Πώς τα παιδιά μπορούν να σε ταπεινώσουν;

 

του Αχιλλέα Ε.Π.

Όποιος καθημερινά συναναστρέφεται με παιδιά θα πρέπει να νιώθει φοβερά ευλογημένος, διότι τα παιδιά είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η συναναστροφή με τα παιδιά έχει μόνο θετικό εκθέτη για την ατομική ταυτότητα του ενήλικα. Όποιος καθημερινά συναναστρέφεται με παιδιά θα πρέπει να νιώθει φοβερά ευλογημένος, διότι τα παιδιά είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι. Μέσα από τον αυθορμητισμό, την ανεμελιά και την αρκετή δόση σαλότητας που διαθέτουν, τα παιδιά κρύβουν μία ψυχούλα τόσο αγνή, τόσο καθαρή την οποία εμείς οι μεγάλοι πρέπει να μιμηθούμε και να σταματήσουμε να τη μολύνουμε με κάθε μέσο.

Για να αντιληφθεί κάποιος την καθαρότητα της ψυχής των παιδιών θα πρέπει να έχει και την διάθεση να ταπεινωθεί. Θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των παιδιών, όχι στο σωματικό αλλά στο πνευματικό, και να ακούσουμε την καρδιά του παιδιού ώστε να νιώσουμε την αγγελική και πεντακάθαρη ψυχούλα τους.

Ακούμε συχνά ότι τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές. Η προαναφερθείσα πρόταση δεν αποτελεί λεκτική υπερβολή αν σκεφτούμε ότι τα παιδιά, ειδικά στην ηλικία 3-6, λένε τα πράγματα όπως τα βλέπουν. Είναι οι άνθρωποι που δεν κάνουν εκπτώσεις στα λόγια τους και ό,τι δούνε το ερμηνεύουν αντικειμενικά! Αυτό έχει ως συνέπεια κάποιες φορές να σε ρίχνουν στα πατώματα και άλλες φορές να σε κάνουν να πετάς στα ουράνια. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι να ταπεινωθεί ο ενήλικας. Αν κάποιος θεωρεί τον εαυτούλη του καλύτερο από τα παιδιά, δυστυχώς δεν μπορεί να απολαύσει τη γλυκύτητα και την ωφέλεια της ταπείνωσης!

Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις καταστάσεις και να πράττουν αναλόγως. Θα βρούνε την κατάλληλη στιγμή για να σε μάθουν αλλά και να σε βοηθήσουν. Μπορούν να σου μάθουν πώς να τα μιμείσαι. Για να φτάσεις σε αυτό το σημείο όμως, θα πρέπει να τσαλακωθείς και να παλέψεις με το εγώ σου και την υπερηφάνειά σου. Η διαδρομή δεν είναι εύκολη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην απέραντη θάλασσα του εγωισμού, το σωσίβιο διάσωσης είναι τα λευκά από την καθαρότητα, χέρια του μικρού παιδιού. Γαντζώσου πάνω τους! Δεν θα χάσεις από αυτή την αλληλεπίδραση με τα παιδιά. Μόνο κερδισμένος θα βγεις!

https://katanixi.gr/koinonia/pos-ta-paidia-mporoyn-na-se-tapeinosoyn/