Γίνε ιεραπόστολος για αγρίους στην Αθήνα. Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου (μνήμη 2 Δεκεμβρίου)


Πρέπει να χαίρεσαι που ο Θεός σ’ έριξε σε δύσκολο περιβάλλον. Γιατί εκεί έχεις την δυνατότητα ν’ αγωνισθείς και να κερδίσεις πολλά. Και να ξέρεις πως κανένα περιβάλλον δεν είναι τέλειο.
Πρέπει να αισθάνεσαι τους άλλους, οποιοιδήποτε κι αν είναι αυτοί, μέλη του σώματός σου. άμα σε πονάει το χέρι σου το κόβεις; Άμα σε πονάει το πόδι σου το κατηγορείς; Έτσι λοιπόν, αν σε ενοχλεί ο αδελφός σου ή η αδελφή σου, να λες με το μυαλό σου: Άχ, το πόδι μου είναι λίγο κουτσό και πρέπει να προσέχω. Άχ, με πονάει το χέρι μου (που είναι η άλλη αδελφή), και πρέπει να δείξω όλη μου την αγάπη και να την περιποιηθώ με αγάπη.

Τότε δεν θα έχεις καμία στενοχώρια και ...θα είσαι ένας αθόρυβος ιεραπόστολος μέσα σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον με τους πολλούς δύσκολους χαρακτήρες. Γίνε ιεραπόστολος για αγρίους. Θέλεις να μοιάσεις σ’ εκείνους τους ιεραποστόλους, που πηγαίνουν στους αγρίους και να έχεις τον ίδιο μισθό; Κάνε αυτό που σου λέω.
Προσπάθησε ν’ αλλάξεις το πνευματικό περιβάλλον που ζεις, χωρίς λόγια. Να τι θα κάνεις: Θα είσαι ολιγομίλητη, αλλά θα απαντάς με χαρούμενο πρόσωπο. Θα προσεύχεσαι για όλους. Θα προάγεσαι στην αρετή και θα δείχνεις την αγάπη σου. τότε οι άλλοι θα πούν: Για κοίτα πόσο αδικήσαμε αυτή την κοπέλα! Αυτή είναι θησαυρός και δεν το είχαμε καταλάβει. Το κακό θα μετατραπεί σε καλό και θα θέλουν όλοι να σου μοιάσουν.
Και στο χειρότερο περιβάλλον μπορούμε να αγιάσουμε.
Πηγή: «Μαθητεία στον Γέροντα Πορφύριο», Πορφυρίας Μοναχής, εκδ. Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι 2012 (σελ.114-115)
πηγή: http://themata-orthodoxias.blogspot.gr
πηγή
 http://www.pentapostagma.gr