Η ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΟΙΚΙΣΜΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ




Μια μεγάλη αγκαλιά για τα ορφανά και εγκαταλειμμένα παιδιά όλης της χώρας ανοίγει η ηρωική δασκάλα στο ακριτικό Μέγα Δέρειο, η Χαρά Νικοπούλου, η οποία έχοντας στο πλευρό της τον σύζυγό της αλλά και δεκάδες εθελοντές προχωρά στην κατασκευή και δημιουργία ενός παραδοσιακού οικισμού φιλοξενίας!




Η κόρη του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Νικόπουλου, αν και πέρασε τα πάνδεινα, αφού για... αρκετούς μήνες αποτελούσε το «κόκκινο πανί» για τη μουσουλμανική μειονότητα του Εβρου, όχι μόνο δεν έσκυψε το κεφάλι, αλλά μέσα από την περιπέτειά της απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και επιθυμία να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Ετσι, αφού δημιούργησε το πνευματικό κέντρο «Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη», μέσα από το οποίο ανέπτυξε δεκάδες δράσεις ενάντια στις μηδενιστικές και ορθολογιστικές συμβάσεις της εποχής, τώρα βάζει μπρος την υλοποίηση του μεγάλου οράματος. Οπως λέει η ίδια στην «Espresso», δεν είναι άλλο από τη δημιουργία του χωριού «Ακρίτα», το οποίο θα είναι στο πρότυπο των Παιδικών Χωριών SOS.
Ηδη οι εργασίες για την κατασκευή του έχουν αρχίσει και προχωρούν με εντατικό ρυθμό. Μάλιστα, αρωγός της προσπάθειας που ξεκινά στη Θράκη είναι η γνωστή καλλιτέχνιδα Αρετή Κετιμέ, η οποία, συγκινημένη από το έργο που προσπαθεί να φέρει εις πέρας η Χαρά Νικοπούλου, θα δώσει στις 28 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής συναυλία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τη δημιουργία του παραδοσιακού οικισμού. Η νεαρή καλλιτέχνιδα, που έγινε γνωστή ως μουσικός παίζοντας σαντούρι, ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια και αναγνωρίστηκε για το ταλέντο της παρά τη μικρή της ηλικία, θα είναι πλαισιωμένη από τοπικούς καλλιτέχνες και χορωδίες. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκε την Κομοτηνή και συναντήθηκε με τη δασκάλα, η οποία της ανέπτυξε με κάθε λεπτομέρεια το μεγαλόπνοο σχέδιό της.
Οπως ανέφερε και στην «Espresso» η Χαρά Νικοπούλου: «Πάνω στα Πομακοχώρια, στην ορεινή Ροδόπη, σε έκταση 150 στρεμμάτων που μας έχει παραχωρηθεί από την 29η Ταξιαρχία, δημιουργούμε έναν παραδοσιακό οικισμό φιλοξενίας εγκαταλειμμένων και ορφανών παιδιών από όλη την Ελλάδα. Το τελευταίο εξάμηνο έχω επισκεφθεί με τον σύζυγό μου, τον γεωστρατηγικό σύμβουλο Γιάννη Φριτζαλά, πολλά ορφανοτροφεία, στέγες ανηλίκων και εγκαταλειμμένων παιδιών στην Ελλάδα, και διαπιστώσαμε ότι πλέον λόγω οικονομικής κρίσης αδυνατούν να αντέξουν το βάρος της ανατροφής των παιδιών, οπότε θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε αυτά τα παιδιά στον παραδοσιακό οικισμό που ονειρευόμαστε να δημιουργηθεί άμεσα». Και πρόσθεσε: «Ο στόχος μας είναι να έχει ολοκληρωθεί τη μεθεπόμενη χρονιά. Βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί και από τις δωρεές. Θα γίνει και ένας μεγάλος τηλεμαραθώνιος τον επόμενο μήνα από μεγάλο αθηναϊκό τηλεοπτικό κανάλι. Στην προσπάθεια να συγκεντρώσουμε δωρεές για να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς το χτίσιμο, θα γίνουν πολλές συναυλίες, όπως αυτή της Αρετής Κετιμέ. Σχεδόν κάθε μήνα ένας γνωστός καλλιτέχνης θα δίνει συναυλία, τα έσοδα της οποίας θα διατίθενται για τη δημιουργία του “Ακρίτα”. Ετσι θα λέγεται το χωριό, καθώς βρίσκεται στο ύψωμα του Ακρίτα».
