ΗΠΑ: Ο κυβερνήτης του Ιλλινόις λέει ότι οι εκκλησίες ενδέχεται να μην ανοίξουν ξανά για ένα χρόνο. Ρουμάνοι χριστιανοί του απαντούν «τα ζήσαμε επί κομμουνισμού, εμείς θα ανοίξουμε»



Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλλινόις J.B. Pritzker είπε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι οι εκκλησίες στην πολιτεία του ενδέχεται να μην ανοίξουν ξανά για ένα χρόνο.

Ήδη μια εκκλησία του Ιλλινόις υπέβαλε προσφυγή εναντίον του Pritzker τον Απρίλιο για παραβίαση της πρώτης τροποποίησης του συντάγματος και του νόμου για την αποκατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας της πολιτείας.

Η προσφυγή, που κατατέθηκε από την Thomas More Society για λογαριασμό της Beloved Church στη Λένα, αναφέρει ότι ο κυβερνήτης έχει «εχθρότητα» έναντι της θρησκευτικής πίστης.

Ο πάστορας Steve Cassell ζητάει να ανασταλεί προσωρινά η εντολή προκειμένου να μην συλληφθεί εάν κάνει λειτουργία στις αρχές Μαΐου.

Η Washington Examiner ανέφερε:

Θα μπορούσε να περάσει περισσότερο από ένα χρόνο προτού επιτραπεί στις εκκλησίες να συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις τους, σύμφωνα με τον δημοκρατικό κυβερνήτη του Ιλινόις J.B. Pritzker.

Ο Pritzker ανακοίνωσε ένα σχέδιο πέντε φάσεων για να ανοίξει εκ νέου το Ιλλινόις, το οποίο παρέχει καθοδήγηση σε σχολεία, επιχειρήσεις, εκκλησίες και άλλα θρησκευτικά κέντρα σχετικά με το πότε θα ...
τους επιτραπεί να ανοίξουν ξανά. Στην τρίτη φάση, επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 10 ατόμων. Στη φάση τέσσερα, επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 50 ατόμων. Δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων μέχρι την πέμπτη φάση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ο Pritzker επιβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέπεται στις εκκλησίες να λειτουργήσουν με περισσότερα από 50 άτομα έως τη φάση πέντε, ακόμα κι αν χρειαστεί περισσότερο από ένας χρόνος για να φτάσουν σε αυτήν τη θέση.

Την ίδια ώρα Ρουμάνοι χριστιανοί που εγκατέλειψαν τον κομμουνισμό λένε ότι θα ανοίξουν τις εκκλησίες τους.

Την πρόθεσή τους να ανοίξουν τις εκκλησίες τους για λειτουργίες στις 10 Μαΐου εξέφρασαν με δήλωσή τους μια ομάδα ποιμένων του Ιλλινόις.

Αν και οι εκκλησίες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν κατάλληλες και εκτεταμένες προφυλάξεις κοινωνικής απόστασης και ασφάλειας κατά το άνοιγμα, οι ποιμένες τους είναι εξοικειωμένοι με την κυβερνητική καταστολή της θρησκευτικής ελευθερίας και γνωρίζουν για τους κινδύνους της.

Όπως αναφέρουν στην δήλωσή τους κάποτε «ζούσαν κάτω από το βαρύ χέρι ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος στην Κομμουνιστική Ρουμανία» και «είναι εξοικειωμένοι οδυνηρά» με τη «φυλάκιση ποιμένων και χριστιανών ως εγκληματιών επειδή απλώς ακολουθούσαν τις θρησκευτικές τους διδασκαλίες για να συναντήσουν και να κηρύξουν το ευαγγέλιο».