Άστραψε και βρόντηξε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος όταν πληροφορήθηκε ότι η κυρία Μαρία Ρεπούση τάσσεται υπέρ της διακοπής του υποχρεωτικού εκκλησιασμού των μαθητών. Και από την Φλώρινα όπου βρισκόταν ξέσπασε:... «Κυρά μου τα παιδιά είναι δικά μου, τα παιδιά είναι δικά μας», είπε για να προσθέσει: «ποια είσαι εσύ που θα βγάλεις εγκύκλιο, χωρίς να ρωτήσεις αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν σ΄ αυτό τον τόπο, για αυτόν τον χώρο. Ποιο είναι το δικαίωμά σου, που εσύ θα αποφασίζεις ότι δεν θα εκκλησιάζονται τα παιδιά;», είπε χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει.
***
Η κυρία Ρεπούση δεν θέλησε να απαντήσει, αφού ο Αρχιεπίσκοπος δεν την ανέφερε ονομαστικά. Εκείνο όμως που λένε οι συνεργάτες της, είναι ότι συζήτηση μετεκλογικά για το θέμα του εκκλησιασμού δεν έχει ακόμα αρχίσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, αφού, οι ίδιοι συνεργάτες της κυρίας Ρεπούση, επισημαίνουν ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΔΗΜΑΡ προβλέπεται η «εκκοσμίκευση» του σχολείου, δηλαδή διαχωρισμός Εκκλησίας και Kράτους, όσον αφορά την εκπαίδευση.
***
Το όλο θέμα εστιάζεται ακριβώς στο σημείο αυτό. Στο πρόγραμμα της ΔΗΜΑΡ (στη συγγραφή του οποίου συνέβαλε και η κυρία Ρεπούση) προτείνεται όντως «η κατάργηση της υποχρεωτικής, όχι γενικά πρωινής προσευχής». Είδατε διατύπωση; Και άρα, όπως, σημειώνουν οι συνεργάτες της, «θα πρέπει να δούμε ένα περιεχόμενο λιγότερο υποχρεωτικό θρησκευτικό», στα σχολεία.
***
Η κυρία Ρεπούση έχει, ωστόσο άλλες ασχολίες. Λένε ότι αυτή βρίσκεται πίσω από τις αλλαγές που προωθούνται στο νόμο πλαίσιο για την Παιδεία. Βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις. Είναι «τομεάρχης Παιδείας» της ΔΗΜΑΡ και τούτες τις ημέρες ασχολείται αποκλειστικά θά 'λεγε κανείς με τις αλλαγές αυτές, έστω κι αν μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές αναταράξεις τόσο στο ΠαΣοΚ, όσο και στη ΝΔ:
***
«Στόχος μας είναι να γίνουν αλλαγές, για να εφαρμοστεί ο νόμος, δεν αλλάζουμε το νόμο, κρατάμε κάποια πράγματα από το νόμο, αλλά τον μετατρέπουμε σε πιο λειτουργικό», έλεγε υπερηφάνως η κυρία Ρεπούση σε συνεργάτη μου. Και ποια είναι η σημαντικότερη αλλαγή; Ο διαχωρισμός του πανεπιστημιακού συμβουλίου από τη σύγκλητο και η επαναφορά των τμημάτων και των τομέων.
πηγή: Το ΒΗΜΑ