Κυριακάτικη αργία τέλος

 

Η πρώτη απεργία στον κλάδο του εμπορίου μετά την ψήφιση του πρώτου πακέτου των «προαπαιτούμενων» πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή, όπου τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά, εν μέσω θερινών εκπτώσεων, αλλά και κλειστών τραπεζών, με την αγορά παγωμένη έπειτα από τρεις εβδομάδες capital controls.
Πρόκειται για την τρίτη Κυριακή μέσα στο 2015 με ανοιχτά καταστήματα και την τρίτη απεργία των εμποροϋπαλλήλων, καθώς όχι μόνο δεν καταργήθηκε ο νόμος 4177/2103, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, αλλά η απελευθέρωση των Κυριακών περιλαμβάνεται στα πρώτα μνημονιακά μέτρα που υπερψηφίστηκαν από 229 βουλευτές τη νύχτα της Τετάρτης.
Σε αυτό το κλίμα απογοήτευσης και ...
διάψευσης των όποιων ελπίδων για διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας, η απεργία που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, πριν ψηφιστούν τα μέτρα, αποκτά εκ των πραγμάτων χαρακτήρα διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο Μνημόνιο.
Η ΟΙΥΕ ήταν από τα συνδικάτα που πρωτοστάστησαν στις κινητοποιήσεις για το «Οχι» στο δημοψήφισμα, ερχόμενη σε ευθεία σύγκρουση με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, γι’ αυτό και τα μέλη της έχουν κάθε λόγο να νιώθουν διπλή ματαίωση από τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών.
Ανακοίνωση ΟΙΥΕ
«Μέσα στον μακρύ κατάλογο των σκληρών αντεργατικών-αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων που αποδέχθηκε η κυβέρνηση και καλείται να εφαρμόσει είναι τελικά –και μάλιστα ψηλά στην ατζέντα– και η απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων», σημειώνει η απεργιακή ανακοίνωση της ΟΙΥΕ, υπενθυμίζοντας γιατί το μέτρο αυτό αποδείχθηκε καταστροφικό:
«Επιτάχυνε τα λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακατένειμε τον τζίρο σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών, δημιούργησε και δημιουργεί συνθήκες κυριαρχίας των μεγάλων. Διέλυσε και συνεχίζει να διαλύει τους μισθούς, τα ωράρια, τις εργασιακές σχέσεις και κάθε δικαίωμα των εργαζομένων στο εμπόριο».
Αποκαλώντας «απόλυτο παραλογισμό» το άνοιγμα των καταστημάτων αυτή την Κυριακή, με την αγορά σε αποσύνθεση και τους εργαζόμενους απλήρωτους και εξουθενωμένους, θεωρεί «αυτοκτονική» την απαίτηση των εργοδοτών να δουλέψει το προσωπικό άλλη μια Κυριακή απλήρωτο, καλεί τους εμπόρους να κρατήσουν τα καταστήματα κλειστά, αλλά και τους καταναλωτές να συμπαρασταθούν στην απεργία ως μία πρώτη ένδειξη διαμαρτυρίας στο νέο Μνημόνιο.
Στην απεργία συμμετέχουν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής και το Συντονιστικό Ενάντια στην Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και τα Απελευθερωμένα Ωράρια, με συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στον πεζόδρομο της Ερμού, Ερμού και Κορνάρου, και σύνθημα «ακυρώνουμε τους αντεργατικούς νόμους απ’ όποιους και αν επιβάλλονται, σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία».
Αντιμνημονιακό και αντικυβερνητικό χαρακτήρα θα επιχειρήσει να δώσει στην απεργία ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, επιρρίποντας ευθύνες στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας ότι «καλλιέργησε στους εργαζόμενους την αυταπάτη ότι κάτι καλό θα προκύψει από την “αριστερή” συγκυβέρνηση, βάζοντας στο γύψο την όποια αγωνιστική διάθεση υπάρχει».
Κρας τεστ
Η συμμετοχή στην απεργία της Κυριακής θα είναι το πρώτο κρας τεστ και για το κλίμα που επικρατεί στους εμποροϋπάλληλους, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί πολλαπλά χτυπήματα το τελευταίο διάστημα.
Οπως έχει καταγγείλει η συλλογικότητα εργαζομένων στο εμπόριο «Ορθοστασία», μεγάλες αλυσίδες όπως τα «Public» και το «Πλαίσιο» εξανάγκασαν το προσωπικό σε υποχρεωτικές άδειες και απέλυσαν εργολαβικούς εργαζόμενους, ενώ -όπως έχει καταγγείλει και η ΟΙΥΕ δεν ήταν λίγα τα κρούσματα προπαγάνδας και εκβιασμών υπέρ του «ναι» από τους εργοδότες- με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πολυεθνική εταιρεία Leroy Merlin.
Σε αντίθεση με άλλες Κυριακές, που προέτρεπε τους εμπόρους να κρατήσουν κλειστά τα μαγαζιά, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου Ελλάδας αυτή τη φορά προτρέπει τους καναλωτές να ξεχάσουν όσο μπορούν τις κλειστές τράπεζες και να κάνουν φτηνές αγορές με τις κάρτες τους.
http://www.4news.gr/