Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός έξυπνου και ενός πονηρού ανθρώπου;




 Έξυπνος άνθρωπος δεν είναι ο καταφερτζής, δεν είναι αυτός που μπορεί να βάλει πολλούς στο χέρι του, όπως νομίζουν πολλοί…

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός έξυπνου και ενός πονηρού ανθρώπου; Και οι 2 είναι έξυπνοι, με την διαφορά, ότι ο πονηρός κάνει κακή χρήση της εξυπνάδας του. Ποιος είναι πραγματικά έξυπνος;

Ποιος είναι πραγματικά έξυπνος;

Ο ταπεινός είναι ο εξυπνότερος του κόσμου, διότι κατορθώνει να προφυλάσσει τον πνευματικό του θησαυρό, στου Θεού το θησαυροφυλάκιο. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Έξυπνος είναι ο εξαγνισμένος άνθρωπος, ο καθαρισμένος από τα πάθη. Αυτός που έχει αγιάσει και το μυαλό του, αυτός είναι ο πραγματικά έξυπνος. Άμα δεν αγιαστεί το μυαλό, η εξυπνάδα δεν...

ωφελεί σε τίποτε. Να, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, έξυπνοι είναι, αλλά πολλοί από αυτούς, επειδή δεν έχουν αγιασμένο το μυαλό τους, εκεί που λένε εξυπνάδες, λένε και ανοησίες. Από την πολλή εξυπνάδα λένε μεγάλες ανοησίες! Αν δεν αξιοποιήσει ο άνθρωπος το μυαλό, αν δεν αξιοποιήσει την εξυπνάδα για το καλό, την χρησιμοποιεί ο διάβολος για το κακό. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Όταν ένας άνθρωπος έχει εξυπνάδα και κάνει μια εργασία με ευκολία, πρέπει να διαλύεται μπροστά στον Θεό, να Τον ευχαριστεί μέρα-νύχτα που του έδωσε εξυπνάδα, και την κάνει, χωρίς να κουράζεται. Αυτό έλειψε, να μην Τον ευχαριστεί! (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Μπορεί κάποιος να είναι έξυπνος, τετραπέρατος, αλλά, αν έχει θέλημα, αυτοπεποίθηση και φιλαυτία, βασανίζεται συνέχεια. Μπερδεύεται άσχημα και του δημιουργούνται προβλήματα. Για να βρει τον δρόμο του, πρέπει να ανοίξει την καρδιά του σε κάποιον πνευματικό και να ζητήσει ταπεινά την βοήθειά του. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Η λέξη έξυπνος, δεν έχει το νόημα που την εννοεί ο κόσμος, δηλαδή να απαντά κάποιος καθηλώνοντας τους άλλους, ή να κάνει μια δουλειά καλύτερα από τους άλλους. Ο πραγματικά έξυπνος, σε κάθε δυσκολία που του παρουσιάζεται, δεν τα χάνει, δεν απελπίζεται, αλλά προσφεύγοντας στο Χριστό, που είναι μέσα του, βρίσκει ωραίους και εύκολους τρόπους να την ξεπερνάει, χωρίς να του στοιχίζει, χωρίς να φθείρεται εσωτερικά. (Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης)

Όσο πλησιάζετε τον Θεό, τόσο είστε πιο προσεκτικοί, χωρίς να το επιδιώκετε, σε όλα τα πράγματα αλλά και στα πνευματικά. Προσέχοντας για τη ψυχή σας, γίνεστε με την Θεία Χάρη πιο έξυπνοι… (Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης)

Όταν ο νους και η καρδιά είναι γεμάτη από Χριστό, τότε αυτός ο άνθρωπος είναι σοφός και έξυπνος, γιατί του τα διδάσκει όλα το Πνεύμα του Θεού. (Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης)

Πολλοί εξάρουν την εξυπνάδα κάποιων ανθρώπων, χωρίς όμως να προσέχουν αν η εξυπνάδα τους, δίνει καλούς ή κακούς καρπούς. (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Άνθρωπος έξυπνος δίχως καλοσύνη και συμπόνοια, είναι κόλαση για την ψυχή και την καρδιά, κόλαση για όλη την ανθρωπότητα. (Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς)

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός έξυπνου και ενός πονηρού ανθρώπου; Και οι 2 είναι έξυπνοι, με την διαφορά, ότι ο πονηρός κάνει κακή χρήση της εξυπνάδας του. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)

Εάν δεν γίνεις κουτός, δεν γίνεσαι έξυπνος στην πνευματική ζωή. Ο πνευματικός άνθρωπος πρέπει να γίνει κουτός, για να γίνει έξυπνος. (Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου)

Πραγματικά έξυπνος άνθρωπος είναι εκείνος, που αποφεύγει την αμαρτία. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)

Έξυπνος άνθρωπος δεν είναι ο καταφερτζής, δεν είναι αυτός που μπορεί να βάλει πολλούς στο χέρι του, όπως νομίζουν πολλοί. Έξυπνος άνθρωπος (το λέει και η λέξη) είναι εκείνος που βρίσκεται έξω από τον ύπνο της αμαρτίας, είναι εκείνος που φυλάγεται από την αμαρτία. (Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας)

Ο άνθρωπος που είναι έξυπνος και κόβει ο νους του, αλλά βρίσκεται στην αμαρτία να τον φοβόσαστε. Είναι επικίνδυνος για τον εαυτόν του και για τους άλλους. Ο οξύς νους στα χέρια του σατανά, κάνει μεγάλες καταστροφές… (Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας)

ΠΗΓΗ

https://simeiakairwn