Πως να διαβάζεις τους ψαλμούς (Αγίου Ισαάκ του Σύρου)


 Από το βιβλίο: Ανθολόγιο από την ασκητική εμπειρία του Αγίου Ισαάκ του Σύρου

Πως να διαβάζεις τους ψαλμούς

~ Όταν διαβάζεις τους στίχους της ψαλμωδίας σου, μη σκέφτεσαι ότι είναι λόγια αλλουνού, που τα επαναλαμβάνεις – κι αυτό, για να μη νομίσεις ότι οι ψαλμοί, που έχεις μπροστά σου για πνευματική μελέτη, είναι ατέλειωτοι, και παραβλέψεις τελείως την κατάνυξη και τη χαρά που φέρνουν. Εσύ λοιπόν, όταν...

προσεύχεσαι, να διαβάζεις με κατάνυξη τους στίχους, σαν να είναι δικά σου λόγια, και να καταλαβαίνεις όσα λες, σαν να είναι το έργο σου αυτό, που πρέπει να το εκτελείς τέλεια.

Οι Ψαλμοί, οι μετάνοιες και η γλυκύτητα της προσευχής

~ Μη νομίσεις ότι η έκσταση που έρχεται ύστερα από εκτενή και συμμαζεμένη προσευχή, είναι αργία, επειδή παρατήρησες τους ψαλμούς – αρκεί να γίνεται (η προσευχή) με συμμαζεμένο νου. Να αγαπήσεις όμως τις μετάνοιες στην προσευχή σου περισσότερο από τη μελέτη των Ψαλμών. Και όταν η προσευχή σε γλυκάνει και σε ανεβάζει ψηλά, αναπληρώνει την ακολουθία σου. Και όταν, κατά την προσευχή σου, σου δοθεί το χάρισμα των δακρύων, αυτή τη χαρούμενη κατάστασή σου να μην την περάσεις για αργία. Γιατί το επιστέγασμα της προσευχής είναι η χάρη των δακρύων.

https://simeiakairwn