Μήπως νηστεύουμε χωρίς να νηστεύουμε;



Ο κ. Παπαφώτης  Γεώργιος δρ Χημικός μας απέστειλε  την πιο κάτω επιστολή που ευχαρίστως δημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα μας ευχόμενοι να υπάρξει ωφέλεια σε πολλούς από την δημοσιοποίησή της.

Ιωάννινα 18/4/2013

Κύριε διαχειριστή της ιστοσελίδας  
                                                                    απευθύνομαι σε σας γιατί πιστεύω ότι λόγω της θέσεως σας και του κύρους της ιστοσελίδας σας μπορείτε να ενεργήσετε για την ενημέρωση των αναγνωστών σας για το θέμα που στη συνέχεια θα σας αναπτύξω.
Το θέμα για το οποίο θα σας μιλήσω αφορά την νηστεία από καθαρά τεχνική πλευρά και το ζω έντονα σε κάθε περίοδο νηστείας. Το ζω έντονα γιατί ως χημικός γνωρίζω πράγματα που οι άλλοι αγνοούν και θεωρώ ότι έχω καθήκον μου να τους ενημερώσω για αυτά. Δυστυχώς όμως, αφ’ ενός οι δυνατότητες που εγώ έχω είναι περιορισμένες και αφ’ ετέρου για διάφορους λόγους οι περισσότεροι προτιμούν να μη με ακούνε, να με αγνοούν.
Ας μπω όμως στο θέμα για το οποίο θέλω να σας μιλήσω. Στην εποχή μας πολλά τρόφιμα είναι βιομηχανοποιημένα και...
έτσι πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τι είναι νηστίσιμο και τι όχι. Μια μεγάλη κατηγορία τροφίμων έχει ως πρώτη ύλη ουσίες που προέρχονται από το γάλα, κυρίως πρωτεΐνες. Τα τρόφιμα αυτά όμως θεωρούνται ως νηστίσιμα, μερικές φορές μάλιστα αυτό αναφέρεται και στις συσκευασίες. Έτσι για παράδειγμα κυκλοφορούν στην αγορά υποκατάστατα τυριού που γράφουν στη συσκευασία τους ότι είναι νηστίσιμα ενώ αν κοιτάξει κανείς στα συστατικά τους θα δει ότι η βασική πρώτη ύλη από την οποία αποτελείται είναι η καζεΐνη που είναι η βασική πρωτεΐνη του γάλακτος. Αυτό που έχει γίνει είναι η αντικατάσταση του βουτύρου με φυτικά λιπαρά κάτι που βέβαια δεν κάνει το τυρί αυτό νηστίσιμο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα υποκατάστατα σαντιγί που κυκλοφορούν και τα οποία, σε μια εποχή που τα ζωικά λιπαρά ενοχοποιούνται για πολλές ασθένειες, αναγράφουν στις συσκευασίες τους ότι περιέχουν μόνο φυτικά λιπαρά. Όμως και σε αυτά η βασική πρώτη ύλη είναι η καζεΐνη, δηλαδή η βασική πρωτεΐνη του γάλακτος. Σε διαφορετικές συσκευασίες αναφέρεται είτε ως πρωτεΐνη γάλακτος είτε ως καζεΐνη ή καζεϊνικό νάτριο. Έτσι έχω ακούσει από συνειδητά νηστεύοντα άτομα ότι «δεν χρησιμοποιώ την τάδε μάρκα που έχει πρωτεΐνες γάλακτος αλλά την τάδε που δεν έχει», έχει βέβαια καζεΐνη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υποκατάστατα γάλακτος που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στον καφέ.
Μια άλλη κατηγορία τροφίμων είναι γλυκά που περιέχουν μαντολάτο το μαντολάτο παρασκευάζεται  χρησιμοποιώντας ασπράδι αυγού που συχνά αναφέρεται ως αλβουμίνη που είναι η βασική πρωτεΐνη στο ασπράδι των αυγών.
Επειδή πολλοί συνάνθρωποί μας που νηστεύουν και θέλουν να νηστεύουν τρώγοντας αυτά τα προϊόντα καταλύουν εν αγνοία τους την νηστεία πιστεύω ότι θα πρέπει να ενημερωθούν για το θέμα αυτό.
Η σύγχυση που επικρατεί για το τι είναι  ή δεν είναι νηστίσιμο είναι τέτοια που μερικά από τα προϊόντα αυτά αναφέρονται και σε νηστίσιμες συνταγές. Μια φορά παλαιοτέρα πήρα την απάντηση «Μα τι μας λες ότι η τάδε σαντιγί δεν είναι νηστίσιμη αφού τη συνταγή την πήραμε από την  “Προς την Νίκη”», και μια άλλη πρόσφατα «μα αφού τη χρησιμοποιούν (τη σαντιγί)  και οι μοναχές στο μοναστήρι ……..»
Επειδή όπως ανέφερα και στην αρχή οι δικές μου δυνατότητες για ενημέρωση είναι περιορισμένες θέτω το θέμα αυτό υπ’ όψιν σας με την πεποίθηση ότι αφού το μελετήσετε και βεβαιωθείτε ότι αυτά που σας γράφω είναι σωστά θα ενεργήσετε για την σωστή ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων συνανθρώπων μας.
Πιστεύω ότι εσείς έχετε και το κύρος αλλά και την δυνατότητα να κάνετε κάτι τέτοιο μέσω της ιστοσελίδας που διευθύνετε.
Αν θεωρήσετε σκόπιμο ή χρήσιμο να επικοινωνήσετε μαζί μου η διεύθυνση μου είναι: Γεώργιος Παπαφώτης, Νεοχωρόπουλο ΤΘ 254, 45500 Ιωάννινα, Τηλέφωνο: 26510-42965 και e-mail: gpapafotis@sch.gr