Παρά τις «προοδευτικές» δηλώσεις αθώωσής της και τον ανηλεή πόλεμο σε όσους τιμούν την αγέννητη ζωή, η αλήθεια για την έκτρωση τελικά αναδεικνύεται. Ναι, η άμβλωση είναι δυστυχής πράξη και σκοτώνει τουλάχιστον δύο ανθρώπους, το αγέννητο μωρό και τη μητέρα του. Η άμβλωση συσχετίζεται με κακή ψυχική υγεία της γυναίκας παρά τα αντιθέτως κατά καιρούς υποστηριζόμενα. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί μια ακόμη μελέτη από τη Δανία, η οποία επιβεβαιώνει παλαιότερες που αναδεικνύουν λόγους ανησυχίας για τις γυναίκες που προχωρούν στην έκτρωση.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Issues in Law & Medicine» και είχε επικεφαλής τον David Reardon του Elliot Institute, επαναξιολόγησε μια μελέτη του 2011 που δεν διαπίστωνε αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών μετά από έκτρωση 1ου τριμήνου. Αυτό το συμπέρασμα, γράφουν οι συγγραφείς της νέας μελέτης, ήταν «ασυνεπές με παρόμοιες μελέτες που...
αφορούσαν μακρύτερα χρονικά πλαίσια», οπότε οι μελετητές επέλεξαν να ρίξουν μια δεύτερη ματιά στα ίδια δεδομένα, «εξετάζοντας ελαφρώς μακρύτερα χρονικά πλαίσια».Με αυτό διαπίστωσαν ότι ένα χρόνο μετά την άμβλωση, οι γυναίκες εμφάνισαν 50 % μεγαλύτερη πιθανότητα να αναζητήσουν για πρώτη φορά ψυχιατρική θεραπεία και 87 % μεγαλύτερη πιθανότητα διαταραχών προσωπικότητας και συμπεριφοράς.
«Η εκ νέου ανάλυσή μας αποκάλυψε ότι τα δεδομένα της Δανίας συνάδουν με εκείνα της πλειοψηφίας προηγηθεισών μελετών, που είχαν βασιστεί στα γραπτά ιστορικά και σε δηλώσεις των γυναικών για περιόδους παρατήρησης τουλάχιστον εννέα μηνών», γράφουν οι συγγραφείς. Και συνεχίζουν: «Είναι απαραίτητες μεγαλύτερες περίοδοι παρατήρησης, για να καταγραφούν τόσο οι αντιδράσεις της γυναίκας στις επετείους της «πράξης», όσο και για να φανεί τί συμβαίνει όταν εξαντληθούν οι αρχικοί μηχανισμοί ψυχολογικής αντιρρόπησης, οπότε εκδηλώνονται διαταραχές που εμφανίζονται καθυστερημένα μετά την έκτρωση».
«Η προσεκτική έρευνα δείχνει ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν αρκετά ισχυρούς μηχανισμούς καταστολής των συναισθημάτων τους, με την επιστράτευση των οποίων μπορούν να αποφεύγουν να σκέφτονται τις αμβλώσεις τους για πολλούς μήνες ή και χρόνια», είπε ο David Reardon. «Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν μετά την εξάντληση αυτών των μηχανισμών αντιμετώπισης. Συχνά αυτό συμπίπτει με την ημερομηνία επετείου της έκτρωσης ή με τη γέννηση ενός μεταγενέστερου παιδιού. Όταν εκδηλωθούν οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μπορεί να έχουν τη μορφή παρατεταμένης ή επιπλεγμένης κατάθλιψης, ενοχής, κατάχρησης ουσιών ή μπορεί απλά να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας».
Η άμβλωση, εξωραϊσμένη και αθωωμένη στα αφηγήματα των μέσων ενημέρωσης, δεν αναζητείται σχεδόν ποτέ στα αίτια διαταραχής της ψυχικής υγείας, ενώ είναι από καιρό γνωστό ότι πέρα από την επιδιωκόμενο θάνατο των αγέννητων μωρών, προκαλεί μεγάλη ζημία και στις γυναίκες.
(Πηγή: https://www.instagram.com/p/DBv5OdJgJEq/)