φεύγετε εγκαίρως από τη δουλειά, ώστε να σας μένει χρόνος για άσκηση και υγιεινό μαγείρεμα που θα αποτρέψει την κατανάλωση πρόχειρου και ανθυγιεινού φαγητού.
Χαλαρώστε με μουσική
Η κατάλληλη μουσική μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας στην Ιταλία. Εθελοντές που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή κατά της υπέρτασης και τους ζητήθηκε να ακούν χαλαρωτική μουσική (κλασική, ινδική κλπ.) για 30 λεπτά την ημέρα, κάνοντας παράλληλα ασκήσεις αναπνοής, κατάφεραν να μειώσουν μετά από μία εβδομάδα τη συστολική τους πίεση κατά 3,2 μονάδες.
Ζητήστε βοήθεια για το ροχαλητό
Αν ροχαλίζετε στον ύπνο είναι πιθανό να πάσχετε από άπνοια, μια κατάσταση που σχετίζεται με την υπέρταση και την υγεία της καρδιάς. Υπολογίζεται ότι οι μισοί πάσχοντες από άπνοια ύπνου έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
https://www.vimaorthodoxias.gr/ygeia/artiriaki-piesi-fysikoi-tropoi-gia-na-ti-rixete/