Μετρήστε την πίεση σας και στα δύο χέρια


Μετρήστε την πίεση σας και στα δύο χέρια
Η μέτρηση της πίεσης πρέπει να γίνεται και στα δύο χέρια, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, επειδή η διαφορά που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στις δύο μετρήσεις αποτελεί σοβαρή ένδειξη του κινδύνου για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι αν... η διαφορά ανάμεσα στις δύο μετρήσεις φτάνει τις δέκα μονάδες, ο κίνδυνος καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου είναι μεγαλύτερος κατά 38%.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μελέτη σε 230 ασθενείς με υπέρταση, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία τα 68 χρόνια. Η μελέτη είχε διάρκεια δέκα χρόνια, κατά τα οποία οι 100 από τους ασθενείς υπέστησαν είτε εγκεφαλικό είτε κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα ή είχαν πεθάνει.
Οπως προέκυψε, όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά στη μέτρηση της συστολικής πίεσης στα δύο χέρια, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ο ασθενής να χάσει τη ζωή του από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή άλλα αίτια.

Μάλιστα, παλαιότερη ανάλυση που έγινε σε άλλες μελέτες έδειξε ότι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα αποτελέσματα των μετρήσεων στα δύο χέρια ίσως σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος προσβολής από την περιφερική αγγειακή νόσο, η οποία δεν παρουσιάζει άλλα συμπτώματα.
Οι επιστήμονες επιμένουν ότι η μέτρηση της πίεσης στα δύο χέρια πρέπει να υιοθετηθεί από όλους τους γιατρούς, αφού μπορεί να προλάβει πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, ακόμη και να σώσει ζωές.