Όταν είμαστε δυσαρεστημένοι, ολόκληρη η ατμόσφαιρα τριγύρω μας ξινίζει


Υπάρχει μια «γεροντική» έκφραση: κάθε καλή πράξη προηγείται ή ακολουθείται από πειρασμό.
Και τέτοιες καλές πράξεις όπως η προσευχή από την καρδιά, και ειδικά η Θεια Κοινωνία, δεν μπορούν να παραμείνουν χωρίς την εκδίκηση του διαβόλου. Χρησιμοποιεί όλη του τη δύναμη για να σταματήσεις να προσεύχεσαι σωστά και να λάβεις την Θεία κοινωνία.
Και αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, προσπαθεί στη συνέχεια να σε πολεμήσει , έτσι ώστε το όφελος να το μηδενίζει όσο μπορεί.



"... Περισσότερες προσευχές, αγαπητέ μου, περισσότερες." Προσευχόμαστε λίγο, να μιλάμε πιο συχνά με τον Κύριο. "Είναι δύσκολο τώρα και το βάρος μέσα μας αυξάνεται." Ζητήστε τη βοήθεια του Θεού ".
Αρχιμανδρίτης Κιρίλ Παβλόφ

Ζήστε για τους άλλους - και θα σώσετε τον εαυτό σας.

Μοναχός Συμεών των σπηλαίων του Πόσκοφ

Όταν είμαστε δυσαρεστημένοι, ολόκληρη η ατμόσφαιρα τριγύρω μας ξινίζει, κι... αρχίζουμε να προσβάλλουμε ο ένας τον άλλο. Ανεξάρτητα από το τι λένε ή κάνουν οι άλλοι σε μας, εμείς πρέπει να είμαστε πράοι και να συγχωρούμε κάθε προσβολή που μας γίνεται.
Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα

Φροντίστε γιά τή σωτηρία τῶν κοντινῶν σας ἀνθρώπων πού μποροῦν νά σᾶς ἀκούσουν. Μήν ἀποστρέφεστε κανέναν, οὔτε μικρό, οὔτε γέρο...
Κάθε σταγόνα ἀπό ἅγιο λόγο, πού χύνεται στήν ψυχή τοῦ κοντινοῦ σας ἀνθρώπου, θά βρεῖ ἀνταπόδοση ἀπό τό Θεό.


Άγιος Θεοδόσιος του Καυκάσου, ο Ομολογητής και Θαυματουργός

Όσες δυσκολίες και πειρασμούς και αν έχετε, να σκέπτεσθε ότι αυτά δεν είναι τίποτε μπροστά στις δοκιμασίες που πέρασε ο Κύριός μας ως άνθρωπος εδώ στην γη.
Γέροντας Γαβριήλ Τσάφος

ΕΙΠΕ ΜΟΝΑΧΗ. Όταν περιβάλλουμε τους εαυτούς μας με καλούς ανθρώπους και με καλές σκέψεις, η ζωή αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο.
Όταν ο Κύριος δίνει την εμπειρία της αγάπης, συνειδητοποιείτε ότι αυτή είναι η αληθινή ζωή και ότι τα υπόλοιπα είναι ένα γκρίζο όνειρο. Μόνο η αγάπη κάνει τη ζωή βαθιά, μόνο η αγάπη κάνει έναν άνθρωπο σοφό, μόνο η αγάπη δίνει δύναμη με χαρά να φέρει πόνο, μόνο η αγάπη είναι έτοιμη να υποφέρει για τους άλλους. 
 Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Καρελίν