Δεκάδες εθελοντές στηρίζουν το όραμα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους
Οπως μας αποκάλυψε η Χαρά Νικοπούλου, που τιμήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 από την Ακαδημία Αθηνών με Αργυρό Μετάλλιο «για την προσήλωσή της στο καθήκον, την αυταπάρνηση και την εθνοπρεπή της στάση κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της ως δασκάλας στο Μεγάλο Δέρειο του νομού Εβρου τα έτη 2004-2008», «στον παραδοσιακό οικισμό θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δεκάδες εθελοντές, ιατροί, εκπαιδευτικοί, μαγείρισσες, οι οποίοι θα είναι δίπλα στα παιδιά και θα τα στηρίζουν σε ό,τι χρειαστούν. Θα έχουν ένα σπίτι, όπου θα μεγαλώνουν με πολλή φροντίδα και αγάπη και όπου θα νιώθουν ότι ανήκουν σε μια οικογένεια».
«Δεν μπορούμε ακόμη να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Το σίγουρο είναι ότι τα ορφανά και εγκαταλειμμένα παιδιά θα βρουν στο χωριό ένα όμορφο σπίτι και ανθρώπους να τα αγαπούν» σημείωσε η Χαρά Νικοπούλου και συνέχισε: «Η φιλοσοφία μας πάντως είναι στο χωριό να έρχονται και άτομα από κάθε κοινωνική ομάδα, από οποιοδήποτε μέρος από όλη την Ελλάδα και να μένουν κάποιες μέρες. Με τη βοήθεια ειδικών να μάθουν να καλλιεργούν τη γη, να αρμέγουν πρόβατα, κατσίκια, αγελάδες μέσα από αυτό το χωριό, όπου τα πάντα θα γίνονται χειρωνακτικά... Οι πρώτοι κάτοικοι θα είναι βρέφη ορφανά και παιδιά εγκαταλειμμένα από όλη την Ελλάδα».
Για την Χαρά Νικοπούλου και το όραμά της μίλησε και η Αρετή Κετιμέ. «Είναι ένα κέντρο για το οποίο είχα ακούσει πολλά πράγματα από την ίδια τη Χαρά Νικοπούλου. Είναι προφανώς αξιέπαινο όλο το εγχείρημα όχι μόνο ως προς το πολιτιστικό του πράγματος, αλλά και την οργάνωση και τον εθελοντισμό των συμπολιτών μας. Η Χαρά είναι πολύ γνωστή, έστω κι αν δεν το θέλει, και η αλήθεια είναι ότι μου είχαν κάνει πολλά πράγματα εντύπωση πρώτα σε σχέση με τη Χαρά, αλλά έπειτα και σε σχέση με αυτό που είδα γι' αυτό το κέντρο. Αποφάσισα να συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια και θα παρουσιάσω στις 28 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής τη μουσική παράσταση που ονομάζεται «Πρόβα».
Η «Κιβωτός» της γνώσης και της βοήθειας με έμβλημα την Μπουμπουλίνα της Θράκης
Η δασκάλα με τα ξανθιά μαλλιά μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη Φριτζαλά ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο τη λειτουργία της «Κιβωτού της Δόμνας Βιζβίζη» στην Κομοτηνή θέλοντας να αποδείξει ότι η ελληνική ψυχή, στηριζόμενη στις δυνάμεις της, μπορεί και πάλι να δείξει τον δρόμο στους λαούς, όταν κάποιοι πάνε να σκορπίσουν τον φόβο και την ανασφάλεια. Ηδη λειτουργούν στον χώρο τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου απόρων οικογενειών από ένα επιτελείο αξιόλογων καθηγητών. Η Χαρά Νικοπούλου παραδίδει το μάθημα της Πατριδογνωσίας!
