Αιτωλίας: ''Δεν αφήνει ο Θεός, άνθρωπέ μου, μέσα στο Ναό να μολυνθείς''

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ Archives - ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO

 Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, ολοκληρώθηκε η Ιερά Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κατερινούς Μακρυνείας, της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, που τιμάται την 8η Σεπτεμβρίου στο Γενέθλιο της Θεοτόκου.

Στην ακολουθία του Όρθρου και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο  Μητροπολίτης Αιτωλίας π. Κοσμάς, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.
Ο Σεβασμιώτατος , αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή που αποδίδει η αγία μας Εκκλησία στην Παναγία Μητέρα του Θεού, που σήμερα «δια του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού, παρακαλεί και καλεί όλους τους χριστιανούς να χαρούν, να πανηγυρίσουν, γιατί γεννήθηκε η σώτηρα του κόσμου, γιατί ήρθε στον κόσμο ο άνθρωπος ο οποίος αξιοποιήθηκε από τον Τριαδικό Θεό μας, να προσφέρει τα αγνά του αίματα για να λάβει σάρκα ο Λόγος του Πατρός, ο Ένας της Τριάδος, και να χαρίσει στον άνθρωπο τη σωτηρία. Χαρείτε, λέει ο Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός. Πανηγυρίστε. Όλοι μας να πανηγυρίσουμε, γιατί παύει πλέον η λύπη η οποία είχε προσφερθεί στον κόσμο από την Εύα».
Μίλησε για την παρουσία δύο γυναικών, της Εύας και της Θεοτόκου, που έπαιξαν το ρόλο τους στην ιστορία του κόσμου. Κυρίως όμως, αναφέρθηκε στην αμόλυντη ζωή της Υπεραγίας Θεοτόκου, τονίζοντας πως «η Παναγία μας επελέγει να γίνει Μητέρα του Κυρίου μας επειδή ήταν καθαροτάτη, αγνοτάτη, άσπιλη και αμόλυντη, αλλά επελέγει και γιατί ήταν ο άνθρωπος της μεγαλυτέρας υπακοής στον κόσμο. Είναι εκείνη που πάντοτε υπακούει… Χάρη στην υπακοή και την πίστη, έγινε η Κυρία Θεοτόκος, η μεγάλη Μητέρα του Θεού μας. Θεοτόκος: εγέννησε ως άνθρωπο το Θεό! Μην το ξεχνάμε αυτό. Ήρθε ο Θεός στη γη, για να μας προσφέρει τη σωτηρία μας».
Τόνισε την τελεία υπακοή της Παναγίας που μας οδηγεί στην Σωτηρία, ενώ αναφέρθηκε και στο αντίθετο αποτέλεσμα που είχε η ανυπακοή της Εύας στον παράδεισο, «την οποία επαναλαμβάνουμε και εμείς σήμερα, δυστυχώς.
Γιατί και ανυπακοή κάνουμε και ολιγοπιστούμε, αλλά και αχάριστοι μένουμε απέναντι στο Χριστό, απέναντι στην Ευλογία του Θεού μας, απέναντι στις Δωρεές Του.
Γιατί εμείς σήμερα, με τη δικαιολογία των αναγκών και της κοσμικής ζωής, προδίδουμε τον Χριστό και δεν... ακολουθούμε σωστά τα πνευματικά, με αποτέλεσμα να αρέσουμε σ’ αυτόν που πλάνεψε την Εύα, εφόσον οδηγούμαστε στην πνευματική παράβαση και αμαρτία.
Πόσο όμορφα θα ήταν, όμως, αν θελήσουμε όλοι μας, κληρικοί και λαϊκοί, να μιμηθούμε την Παναγία μας και να ενδυναμώσουμε την πίστη μας!».
Κάνοντας έκκληση να προσέξουμε ιδιαίτερα την πίστη μας και να προστατεύσουμε τα παιδιά, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε και τα σχετικά σημερινά γεγονότα, λέγοντας τα εξής:
«Είναι καιρός, να μην χάσουμε την πίστη μας ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, σήμερα, που βλέπουμε τόσα πολλά να γίνονται γύρω μας. Σήμερα που μας λένε να μπαίνουμε στους Ναούς και να φοράμε μάσκες για να μην μολυνθούμε.
