Κατοχή: Οταν οι Γερμανοί έδωσαν εντολή όλοι οι Αθηναίοι να πάνε τα ραδιόφωνά τους για σφράγισμα

 Κατοχή: Οταν οι Γερμανοί έδωσαν εντολή όλοι οι Αθηναίοι να πάνε τα ραδιόφωνά τους για σφράγισμα
Λίγο πριν οι Γερμανοί  μπουν στην Αθήνα, ο εκφωνητής του ελληνικού ραδιοσταθμού, Κώστας Σταυρόπουλος, έλεγε... «Έλληνες Ψηλά τις Καρδιές!».
Και έκλεινε την τελευταία ελεύθερη εκπομπή με τα λόγια... «Προσοχή. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών, ύστερα από λίγο, δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα...».
Μετά τις 27 Απριλίου 1941, όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Αθήνα, έθεσαν αμέσως υπό τον έλεγχό τους, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών. Στα κατοχικά χρόνια που ακολούθησαν, ενημέρωση, δεν υπήρχε. Οι περισσότερες εφημερίδες έκλεισαν και ...
οι λίγες που έμειναν ανοιχτές, έπαιρναν εντολές, από την Γερμανική Υπηρεσία Λογοκρισίας.
Οι Γερμανοί, σφράγισαν όλα τα ραδιόφωνα, για να μην πιάνουν ξένους σταθμούς, και να μην μαθαίνουν οι Έλληνες, τις πραγματικές πολεμικές εξελίξεις. Γερμανική διαταγή, πρόσταζε όλους όσους είχαν ραδιόφωνο, να το προσκομίσουν στις «αρχές», ώστε να σφραγιστεί.
Το σφράγισμα γινόταν από γερμανούς τεχνικούς, ώστε το ραδιόφωνο να πιάνει μόνο τον Ραδιοφωνικό Σταθμό των Αθηνών, ο οποίος όμως, ήταν υπό γερμανική κατοχή, και μετέδιδε γερμανικά τραγούδια και εμβατήρια, συν κάποιες «ειδήσεις» οι οποίες ήταν ασφαλώς, γερμανική προπαγάνδα.
Αυστηρές κυρώσεις είχαν ανακοινωθεί, για όσους δεν πήγαιναν τα ραδιόφωνά τους για σφράγισμα. Πολλοί όμως, αψήφησαν την διαταγή, και έκρυψαν τα ραδιόφωνά τους σε κρύπτες, όπου άκουγαν Λονδίνο. Το BBC, είχε καθιερώσει ειδική ελληνική εκπομπή, που μετέδιδε κάθε βράδυ, αποκαλύπτοντας όλα όσα ήθελαν να κρύψουν οι Γερμανοί, δηλαδή τις γερμανικές ήττες στο μέτωπο, την δράση των αντιστασιακών οργανώσεων στην Ελλάδα, μηνύματα συμπαράστασης από το Κάϊρο κ.α.
Η εκπομπή ΕΔΩ ΛΟΝΔΙΝΟ, έπαιξε τεράστιο ρόλο στην αντίσταση του ελληνικού λαού στον ξένο κατακτητή, αφού και τον πληροφορούσε και του ανέβαζε το ηθικό. Με την αποχώρηση των γερμανών, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών περνά στα ελληνικά χέρια, και ο Γενικός του Διευθυντής (που ήταν αχυράνθρωπος «έλληνας») συλλαμβάνεται. Κηρύσσεται δωσίλογος και περνά από δίκη.
https://www.pronews.gr/istoria/723241_katohi-otan-oi-germanoi-edosan-entoli-oloi-oi-athinaioi-na-pane-ta-radiofona-toys-gia