Αν Ένα Μωρό Δεν Απολαμβάνει Σωστή Μεταχείριση Στα Δύο Πρώτα Χρόνια Της Ζωής Του, Αυτό Μπορεί Να Έχει Σοβαρές Επιπτώσεις Στην Ανάπτυξή Του
Η έλλειψη μητρικής αγάπης και φροντίδας στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του, λένε αμερικανοί επιστήμονες.
Οι απεικονίσεις του εγκεφάλου δείχνουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο το μέγεθος της βλάβης που προκαλεί σε ένα μωρό η στέρηση της αγάπης από τη μητέρα του. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA) συνέκριναν τις εικόνες δύο παιδιών τριών ετών. Το πρώτο απολάμβανε την αγάπη και τη συναισθηματική φροντίδα της μάνας και είχε έναν κανονικά ανεπτυγμένο εγκέφαλο για την ηλικία του.
Το δεύτερο είχε μητέρα που όχι μόνο δεν το φρόντιζε, αλλά... το κακομεταχειριζόταν. Η εικόνα του εγκεφάλου του σόκαρε τους ειδικούς, καθώς είναι πολύ μικρότερος από ό,τι θα αναμενόταν στην ηλικία του, με πολύ πιο σκουρόχρωμες περιοχές και σκοτεινά σημεία από ό,τι ο εγκέφαλος του άλλου παιδιού.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κύρια αιτία γι” αυτές τις σοβαρές διαφορές είναι η συμπεριφορά της μητέρας του κάθε παιδιού.
Οπως αναφέρει η «Daily Telegraph», η μάνα του πρώτου παιδιού τού έδειχνε συνέχεια αγάπη και φροντίδα, ενώ το δεύτερο ήταν θύμα συναισθηματικής εγκατάλειψης και κακοποίησης.
Ο εγκέφαλος του εγκαταλειμμένου μωρού παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις σε βασικά τμήματα που χρειάζονται για τη σωστή ανάπτυξη ενός ανθρώπου.
Οι επιπτώσεις στη ζωή τους είναι τεράστιες. Το παιδί με τον κανονικό εγκέφαλο θα γίνει πιο έξυπνο, το πιθανότερο είναι να αναπτύξει την ικανότητα συναισθηματικής κατανόησης και ως επακόλουθο τη δυνατότητα εκδήλωσης συμπόνιας προς έναν συνάνθρωπό του, κάτι που καθορίζεται από συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.
Αντίθετα, το άλλο παιδί με τον μικρό εγκέφαλο είναι πιθανότερο ως ενήλικος να γίνει τοξικομανής, να διαπράξει βίαια εγκλήματα, ενώ έχει και πολύ περισσότερες πιθανότητες να μείνει άνεργος. Επίσης, μπορεί να αναπτύξει ψυχολογικά και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Αν ένα μωρό δεν έχει τη σωστή μεταχείριση στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξή του, εξηγεί ο καθηγητής Αλαν Σκόρι από το UCLA, καθώς τα γονίδια που ευθύνονται για αρκετές εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως η ευφυΐα, δεν μπορούν να αποδώσουν. Μάλιστα, πολλά από αυτά ίσως δεν αναπτυχθούν ποτέ, ως επακόλουθο. Οσο σοβαρότερη η εγκατάλειψη τόσο σοβαρότερες και οι επιπτώσεις.
Αυτή η διαπίστωση μπορεί να είναι ανησυχητική για τα εγκαταλειμμένα παιδιά που εντάσσονται σε κοινωνικά προγράμματα ή υιοθετούνται μετά την ηλικία των δύο ετών.
Επίσης, μία ακόμα ανησυχητική σκέψη είναι ότι τα παιδιά αυτά, όταν γίνουν γονείς, θα φερθούν με ανάλογο τρόπο στα δικά τους παιδιά γιατί ακριβώς δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο εγκέφαλο.
Πάντως, σύμφωνα με τις έρευνες στις ΗΠΑ, ακόμα και αυτός ο κύκλος μπορεί να σπάσει όταν οι γονείς έχουν τη στήριξη και την καθοδήγηση ειδικών συμβούλων και θεραπευτών.
Εξυπνότερα. Αλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές του χρόνου συμφωνεί με τα ευρήματα, καθώς καταδεικνύει ότι τα παιδιά που γνωρίζουν αγάπη και φροντίδα από τις μητέρες τους στο ξεκίνημα της ζωής τους είναι εξυπνότερα και διαθέτουν πιο ανεπτυγμένη ικανότητα μάθησης.
Οπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουόσινγκτον στο Σεντ Λούις, τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη μάθηση, τη μνήμη και την αντίδραση στο στρες.
Η μελέτη του UCLA δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of National Academy of Sciences».
tanea.gr