Αποτελέσματα του έργου για την πρόληψη των εκτρώσεων στις περιφέρειες της Ρωσίας


Στη Ρωσία αυξάνεται ο αριθμός εκείνων οι οποίοι αρνητικά βλέπουν την έκτρωση, θεωρώντας αυτή ως ηθικώς απαράδεκτο φαινόμενο. Σε σχέση με αυτό ιδιαίτερη κοινωνική σημασία αποκτά το έργο που αποβλέπει στην πρόληψη των εκτρώσεων. Τα σχετικά στοιχεία παρέθεσαν μέλη του Δημοσίου Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εκπρόσωποι του Συνοδικού Τμήματος Εκκλησιαστικής Ευποιΐας και Κοινωνικού Έργου, του Υπουργείου Υγείας της Περιφέρειας Σαμάρα και κοινωνικών οργανισμών κατά το σεμινάριο για την πρόληψη των εκτρώσεων, που διεξήχθη στις 28 Ιανουαρίου στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων Αναγνώσεων.

Το 2019 στην Περιφέρεια Σαμάρα περίπου 1000 έγκυες αποφάσισαν να παραμένουν έγκυες, κάτι που συνιστά 18,6% εκ του συνολικού αριθμού όσων απευθύνθηκαν για έκτρωση. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας της Περιφέρειας μεγάλη προσοχή στην υπό αυτόν Περιφέρεια δίδεται στη συμβουλευτική προ των εκτρώσεων: σε 52 γυναικολογικά ιατρεία λειτουργούν τμήματα ιατρικής κοινωνικής βοήθειας, όπου συμβουλεύονται όλες οι έγκυες, οι οποίες προσέρχονται για το ζήτημα της διακοπής εγκυμοσύνης. Κοινωνικές υπηρεσίες στις έγκυες παρέχονται από 44 κέντρα και τρία τμήματα κρατικών ιδρυμάτων κοινωνικής βοήθειας οικογένειας και παιδιών. Την τελευταία διετία αυτό συνέβαλε, κατά τον Υπουργό Υγείας της Περιφέρεια Σαμάρα, στη μείωση κατά 20% των αμβλώσεων στην Περιφέρεια, που είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο ανά την επικράτεια.
Ο μεγάλος αριθμός των εκτρώσεων στην ίδια περιοχή, άνω των πέντε χιλιάδων ετησίως, πραγματοποιείται σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Ορισμένα από αυτά δεν δίνουν απολογισμό και δεν παρέχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των επιχειρουμένων εκτρώσεων.
Η αποτελεσματικότητα της συμβουλευτικής προ εκτρώσεων καθώς και της βοήθειας στις γυναίκες σε κατάσταση κρίσεως αποδεικνύεται επίσης και από την πείρα του ομοσπονδιακού φιλανθρωπικού προγράμματος «Σώσε τη ζωή», το οποίο υλοποιείται με υποστήριξη του Συνοδικού Τμήματος Ευποιΐας. Χάρη σε αυτό την τελευταία πενταετία σώθηκαν 12 162 παιδιά.
«Είναι σημαντικό να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για... την αλλαγή της δημογραφικής καταστάσεως στη χώρα με σκοπό την αναβάθμιση της θέσεως της οικογένειας, των πολυτέκνων και της αξίας της ζωής στην κοινωνική συνείδηση, σημείωσε η Προϊσταμένη της «Στέγης Μητέρας» της υπηρεσίας βοήθειας «Miloserdie» της κατευθύνσεως της προστασίας μητρότητας του Συνοδικού Τμήματος Εκκλησιαστικής Ευποιΐας και Κοινωνικού Έργου και Εκτελεστική Διευθύντρια του προγράμματος «Σώσε τη ζωή» Μαρία Στουντενίκινα.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ἐν λόγῳ Τμήματος Ιερέας Αλέξανδρος Αλιόσιν τόνισε ότι από τους άξονες του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας είναι η βοήθεια στις γυναίκες, οι οποίες βρέθηκαν σε κατάσταση κρίσεως. Κατ΄αυτόν, το αποτέλεσμα του σχετικού έργου είναι η λειτουργία από την Εκκλησία 73 στεγών μητέρας ανά τη χώρα, ενώ την τελευταία διετία βοηθήθηκαν άνω του 1 εκ. ανθρώπων.
Για την προώθηση της περαιτέρω συνεργασίας της πολιτείας με την κοινωνία στο θέμα σωτηρίας των ζωών των αγέννητων παιδιών θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, να διατεθούν οι οικονομικοί πόροι στους ΜΚΟ, που ασχολούνται με τα κοινωνικά προβλήματα, πιστεύει μέλος του Δημοσίου Επιμελητηρίου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημονικής Κοινωνικής Εμπειρογνωμοσύνης Σέργιος Ρυμπάλτσενκο, ο οποίος τόνισε ότι «με τον σημερινό αριθμό των εκτρώσεων η συμμετοχή των ΜΚΟ με υποστήριξη του κράτους μπορεί να οδηγήσει στη σωτηρία και τη γέννηση 100 χιλιάδων νέων ζωών ετησίως. Είναι ανεκτίμητης αξίας ανθρώπινο δυναμικό, για χάρη του οποίου θα πρέπει να δραχθούμε κάθε ευκαιρία συνεργασίας».
Μετάφραση του Βασιλείου Μεταφράστωφ