Σε ποιόν πηγαίνουμε όταν μπαίνουμε μέσα στο Ναό; Σε έναν άνθρωπο αδύναμο; Κοντά στον Παντοδύναμο Θεό πηγαίνουμε.
Μέσα στους Ναούς οι πρόγονοί μας γονάτισαν, προσευχήθηκαν θερμά, απομάκρυναν και λοιμώδεις νόσους και κινδύνους και επαναστάσεις και πολέμους και εχθρούς και τα πάντα. Εκεί στους Ιερούς Ναούς πήγαιναν, κι εμείς φοβούμαστε σήμερα να πάμε στους Ναού μας γιατί, λένε, “κινδυνεύουμε“!
Δεν αφήνει ο Θεός, άνθρωπέ μου, μέσα στο Ναό να μολυνθείς. Δεν μολύνει ο Θεός! Ας το καταλάβουμε… Είναι χώρος άγιος, ”είναι ουρανός ο Ναός” λέει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Είναι του Θεού το θυσιαστήριο.
Τι θα έκανε η Παναγία μας; Θα φοβόταν; Μα πρεσβεύει για μας η Παναγία μέσα στο Ναό, κι εμείς δεν θα πάμε να ασπασθούμε την εικόνα; Μας λένε “μην ασπάζεστε τις εικόνες”.
Μα η Παναγία δίνει τη χάρη της. Χάρη Θεού δίνει η Παναγία, και Ευλογία. Ασθένεια θα δώσει η Παναγία μας; Τόσα θαύματα είδαμε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας! Κι εμείς φοβόμαστε να πάμε να προσκυνήσουμε την Προυσιώτισσα ή την Κατερινιώτισσα εδώ, για να μην μεταδοθούν ασθένειες;
Πού είναι η Πίστις; Μας προσέβαλε η ολιγοπιστία και η αχαριστία, κι εμείς τα δεχόμαστε δυστυχώς και κινδυνεύουμε να χάσουμε την πίστη μας. Αμέτρητοι οι εχθροί οι οποίοι επαναστατούν κατά του Χριστού σήμερα. Και φωνάζουν και σκορπίζουν τόσα δηλητήρια, γιατί δεν θέλουν τη Χάρη του Θεού.
Θα τελεσθούν, μεθαύριο Αγιασμοί για τα σχολεία, αγαπητοί. Μόνο μια αντιπροσωπεία μαθητών θα είναι κοντά στον Αγιασμό, είπαν, και τα παιδιά θα είναι μέσα στην αίθουσα.
Ο Αγιασμός που κάνει θαύματα, δεν θα δοθεί στα παιδιά για να προφυλάξουν, τάχα, την υγεία. Όχι, άνθρωπέ μου, όποιος κι αν είσαι… Τα παιδιά θέλουν Χάρη Θεού!
Αγαπητοί, χάνουμε τα παιδιά μας, χάνουμε την πίστη μας, χάνουμε το Θεό μας! Πρέπει οι γονείς να φωνάξουν κάποτε, κι εμείς, όλοι μας. Αρκετά πλέον. Δεν μπορεί μια επιδημία να διώχνει το Θεό απ’ την καρδιά μας και να διώξει την Εκκλησία από πάνω μας.
Η Εκκλησία δεν έχει αρρώστια. Αν εκείνοι, όποιοι είναι, θέλουν να ζήσουν αλλιώς και δεν ξέρουν από Χάρη Θεού, ας πάνε να βρουν εκείνα που αγαπούν. Εμείς ανήκουμε στο Χριστό και πιστεύουμε στο Χριστό. Ας ενδυναμώσουμε την πίστη μας και να μην είμαστε αχάριστοι απέναντι στο Θεό.
Ας μιμηθούμε την πίστη και την υπακοή που είχε η Παναγία μας. Να ακούμε το Ευαγγέλιο, το λόγο του Θεού μας, να έρθουμε στην Εκκλησία μας, να αγαπούμε τα Μυστήρια και να τρέχουμε σ’ αυτά για να αγιαζόμαστε.
Επαναλαμβάνω: ας προσέξουμε πολύ τα παιδιά μας! Μην τα αφήνουμε χωρίς Χάρη Χριστού. Κάποτε ρωτούσαμε τα παιδιά τι είναι ο Αγιασμός, και ήξεραν να μας απαντήσουν.
Τώρα δεν ξέρουν τι σημαίνει Χριστός. Γιατί, με όλα αυτά που γίνονται, τα απομακρύνουμε από το Χριστό και τη Χάρη του Θεού.
Η Παναγία μας, αγαπητοί, θαύματα κάνει. Μας αγκαλιάζει και προσεύχεται για μας. Ας ευχηθούμε όλοι μας, σαν την Παναγία μας κι εμείς, να ενισχύσουμε την πίστη μας.
Σε κάθε στιγμή της ζωής μας, περισσότερο τώρα που πολεμείται η Πίστη, παρακαλώ πολύ, κληρικοί και λαϊκοί, όλοι μας, μην χάσουμε το θάρρος μας. Πάντα κοντά στο Χριστό!».
http://trelogiannis.blogspot.com/