Πώς ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος μας βοήθα να ζούμε καλύτερα κάθε στιγμή. Τρόποι απόκτησης.

Πώς ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος μας βοήθα να ζούμε καλύτερα κάθε στιγμή

Σε έναν κόσμο που κινείται και αλλάζει σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, όλοι αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε την αξία και τη σημασία του ελεύθερου χρόνου. Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι, δεν αναλαμβάνουμε δράση ώστε να «ελαφρύνουμε» το καθημερινό μας πρόγραμμα και να απολαμβάνουμε περισσότερες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως η σημασία του ελεύθερου χρόνου είναι κάτι περισσότερο από σημαντική για τη ζωή μας. Διότι φαίνεται πως ο ελεύθερος χρόνος μπορεί να μας βοηθήσει να περιορίσουμε το στρες και κυρίως, να γίνουμε περισσότερο ευτυχισμένοι και να απολαμβάνουμε περισσότερα, κάθε στιγμή.
Δεν το λέμε εμείς αλλά οι ειδικοί και για την ακρίβεια, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business Review που είδε το «φως» της δημοσιότητας πριν από μερικούς μήνες, οι άνθρωποι που είναι σήμερα πιο ευτυχισμένοι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και λιγότερα χρήματα. Συγκεκριμένα, αντί να δαπανούν χρόνο προσπαθώντας να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, οι άνθρωποι που φέρονται να είναι πιο ευτυχισμένοι, ξοδεύουν χρήματα για να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο!
Όσον αφορά στο πόσο ελεύθερο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να αισθάνεται περισσότερο ευτυχισμένος, η απάντηση μας έρχεται μέσα από μία άλλη αμερικανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από καθηγητές των Πανεπιστημίων της Πενσυλβάνια και του Λος Άντζελες και δημοσιεύτηκε το 2018. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, λοιπόν, ένας εργαζόμενος χρειάζεται κατά μέσο όρο δυόμισι ώρες ελεύθερου χρόνου την ημέρα, ενώ για κάποιον που δεν εργάζεται, ο αριθμός αυτός «αγγίζει» τις τέσσερις ώρες και 45 λεπτά.

Πώς θα αποκτήσουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν πως όσο περισσότερο ελεύθερο χρόνο έχουμε, τόση περισσότερη ενέργεια και χαρά μπορούμε να απολαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας. Πώς όμως, είναι εφικτό να έχουμε καθημερινά πιο πολύ ελεύθερο χρόνο; Ποιες είναι οι επιλογές που αξίζει να κάνουμε και οι οποίες μπορούν ενδεχομένως να μας λύσουν τα χέρια και να μας βοηθήσουν να κοιτάξουμε με περισσότερη αισιοδοξία το σήμερα και το αύριο; Παρακάτω θα ανακαλύψετε πέντε «έξυπνους» τρόπους που αξίζει να ακολουθήσετε, αν επιθυμείτε να κάνετε την καθημερινότητά σας λιγότερο περίπλοκη και παράλληλα, να αποκτήσετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
1. Κάντε online όλες τις αγορές σας: Δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάτε τον ελεύθερό σας χρόνο στο σουπερμάρκετ και τα καταστήματα γενικότερα όταν μπορείτε να κάνετε όλες σας τις αγορές με ελάχιστες κινήσεις μέσα από τα smartphone, τα tablet και τους υπολογιστές σας. Θα γλιτώσετε χρόνο και θα έχετε όλα τα ψώνια στην πόρτα σας όταν το θελήσετε. Και όλα αυτά ενώ θα έχετε προλάβει να ολοκληρώσετε άλλες εργασίες που σας απασχολούν περισσότερο.
2. Αποσυνδεθείτε από τα social media: Αν υπολογίσετε πόσο χρόνο ξοδεύετε κάθε μέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πιθανότατα θα εκπλαγείτε. Διότι θα συνειδητοποιήσετε ότι τις ώρες που δαπανάτε, σκρολάροντας στα social media, θα μπορούσατε να ...
τις αφιερώνετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα ή για να ολοκληρώσετε πιο γρήγορα εργασίες που είναι περισσότερο σημαντικές για εσάς.
3. Οργανώστε σε 1' και με ένα «κλικ» το service του αυτοκίνητου: Απλή αλλά tech συμβουλή που κάθε σύγχρονος οδηγός αξίζει να ακολουθεί για να κερδίζει χρόνο και να ζει κάθε στιγμή περισσότερα. Σήμερα όλοι μας μπορούμε να βρούμε το καλύτερο και οικονομικότερο συνεργείο στην περιοχή μας και να κλείσουμε online το ραντεβού μας για service, εύκολα, γρήγορα και βγαίνοντας κερδισμένοι. Γιατί να σπαταλάμε χρόνο σε άσκοπη και σε πολλές περιπτώσεις μη συμφέρουσα αναζήτηση όταν όλα γίνονται πλέον με ένα touch στην οθόνη μας και σε 1';
4. Γίνετε πιο ευέλικτοι: Και μπορεί ο προγραμματισμός να μας βοηθά να οργανώνουμε καλύτερα την ημέρα μας αλλά, φαίνεται πως σε ό,τι αφορά στον ελεύθερο χρόνο μας, το «μυστικό» βρίσκεται στην ευελιξία: Από το γίνουμε εμείς οι ίδιοι περισσότερο ευέλικτοι στο να επιλέγουμε στο εξής περισσότερο ευέλικτα προγράμματα τόσο όσον αφορά στο σπίτι όσο και στη συνδρομητική μας τηλεόραση, το κινητό ή ακόμη και την ασφάλιση του αυτοκίνητου μας. Η ευελιξία μπορεί να μας βοηθήσει να κερδίζουμε χρόνο, ώστε να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή περισσότερα και να κάνουμε λιγότερη περίπλοκη την καθημερινότητά μας.
5. Θέστε προτεραιότητες και ακολουθήστε τον κανόνα των τριών: Τέλος, αν θέλετε να έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, προσπαθήστε να θέτετε προτεραιότητες και να πραγματοποιείτε τις καθημερινές και απαραίτητες εργασίες με βάση τον κανόνα των τριών. Φροντίστε, δηλαδή, να μην επιβαρύνετε το πρόγραμμα σας με περισσότερες από τρεις υποχρεώσεις την ημέρα και προσπαθήστε να τις εκτελείτε, ξεκινώντας πάντα με εκείνη που έχει μεγαλύτερη σημασία.
Εν έτη 2019, λοιπόν, έχουμε στη διάθεσή μας επιλογές που μπορούν να μας βοηθήσουν να επιβαρύνουμε λιγότερο το πρόγραμμά μας και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο σε καθημερινό επίπεδο. Το «κλειδί» για να ζούμε κάθε στιγμή περισσότερα, βρίσκεται και σε αυτή την περίπτωση στην ευελιξία!