Από την παραγωγή στην κατανάλωση |
Πρόκειται για μια εύκολη και ευχάριστη καλλιέργεια που θα την λατρέψουν οι μανιταροφάγοι, αφού ο χρόνος απασχόλησής τους θα είναι ελάχιστος, ενώ αν τηρηθούν σωστά οι απλές διαδικασίες, θα τύχουν μιας πλούσιας παραγωγής, ικανής να κορέσει τις γαστριμαργικές ανάγκες μιας οικογένειας.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν δεμάτια με άχυρο από διάφορα δημητριακά και ψυχανθή τα οποία... έχουν εμβολιαστεί με το μυκήλιο των πλευρώτους. Επειδή χρειάζεται ελάχιστη υγρασία 70% οι μπάλες του άχυρου περιτυλίγονται με πλαστικό για να μη ξεραθούν. Στο πλαστικό περιτύλιγμα υπάρχουν ανοιγμένες τρύπες όπου θα δούμε κάποια στιγμή να ξεπροβάλλουν τα μανιτάρια μας. Όταν δούμε να αναπτύσεται μια ομάδα μανιταριών σε κάποιο σημείο που δεν υπάρχει τρύπα, την κάνουμε εμείς για να τα βοηθήσουμε να ξεπροβάλλουν.Το βάρος των δεματιών κατά την αγορά τους είναι περίπου 15 κιλά (φυσικά λόγω της μεγάλης υγρασίας που περιέχουν) και αυτό το βάρος θα πρέπει να φροντίζουμε να διατηρείται μέχρι του πέρατος της παραγωγής.
Η τιμή του κάθε δέματος κυμαίνεται από 12 - 17 €. Μη με ρωτήσετε για τη διαφορά τιμής, ειλικρινά δεν γνωρίζω για να σας απαντήσω. Εγώ το αγόρασα 14 € αρχές Φλεβάρη, θέλοντας να έχω παραγωγή κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Οι Ιδανικές Συνθήκες
Αναζητώντας στο net πληροφορίες για να χορτάσω την ασχετοσύνη μου πάνω στο θέμα "πλευρώτους" είδα πως οι ιδιανικότερες συνθήκες τοποθέτησης του υποστρώματός μας πρέπει να είναι σε κλειστό χώρο, να υπάρχει αέρας χωρίς όμως να τα φυσάει, να έχει μεγάλα ποσοστά υγρασίας, να υπάρχει φως αλλά να μη τα βλέπει απευθείας ο ήλιος.
Το μαγγάνι δούλεψε μετά από πολλά χρόνια |
Η πρώτη μου σκέψη μετά από αυτό ήταν να παρατήσω την ιδέα, αφού τέτοιες ιδανικές συνθήκες δεν διαθέτει το κτήμα μας. Με τη δεύτερη όμως μου ήρθε στο νου το πολυτιμότερο σημείο του κτήματός μου. Το πηγάδι. Τίποτα καλύτερο για τις απαιτήσεις αυτής της καλλιέργειας.Σταθερότατη θερμοκρασία, υγρασία, υποφωτισμένο και ασφαλές. Έμενε λοιπόν να βρώ ένα τρόπο να κατέβει η βαρειά αχυρόμπαλλα στο πηγάδι, ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια του νερού και λίγο πιο κάτω από το χείλος του.
Η πατέντα σε εφαρμογή |
Τη λύση τη βρήκα με μια παλέτα στην οποία έκανα 4 τρύπες στις άκρες της και έδεσα 4 ισομήκη γερά σκοινάκια. Το δέμα του υποστρώματος το έδεσα σφιχτά με άλλα δύο σκοινιά για να μη πέφτει με το ανέβασμα - κατέβασμα και το όλο σύστημα το τοποθέτησα στο γάντζο του συρματόσκοινου του μαγγανιού.
Κάλυψα το μισό άνοιγμα του πηγαδιού με ένα πλαστικό για να μην υπάρχει άμεσο ηλιακό φώς και μετά περίμενα. Στις δέκα μέρες εμφανίστηκαν δειλά - δειλά τα πρώτα μωρά πλευρώτους. Προσοχή όταν εμφανιστούν τα πρώτα μανιταράκια να είστε προετοιμασμένοι σε 4 ημέρες να κόψετε την πρώτη σας δόση. Μεγαλώνουν με απίστευτη ταχύτητα!
Χρήσιμες πληροφορίες
Να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως τα πλευρώτους δίνουν 2-3 σοδειές με διαφορά κάμποσων ημερών η μία από την άλλη. Στις φωτογραφίες βλέπετε το δεύτερο κύμα παραγωγής. Στο πρώτο έχουμε και τη μεγαλύτερη απόδοση που αγγίζει σχεδόν το 50% της συνολικής μας σοδειάς. Όταν θα έχω την τρίτη σοδειά με το καλό, θα ενημερώσω την παρούσα ανάρτηση. Το σύνολο της παραγωγής από μια μπάλα μπορεί να ξεπεράσει και τα 10 κιλά.
