ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
             ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ
                             
                                                                                              Εν Κονίτση τη  5η Φεβρουαρίου 2016ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ,
έκανε τις ακόλουθες Δηλώσεις :


« Οδυνηρή κατάπληξη εδοκίμασα από την πληροφορία, ότι η Αλβανία πρόκειται να δεχθή εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) πρόσφυγες, για τους οποίους θα χρηματοδοτήται από την Ευρωπαϊκή Ένωση !
Η παραπάνω πληροφορία προέρχεται από λίαν αξιόπιστη πηγή. Προς επιβεβαίωση δε αυτού του γεγονότος, προστίθεται και το ότι εξέχον μέλος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού συνελήφθη για δήθεν κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ήδη βρίσκεται στην φυλακή.
  Αλλά η σύλληψη και φυλάκιση του εν λόγω Βορειοηπειρώτη έχει σαν αιτία κυρίως τον εκφοβισμό των Ελλήνων και, στην συνέχεια, την εκδίωξή τους από την πατρογονική τους γη, προκειμένου να εγκαταστήση εκεί, το αλβανικό καθεστώς, τους πρόσφυγες...
  Αν, όμως, συμβή αυτό, η Βόρειος Ήπειρος θα κινδυνεύση τα έσχατα. Γιατί τόσο οι πιέσεις της Αλβανικής Κυβερνήσεως, όσο και οι αλλότριες συνήθειες και ...
τα διαφορετικά ήθη των επήλυδων μουσουλμάνων προσφύγων, θα αναγκάσουν - εκ των πραγμάτων - τους Βορειοηπειρώτες «να πάρουν τα μάτια τους» και να εκπατρισθούν. Οπότε, το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου θα έχη τελειώσει, προς μεγάλη χαρά των Αλβανών μισελλήνων και σωβινιστών.
  Διαμαρτύρομαι εντόνως για τα καμώματα αυτά της αλβανικής ηγεσίας. Και ζητώ επιτακτικά την απόλυση από τις φυλακές του διακεκριμένου Βορειοηπειρώτη, χωρίς χρονοτριβή.
Παράλληλα, απευθύνομαι στην Ελληνική Κυβέρνηση και, γενικά, σε όλο τον πολιτικό κόσμο, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Γιατί, αν η Ελλάδα συνεχίζη να επιδιώκη την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα εξακολουθή να αδιαφορή για την τύχη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, σίγουρα θα μπη - οριστικά και αμετάκλητα - ταφόπλακα στο Βορειοηπειρωτικό, κάτω από τις κατάρες και τα αναθέματα ενός πονεμένου και αδικημένου λαού.
 Κύριοι της Εξουσίας, ξυπνήστε, τρέξτε, αγωνισθήτε και κάνετε ό,τι είναι εθνικώς πρέπον, ώστε να μη ζήση το Έθνος μιαν ακόμη καταστροφή, σαν εκείνη του Πόντου, και της Μικράς Ασίας.
Προσεύχομαι ταπεινά, να μας «εξαγάγη ο Θεός εις αναψυχήν» ».

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως).