Βόρεια Ήπειρος: Έφυγε από την ζωή ο φύλακας των Ελλήνων πεσόντων Ηρώων του 40′..


Σε ηλικία 82 ετών εκοιμήθη ο Γεώργιος Μπάκος. Ο άνθρωπος που δεν άφησε να σβήσουν ποτέ τα καντήλια των πεσόντων Ηρώων του 40′ στο κοιμητήριο των Βουλιαρατών της Δρόπολης
Γράφει ο Γιώργος Γκοτζιάς, για το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Ο ίδιος έχοντας διανύσει άνω από πενήντα έτη ιερής διακονίας και κρυφού αγώνα στο πλευρό των Ελλήνων πεσόντων του 1940 , οι οποίοι πότισαν με το αίμα τους τα βουνά και τα λαγκάδια ενός τόσο ιστορικού τόπου.
Για να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί το ιερό χρέος που ένιωθαν τέτοιες “μονάδες” αγωνιστών όπως ο μπάρμπα Γιώργης απ’ τους Βουλιαράτες, θα πρέπει να ενσκύψει και να αφουγκραστεί τον παλμό τους. Ιδιαιτέρως δε κατά την περίοδο της αθεΐας του καθεστώτος Χότζα στην Αλβανία, όπου “όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά”.
Μέσα σε τέτοιες δυσκολίες, η χάρις του Χρίστου βρίσκει εύφορο έδαφος σε κάποιες ιδιαίτερες ψυχές, ενισχύοντας έτσι το “καθήκον” που...
έχουμε οι άνθρωποι ως προς τον συνάνθρωπο. Ειδικά προς εκείνους τους συνανθρώπους που αγωνίστηκαν για την θεοδώρητη ελευθερία, που ουδείς έχει το δικαίωμα να μας την αφαιρεί.
Σ’ ένα τέτοιο πνευματικό πλαίσιο κινήθηκε και η ψυχή αυτού του ανθρώπου. Με απλότητα και αγάπη προς την αλήθεια, κράτησε κι αυτός στάση δυναμική, συμβάλλοντας καταλυτικά στη μετέπειτα πορεία του κοιμητηρίου των Ελλήνων ηρώων του ’40.
Ο ζήλος που φώλιασε στην καρδιά του, φαίνεται πως αποτελεί τον σπόρο των γονιών του, όπου στο πρόσωπό τους μπορεί κάλλιστα να φανερωθεί ο δυναμισμός και η θυσία των διαχρονικών Ακριτών του Γένους.
Είναι δύσκολο να προσεγγίσει κάποιος τέτοιες μορφές, που την προσφορά την έχουν μεταφέρει τόσο έντονα εντός τους, σε σημείο να γίνει βίωμα και σκοπός ζωής. Κινούμενοι με ανιδιοτέλεια, καταφέρνουν να βρεθούν πλάι σε μάρτυρες και ομολογητές.
Κι όλα αυτά διότι η ταπεινή καρδιά δεν ντροπιάζεται ποτέ και δεν γονατίζει στα δύσκολα. Με αυταπάρνηση και μόχθο, ένας ακόμη ευεργέτης της πατρίδας, αναπαύεται στο ίδιο χώμα με εκείνους που τόσο πιστά συντρόφευσε τόσα χρόνια και θα συνεχίσει μαζί τους να πορεύεται εις το διηνεκές!
Οι διάκονοι του ιερού καθήκοντος παραμένουν ιχνηλάτες του μέλλοντος!
Δείτε ένα βίντεο με τον μακαριστό Γιώργο Μπάκο να μιλά για τον τόπο του και τους Ήρωες του 40′:
Σημείωση του συντάκτη: Τα ανωτέρω γραφόμενα είναι απόρροια της συναναστροφής μου με τον αείμνηστο κυρ Γιώργη