ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Αθώωσε την Πολωνία για τους περιορισμούς στις αμβλώσεις

 



 Περιορίζοντας η Πολωνία την πρόσβαση στην άμβλωση το 2021, έχει παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα; Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο έλαβε υπόψη ένα αίτημα που ενορχηστρώθηκε από μια πολωνική φεμινιστική ένωση, την Ομοσπονδία Γυναικών και Οικογενειακού Προγραμματισμού (Federa).

    Σε απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουνίου (AM & al. κατά Πολωνίας), το ΕΔΑΔ έκρινε την προσφυγή απαράδεκτη, χωρίς ωστόσο να απαντήσει επί της ουσίας: οι προσφεύγοντες δεν...

προσκόμισαν απόδειξη ότι απειλούνταν άμεσα και προσωπικά από τις αλλαγές στη νομοθεσία.

     Οι αμβλώσεις στην Πολωνία είναι κληρονομιά του κομμουνιστικού καθεστώτος. Το 1993 ένας νόμος περιόριζε την πρόσβαση στην άμβλωση, επιτρέποντάς την μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Το 2019, μια ομάδα Πολωνών βουλευτών ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας να επανεξετάσει την εξαίρεση που προβλέπεται για περιπτώσεις δυσπλασίας του εμβρύου. Το 2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι αυτή η εξαίρεση ήταν ασυμβίβαστη με το Σύνταγμα της Πολωνίας (το οποίο εγγυάται « την προστασία της ζωής »). Από τον Ιανουάριο του 2021, δεν είναι πλέον δυνατή η άμβλωση σε περίπτωση δυσπλασίας του εμβρύου χωρίς επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας.

     Σε γραπτές παρατηρήσεις που απέστειλε στο Δικαστήριο, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία Tonio Borg, καθώς και αρκετοί πρώην δικαστές του ΕΔΑΔ, υπενθύμισαν ότι η ΕΔΑΔ δεν κατοχύρωσε ποτέ το δικαίωμα στην άμβλωση και ότι αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να συναχθεί από το κείμενο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Ο Nicolas Bauer του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τους Νόμους και τη Δικαιοσύνη, έκανε το εξής σχόλιο για την απόφαση: «Αυτή τη διαδικασία την ονομάζουμε στρατηγική δικαστική διαμάχη. Μια πρακτική που χρησιμοποιούν συχνά οι ΜΚΟ για να προωθήσουν τον πολιτικό τους σκοπό. Το ζήτημα δεν είναι τόσο η υπεράσπιση ενός θύματος που έχει υποστεί πραγματική ζημιά αλλά μάλλον ο αναγκασμός ενός κράτους να αλλάξει τη νομοθεσία του με την ελπίδα ότι ένα υπερεθνικό δικαστήριο θα τους δικαιώσει.»

    Μια άλλη υπόθεση σχετικά με την άμβλωση θα εξεταστεί σύντομα από το ΕΔΔΑ: μια νεαρή Βρετανίδα, φορέας τρισωμίας 21, θέλει να υποστηρίξει ότι η νομοθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο (η οποία επιτρέπει, όπως στη Γαλλία, την άμβλωση μέχρι τη γέννηση, εάν το αγέννητο παιδί έχει Down σύνδρομο) είναι παραβίαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Πηγή https://lesalonbeige.fr/la-cedh-refuse-de-condamner-la-pologne-sur-lavortement/

http://aktines