Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων [εικόνες]


  0
Με βασικό μήνυμα «Θυμάμαι και διεκδικώ» πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη εκδήλωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής για την 100η επέτειο από...
τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Την κυβέρνηση στην εκδήλωση εκπροσώπησε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια –Τσαρουχά, η οποία χαρακτήρισε τη Γενοκτονία ως «αναντίρρητη πραγματικότητα που ακόμη και σήμερα συνταράζει κάθε νοήμονα άνθρωπο».
«Το χαλαρό «συγγνώμη» όμως που ο Ταγίπ Ερντογάν απεύθυνε φέτος, για πρώτη φορά, προς τους Αρμένιους, είναι μια αρχή την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις. Εκτός από τις προφανείς αποζημιώσεις που πρέπει να αποδώσει στους Αρμένιους, η Τουρκία, οφείλει επίσης: να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία που επιχειρήθηκε σε βάρος του Ποντιακού λαού και του μικρασιατικού ελληνισμού εν γένει, να αναγνωρίσει τις διώξεις που έχει κάνει σε βάρος άλλων λαών μέσα στην επικράτειά της, όπως των Κούρδων,να διακόψει άμεσα τις όποιες σχέσεις της με εγκληματικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και τους Τζιχαντιστές, να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο,και να σταματήσει τις αυθαίρετες διεκδικήσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο και στα κράτη γύρω από τα σύνορά της», ανέφερε και πρόσθεσε πως «πάνω από όλα οφείλει να ενημερώσει τα δικά της παιδιά, τους Τούρκους, για την ιστορική Αλήθεια, και να δημιουργήσει άμεσα τις συνθήκες ώστε να σταματήσουν οι διώξεις των ανθρώπων εξαιτίας διαφορετικής θρησκείας ή διαφορετικής καταγωγής».
«Βρίσκομαι εδώ σήμερα, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, και σας μεταφέρω το χαιρετισμό του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκου Βούτση, μαζί με τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση ολόκληρης της Ελλάδας, απέναντι στον Αρμένικο λαό, που έπεσε πριν ακριβώς 100 χρόνια θύμα ενός ειδεχθούς εγκλήματος που στοίχισε τη ζωή σε παραπάνω από ενάμισι εκατομμύρια ανθρώπους» τόνισε η κ. Τσαρουχά.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο τουρκικής καταγωγής εκδότης Ragip Zarakolu.
Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος υπογράμμισε: «Η Θεσσαλονίκη έχει μια ισχυρή Αρμενική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει μεγαλώσει. Γι” αυτό το λόγο έχουμε έντονη διάθεση να στηρίξουμε την αρμενική παρουσία στη Θεσσαλονίκη που είναι μια πολυπολιτισμική πόλη».
Το παρών έδωσαν και εκατοντάδες Αρμένιοι, μέλη της πολυπληθούς αρμενικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σ. Στρατού.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ & thestival.gr
- See more at: http://www.fnews.gr/thessaloniki-ekdilosi-gia-ta-100-xronia-apo-ti-genoktonia-ton-armenion-eikones/#sthash.3jy0N03h.dpuf