Ο ταπεινός δεν πέφτει ποτέ…




 Οι Άγιοι Πατέρες για την ταπείνωση. «Ο ταπεινός δεν πέφτει ποτέ, διότι από πού να πέσει, αφού είναι πιο κάτω από όλους». «Άμα δεν είσαι ταπεινός είσαι ανίκανος να αγαπήσεις…»

Ο ταπεινός δεν πέφτει ποτέ

Ο ταπεινός άνθρωπος, όπου και να βρεθεί κι όπου να σταθεί, την αλήθεια πάντα του θα πει. Γιατί ξέρει πως όποιος αντιμάχεται την αλήθεια, μοιάζει με τον πανάθλιον εκείνο υπηρέτη, που ράπισε στο πρόσωπό του τον Κύριό μας. (Αββάς Μάρκος)

 

Να συναναστρέφεσαι μ’ αυτούς, που έχουν ταπείνωση και θα μάθεις τη συμπεριφορά τους. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Ο ταπεινός δεν πέφτει ποτέ, διότι από πού ...

να πέσει, αφού είναι πιο κάτω από όλους. (Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος)

Όποιος μιλά με καταφρόνηση για τον ταπεινό άνθρωπο, είναι σαν ν’ άνοιξε το στόμα του εναντίον του ίδιου του Θεού. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Ο ταπεινός νους αποστρέφεται με βδελυγμία το ιδικό του θέλημα ως πεπλανημένο. Και στα αιτήματά του προς τον Κύριον συνηθίζει να δέχεται με αδίστακτη πίστη την γνώση του θελήματος Του και να υπακούη σ’ αυτό. Υπακούει δε στους διδασκάλους του χωρίς να εξετάζη και να περιεργάζεται την ζωή τους, αλλά αναθέτοντας κάθε φροντίδα του στον Θεόν, ο οποίος ακόμη και με το στόμα της όνου εδίδαξε στον Βαλαάμ τα απαραίτητα. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Στο Θεό αρέσει περισσότερο η ταπείνωση για το κακό που κάναμε, παρά η υπερηφάνεια για το καλό που κατορθώσαμε. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Όπου κι αν βρεθείς, λογάριαζε μικρότερο τον εαυτό σου και υπηρέτη των αδελφών σου. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

https://xristianos.gr/tapeinos-den-peftei-pote/