ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΟΥΣ

 Το περιστατικό αυτό συνέβη στη Ρωσία πριν την Οκτωβριανή επανάσταση.






Υπήρχε ένας ιερέας που είχε πρόβλημα αλκοολισμού. 
Συχνά πήγαινε στην εκκλησία μεθυσμένος και σκανδάλιζε τους πιστούς. Οι ενορίτες έστειλαν μια αντιπροσωπεία στον επίσκοπο και τον παρακάλεσαν να επέμβη. Ο επίσκοπος συμφώνησε και επέπληξε τον αλκοολικό ιερέα. Δυστυχώς όμως, ο καημένος δεν μπορούσε να ελέγξει το πάθος του. Έτσι ο επίσκοπος του είπε τελικά: "Κοίτα πάτερ, αφού δεν μπορείς να κόψεις το ποτό, πρέπει να πάψεις να είσαι ιερέας. Από αυτή τη στιγμή δεν έχεις πλέον εξουσία να τελείς τα μυστήρια". 'Ετσι ο επίσκοπος καθαίρεσε τον αλκοολικό ιερέα. Εκείνος, νιώθοντας τύψεις για τον αλκοολισμό του, δέχθηκε ταπεινά την απόφαση του επισκόπου και έφυγε.
 
Το βράδυ, καθώς ο επίσκοπος προσευχόταν μόνος στο δωμάτιό του, είδε ένα παράξενο όραμα. Χιλιάδες θυμωμένοι άνθρωποι σε ένα ανοιχτό χωράφι απειλούσαν να του κάνουν κακό. Όταν επανήλθε σε φυσιολογική κατάσταση ήταν σοκαρισμένος και... άρχισε να αναρωτιέται τι μπορεί να σημαίνει το όραμα. 
Μήπως ήταν κάποια φαντασίωση ή παραίσθηση; 
Ηρέμησε σιγά - σιγά και άρχισε να προσεύχεται πάλι, αλλά είδε ξανά το ίδιο όραμα. Άνθρωποι που ούρλιαζαν και απαιτούσαν να επαναφέρει τον ιερέα που είχε καθαιρέσει. Την επόμενη ημέρα ο επίσκοπος κάλεσε τον αποσχηματισμένο ιερέα στο γραφείο του. "Τι συμβαίνει με σένα;" ρώτησε. "Τι έχεις κάνει;" "Τι έχω κάνει δέποτα;" μουρμούρισε απορημένος ο ιερέας. "είπαμε χθες τι έχω κάνει".
"Όχι, πρέπει να έκανες και κάτι άλλο", επέμενε ο επίσκοπος και του ζήτησε να του περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια πώς περνούσε την ημέρα του ως ιερέας. "Ξέρετε δέσποτα", είπε ο ιερέας, " επειδή έχω αυτό το πρόβλημα με το αλκοόλ, ένιωθα μεγάλη μεταμέλεια και τύψεις. Έτσι, για να επανορθώσω όσο μπορούσα το πρόβλημά μου, είχα τη συνήθεια να πηγαίνω στο κοιμητήριο κάθε μέρα και να κάνω μνημόσυνα για τους νεκρούς. Προσευχόμουν για τις ψυχές τους, αφού δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για την δική μου ψυχή. Μόνο αυτό έκανα". Ο επίσκοπος τότε κατάλαβε ότι οι άνθρωποι που είδε στο όραμά του ήταν οι ψυχές των θανόντων που απαιτούσαν την αποκατάσταση του ιερέα για να συνεχίσει να προσεύχεται γι' αυτές. Και ο Ρώσος ιερέας δεν ήξερε κανέναν από τους ανθρώπους που ήταν θαμμένοι εκεί......
http://trelogiannis.blogspot.com/