Χωρίς το Θεό, όλα είναι απελπισία

 

Το να απελπιστείς είναι πολύ χειρότερο, από το να αμαρτήσεις



Χωρίς το Θεό, όλα είναι απελπισία. Είναι αδύνατον να σε πιάσει η απελπισία, όταν θυμηθείς ότι βοηθός και ενισχυτής σου είναι ο Παντοδύναμος Θεός.

Χωρίς το Θεό, όλα είναι απελπισία

Η απελπισία έρχεται, όταν δεν πηγαίνεις στην εξομολόγηση να λες τους λογισμούς σου και δεν συμβουλεύεσαι τον άλλον, αλλά βαδίζεις με τις δικές σου ιδέες, ασυμβούλευτος. Πολλοί άνθρωποι που δεν συμβουλεύτηκαν κανέναν, απελπίστηκαν και τελικά αυτοκτόνησαν. Η αιτία που έρχεται η απελπισία στον άνθρωπο είναι η υπερηφάνεια. (Όσιος Άνθιμος της Χίου)

Χειρότερο από το να αμαρτάνει κανείς είναι να απελπίζεται. Ο Ιούδας, ο προδότης ήταν μικρόψυχος και ...

δεν είχε πείρα του πολέμου και γι’ αυτό απελπίστηκε· έπεσε πάνω του με ορμή ο διάβολος και τον έβαλε να απαγχονιστεί. Ο Πέτρος όμως, η στερεά πέτρα, αφού έπεσε σε σοβαρό παράπτωμα, της αρνήσεως του Χριστού, σαν εμπειροπόλεμος που ήταν δεν παρέλυσε, ούτε απελπίστηκε από τη λύπη του, αλλά αφού σηκώθηκε πρόσφερε πικρά δάκρυα μέσα από καρδιά θλιμμένη και ταπεινωμένη. Και αμέσως ο εχθρός, όταν τα είδε αυτά, σαν να τον έκαψαν δυνατές φλόγες στο πρόσωπο, έφυγε με ορμή μακριά, με φοβερούς θρήνους. (Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος)

Χωρίς το Θεό, όλα είναι απελπισία. (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Το αίσθημα της απελπισίας, είναι σημάδι της αρνήσεως εκ μέρους μας του Θείου ελέους, που ο ίδιος ο Κύριος είναι έτοιμος, κάθε στιγμή να μας χαρίσει απλόχερα. (Άγιος Φιλάρετος Μόσχας)

Το να απελπιστείς είναι πολύ χειρότερο, από το να αμαρτήσεις. (Άγιος Αμβρόσιος της Όπτινα)

Η απελπισία είναι η μεγαλύτερη χαρά του διαβόλου. Είναι αμαρτία θανάσιμη. (Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ)

Η απελπισία είναι το δηλητήριο του διαβόλου. (Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος)

Ο άνθρωπος να μην απελπίζεται, να μην έρχεται σε απόγνωση για τη μια αποτυχία. Διότι δεν γνωρίζει ποιό είναι το θέλημα του Θεού. (Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης)

Και όταν ακόμη όλοι στον κόσμο σε εγκαταλείψουν και δεν έχεις που να σταθείς και που να ακουμπήσεις και πάλι μη απελπιστείς! Να λές με πίστη: «Ζει Κύριος, γι’ αυτό και δεν μπορώ να απελπιστώ!…» (Γέροντας Γερμανός ο Σταυροβουνιώτης)

«…Οι αιτίες της απόγνωσης και της απελπισίας να φύγουν, με την ενθύμηση της Αναστάσεως του Κυρίου μας, που έφερε και τη δική μας ανάσταση από τις πτώσεις και αμαρτίες και που μας χάρισε την προσδοκία της αναστάσεως των νεκρών και της αιωνίου απολαύσεως… (Γέροντας Γερμανός ο Σταυροβουνιώτης)

Είναι αδύνατον να σε πιάσει η απελπισία, όταν θυμηθείς ότι βοηθός και ενισχυτής σου είναι ο Παντοδύναμος Θεός. (Γέροντας Γερμανός ο Σταυροβουνιώτης)

Η απελπισία είναι η απώλεια της συνειδήσεως, ότι ο Θεός θέλει να μας δώσει την αιώνια ζωή. (Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ)

https://xristianos.gr/xoris-to-theo-ola-einai-apelpisia/