Μαυροβούνιο: Εντείνονται οι διώξεις κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας – Νέες συλλήψεις ιερέων μετά τις λιτανείες


Μαυροβούνιο: Εντείνονται οι διώξεις κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας – Νέες συλλήψεις ιερέων μετά τις λιτανείες
Βαθαίνει η κρίση στο Μαυροβούνιο, με τις αρχές της χώρας να εντείνουν τις διώξεις τους εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου.
Χθες, ξεκίνησαν εκ νέου οι πορείες διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις του Μαυροβουνίου, ενάντια στον νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες, μετά από διακοπή περίπου 3 μηνών, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την ...πανδημία.
Οι πορείες αυτές, αν και είχαν δηλωθεί στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, προκάλεσαν την παρέμβαση των αρχών, οι οποίες επέδωσαν κλήσεις σε Ιερείς προκειμένου να καταθέσουν.
Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν, κρατούνται από χθες και θα κληθούν σε απολογία  οι Μίρτσετα Σλιβάντσανιν από την Ποντγκόριτσα και Ζέλικο Τσάλιτς  από το Ντανίλοβγκραντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο από την Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, όσο και στις κατά τόπους ενορίες δόθηκαν οδηγίες για σεβασμό των υγειονομικών μέτρων.
Η αστυνομία της Ποντγκόριτσα προσπάθησε να συλλάβει τον π. Μίρτσετα και στην αρχή της Θείας Λειτουργίας , αλλά οι συγκεντρωμένοι δεν το επέτρεψαν. Μετά τη λειτουργία, δύο επιθεωρητές του επέδωσαν κλήση και τον προσήγαγαν στον τμήμα. Ο ιερέας μετέβη στο Κέντρο Ασφαλείας στην Ποντγκόριτσα μετά τις 10:30 μ.μ. για να δώσει κατάθεση όπου συνελήφθη και θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει για την περαιτέρω κράτησή του ή την απελευθέρωσή του. Ανάλογη τύχη είχε κι ο π. Ζέλικο.


Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου π. Αμφιλόχιος που ήταν στη σύλληψη του π. Μίρτσετα απευθύνθηκε στους αστυνομικούς και ζήτησε να συλλάβουν τον ίδιο και να τον πάνε στην φυλακή.
«Ο πατέρας Μίρτσετα κλήθηκε από την αστυνομία. Είπα στον επιθεωρητή ότι ο μόνος αρμόδιος να ...απαντήσει είμαι εγώ» τόνισε ο Σεβασμιώτατος προσθέτοντας ότι ο επιθεωρητής ήταν από το Κοσσυφοπέδιο. «Του είπα ότι υπερασπίζουμε τα ιερά όχι μόνο στο Μαυροβούνιο, αλλά και στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αυτός ο λαός είναι τώρα ελεύθερος, μετά από 70 χρόνια»
«Αφήστε τους να με συλλάβουν. Θα είναι καλό για μένα να ξεκουραστώ. Αλλά δεν είναι καλό για αυτούς, δεν είναι καλό για το Μαυροβούνιο να συνεχίσει τη βία», δήλωσε ο Μητροπολίτης τονίζοντας: «Θα συνεχίσουμε τις συγκεντρώσεις, έως ότου ακυρωθεί ο ασεβής νόμος»

Στα θλιβερά αυτά γεγονότα που συμβαίνουν στο Μαυροβούνιο αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Γκόγικο, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της χώρας Ντούσκο Μάρκοβιτς τόνισε ότι » δεν πρέπει να φοβάται  ότι ο συγκεντρωμένος λαός μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης, γιατί ήδη είναι μολυσμένοι με την θεϊκή αγάπη και γενναιότητα».
«Δυστυχώς, ακόμα και πριν ξεκινήσει η λιτανεία η αστυνομία έχει κινήσει την ποινική δίωξη κατά των ιερέων, παρά το γεγονός ότι η ίδια έχει δώσει άδεια μετά το αίτημά μας να πραγματοποιηθεί η πορεία», είπε ο π. Γκόγικο.
» Είμαστε γενναίοι γιατί ξέρουμε ότι αυτή η ζωή είναι πρόσκαιρη και ότι υπάρχουν πολλά πράγματα πιο σημαντικά από την ζωή αυτή και μόνο όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό η ζωή μας έχει αξία» υπογράμμισε.