Τα δεσίματα |
Εμείς αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε είναι να διατηρείται η υγρασία σε καλά επίπεδα. Αν δείτε πως χρειάζεται νερό, αποφύγετε να το ρίξετε μέσα από τις έτοιμες τρυπούλες, αλλά ανοίξτε σε κάποιο άλλο σημείο και ποτίστε από εκεί. Όταν τα μανιτάρια μας έχουν φυτρώσει καλό είναι να τα δροσίζουμε κάθε μέρα με λίγο νεράκι με μια μικρή ψεκαστήρα. Θέλουμε να προσομοιάσουμε το δυνατό περισσότερο της συνθήκες του φυσικού τους περιβάλλοντος. Τα μανιτάρια μεγαλώνουν στο δάσος κάτω από τα δέντρα και η άφθονη πρωϊνή δροσιά τα βοηθάει να αναπτύσσονται ταχύτατα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς.
Όταν δούμε πως το μέγεθος είναι ικανοποιητικό ξερριζώνουμε ολόκληρο το μπουκέτο. Εγώ στην αρχή τα έκοβα προσεκτικά με ένα μαχαιράκι προσδοκώντας και νέα μανιτάρια από εκεί, αλλά επι ματαίω.
Ξερρίζωμα λοιπόν και αναμονή για το επόμενο κύμα. Μην πλύνετε τα μανιτάρια. Πριν τα μαγειρέψετε θα τα σκουπίσετε με ένα καθαρό βρεγμένο πανάκι. Με το πολύ νερό η φινετσάτη γεύση τους χάνεται σε μεγάλο βαθμό. Δεν είναι ιδιαίτερα αρωματικά, αλλά αναδύουν ένα ελαφρύ άρωμα φρεσκάδας. Στο ψυγείο θα καταφέρετε να τα συντηρήσετε για 7-10 μέρες περίπου, αφού τα τοποθετήσετε σε χάρτινες σακκούλες λαχανικών. Ακόμα περισσότερο συντηρούνται στη κατάψυξη αφού αφυδατωθούν, αλλά τίποτε δε συγκρίνεται με τη γεύση του ολόφρεσκου μανιταριού.
Η καλλιέργεια σε άλλους χώρους
Φυσικά και μπορεί να καλλιεργηθεί σε οποιοδήποτε χώρο διαθέτετε, αρκεί ο χώρος αυτός να ικανοποιεί τις βασικές συνθήκες. Στο μπαλκόνι σας, σε κάποιο υπόγειο, σε ένα σκιερό σημείο της αυλής, ακόμα και σε μια αποθηκούλα στο εσωτερικό του σπιτιού. Πολύ βασικό ξανατονίζω πως είναι να διατηρούμε υγρό το αχυρόδεμα. Μια καλή λύση είναι να το τοποθετούμε πάνω σε ένα μεγάλο κομάτι αφρολέξ ποτισμένο με νερό και το οποίο θα φροντίζουμε να είναι πάντα νωτισμένο.
Υπάρχει και η δύσκολη μέθοδος καλλιέργειας, όπου θα πρέπει να τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Από την αποστείρωση του υποστώματος μέχρι την τοποθέτηση του μυκηλίου σε πολύ ειδικές συνθήκες. Άλλο είδος καλλιέργειας είναι η επιμόλυνση κομμένων κορμών δέντρων με το μυκήλιο του πλευρώτους. Με αυτό ακριβώς θα ήθελα να ασχοληθώ του χρόνου -πρώτα ο Θεός- και θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα που θα παρατηρήσω.
Και λίγη μαγειρική
Μανιτάρια Πλευρώτους στα Κάρβουνα
Κόβουμε από τα μανιτάρια το χοντρό μέρος κοντά στη ρίζα τους.Τα διαχωρίζουμε γιατί μπορεί να είναι πολλά μαζί.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ψικοκομμένες ουρές από μαϊντανό, θυμάρι, ελαιόλαδο και βαλσάμικο. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 10 λεπτά.
Τα βάζουμε στη σχάρα σε μέτρια φωτιά γιατί οι άκρες τους καίγονται εύκολά. Τα ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά και είναι έτοιμα.
Τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας ψιλοκομμένο μαϊντανό και προθέτουμε καρυκεύματα, ελαιόλαδο ή βαλσάμικο αν θέλουμε.
Όρεξη καλή!!
http://www.ftiaxno.gr/2012/03/blog-post_29.html