Τηγανητά: Δείτε τι κάνουν στο σώμα σας και δεν τα ξαναβάλετε στο στόμα σας


 Tα τηγανητά φαγητά βλάπτουν την υγεία μας. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε το λόγο αλλά η γεύση τους, είναι τόσο καλή που δύσκολα λέει κάποιος όχι.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το τι κάνουν τα τηγανητά φαγητά στον οργανισμό μας. Δείτε παρακάτω γιατί δεν είναι «αθώος» αυτός ο τρόπος μαγειρέματος.

Την πιο «κακή» διατροφή ακολουθούν στις νότιες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Τι τρώνε;

Πολλά τηγανητά τρόφιμα, αβγά, και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, όπως είναι το μπέικον και το ζαμπόν.

Τι κίνδυνος υπάρχει;

Να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα!

Τα πιο δημοφιλή τηγανητά φαγητά είναι τα ψάρια, οι πατάτες, οι μπουκιές κοτόπουλου και τα τυριά, αν και μπορείτε να τηγανίσετε σχεδόν όλα τα τρόφιμα.

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τη γεύση των τηγανιτών τροφίμων. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα τείνουν να...

είναι υψηλά σε θερμίδες και trans λιπαρά. Έτσι η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί  να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Παρακάτω αναλύεται γιατί τα τηγανητά τρόφιμα αποτελούν μια κακή επιλογή για το βάρος και την υγεία μας.

Τα τηγανητά τρόφιμα έχουν υψηλές θερμίδες

Σε σύγκριση με άλλες μεθόδους μαγειρέματος, το τηγάνισμα προσθέτει πολλές θερμίδες.

Αρχικά, τα τηγανητά τρόφιμα συνήθως επικαλύπτονται με φρυγανιά ή αλεύρι πριν το τηγάνισμα, πράγμα που τα επιβαρύνει σε θερμίδες. Επιπλέον, όταν τα τρόφιμα τηγανίζονται με λάδι, χάνουν νερό και απορροφούν λίπος, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω την θερμιδική τους αξία.

Σε γενικές γραμμές, τα τηγανητά τρόφιμα είναι σημαντικά υψηλότερα σε λίπος και θερμίδες από τα αντίστοιχα μη τηγανισμένα.

Για παράδειγμα, μια μικρή ψημένη πατάτα (100 γραμμάρια) περιέχει 93 θερμίδες και 0 γραμμάρια λίπους, ενώ η ίδια ποσότητα (100 γραμμάρια) τηγανιτής πατάτας περιέχει 319 θερμίδες και 17 γραμμάρια λίπους.

Όπως καταλαβαίνετε, οι θερμίδες προστίθενται αστραπιαία όταν τρώτε τηγανητά τρόφιμα.

Τα τηγανητά τρόφιμα είναι υψηλά σε τρανς λιπαρά

Τα τρανς λίπη σχηματίζονται όταν τα ακόρεστα λιπαρά υφίστανται μια διαδικασία που ονομάζεται υδρογόνωση.

Οι παραγωγοί τροφίμων συχνά υδρογονώνουν τα λίπη για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους και τη σταθερότητά τους, αλλά η υδρογόνωση συμβαίνει επίσης όταν τα έλαια θερμαίνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Η διαδικασία αυτή αλλάζει τη χημική δομή των λιπών, καθιστώντας τη διάσπαση τους  από το σώμα σας δύσκολη, πράγμα που μπορεί τελικά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Στην πραγματικότητα, τα trans-λιπαρά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Επιπλέον, τα τηγανητά τρόφιμα συχνά μαγειρεύονται σε μεταποιημένα έλαια, τα οποία μπορεί να περιέχουν trans-λιπαρά πριν από τη θέρμανση. Όταν τα έλαια αυτά θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, η περιεκτικότητά τους σε trans-λιπαρά μπορεί να αυξηθεί.

Τα τηγανητά τρόφιμα  αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διάφορων ασθενειών

Αρκετές μελέτες σε ενήλικες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης των τηγανισμένων τροφίμων και του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση πολλών τηγανιτών τροφίμων συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας.

Καρδιακές παθήσεις

Η κατανάλωση των τηγανισμένων τροφών μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, τη χαμηλή “καλή” χοληστερόλη HDL και την παχυσαρκία, που αποτελούν όλους τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Διαβήτη

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση τηγανητών τροφών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Διάφορες μελέτες έχουν βρει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του πόσο συχνά οι συμμετέχοντες τρώνε τηγανητές τροφές και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Όσοι κατανάλωναν  4-6 μερίδες τηγανισμένου φαγητού την εβδομάδα είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνους που τρώγανε λιγότερες από μία μερίδες την εβδομάδα.

Παχυσαρκία

Τα τηγανητά τρόφιμα περιέχουν πολλές θερμίδες. Έτσι η συχνή και μεγάλη σε ποσότητα κατανάλωση τους μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα trans-λιπαρά στα τηγανητά τρόφιμα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση βάρους, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και την αποθήκευση λίπους. Έτσι, το κοινό πρόβλημα είναι ο τύπος του λίπους, παρά η ποσότητα του λίπους.

Τα τηγανητά τρόφιμα ενδέχεται να περιέχουν το επικίνδυνο ακρυλαμίδιο

Το ακρυλαμίδιο είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να σχηματιστεί στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια μαγειρέματος υψηλής θερμοκρασίας, όπως το τηγάνισμα.

Τα αμυλώδη τρόφιμα όπως τα προϊόντα πατάτας και τα ψημένα προϊόντα έχουν συνήθως υψηλότερες συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου.

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν διαπιστώσει ότι αποτελεί κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου, ενώ μια σειρά ανθρώπινων μελετών έχουν διερευνήσει την πρόσληψη ακρυλαμιδίου και τα στοιχεία είναι μικτά.

https://www.pronews.gr