Οπως λέει η Χαρά Νικοπούλου: «Πρόκειται για ένα πνευματικό κέντρο. Για εμάς η Δόμνα Βιζβίζη είναι η Μπουμπουλίνα της Θράκης και την έχουμε ως έμβλημά μας, καθώς όταν αγωνιζόταν, το 1821, έπαιρνε μαζί της πάνω στο καράβι και τα πέντε ανήλικα παιδιά της και έκανε καταδρομές. Αυτή είναι και η φιλοσοφία μας. Στον αγώνα για να βγούμε από την κρίση δεν υπάρχει ηλικία, δεν υπάρχει φύλο, πρέπει όλοι μαζί να συστρατευθούμε» επισημαίνει και συνεχίζει: «Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό όλη την περσινή σχολική χρονιά υπήρχαν πολλές δράσεις στο πνευματικό κέντρο. Αφενός υπήρχαν δωρεάν μαθήματα ενηλίκων, αρχαίων ελληνικών, φιλοσοφίας, στρατηγικής αγωγής, με διάφορους διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, όπως ο κ. Λεκάκης, ο κ. Νίκος Λυγερός, ο κ. Χαραλαμπίδης, άνθρωποι από την Αθήνα και τη βόρεια Ελλάδα, που έρχονταν μία φορά την εβδομάδα και μας έκαναν διαλέξεις».
Σύμφωνα με την ίδια: «Κάθε μέρα από τις 3.30 το μεσημέρι και μετά είχαμε συσσίτιο για τους μαθητές του πνευματικού κέντρου και μαθήματα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Επίσης μαθήματα Πατριδογνωσίας, που τα έκανα εγώ στα παιδιά, δηλαδή ειδικό πρόγραμμα αρχαίων ελληνικών για παιδιά Δημοτικού, και ταυτόχρονα είχαμε παρουσία και στα Πομακοχώρια. Και στους τρεις νομούς μαθήματα δωρεάν ελληνικών και παροχή κοινωνικής βοήθειας». Με ομάδα γιατρών επισκέπτονταν μία φορά την εβδομάδα τα Πομακοχώρια και μαζί με εθελοντές παρείχαν ιατρική υποστήριξη και μοίραζαν τρόφιμα σε όσες οικογένειες τα χρειάζονταν.
«Μαζί με εμένα και τον σύζυγό μου σε αυτή την προσπάθεια είναι και μια εξέχουσα ομάδα πνευματικών ανθρώπων. Εχουμε είκοσι εκπαιδευτικούς εθελοντές που μας στηρίζουν και δεκάδες άλλους απλούς εθελοντές, όπως τις γυναίκες που μαγειρεύουν στα συσσίτια, άτομα που μοιράζουν τα τρόφιμα και σε μουσουλμάνους και σε χριστιανούς. Εχουμε φτιάξει μια μικρή κοινωνία και προσπαθούμε όλοι μαζί» λέει η δασκάλα και καταλήγει: «Μας στηρίζει η Αρχιεπισκοπή Κρήτης που μας στέλνει συνέχεια ρούχα, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος που μας στέλνει τρόφιμα, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, η ενορία του Αγίου Γεωργίου Κορδελιού... Δόξα τω Θεώ, έχουμε βοήθεια. Οπως καταλαβαίνετε, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο δίκτυο πανελλήνιο που έχει έδρα την Κομοτηνή και από δω χτυπάει περισσότερο η καρδιά όλων όσοι έχουν ανάγκη».
Σύντομα η «Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη» θα συνάψει και συνεργασία με την «Κοινωνική Παιδιατρική», εθελοντές ιατροί της οποίας θα εξετάζουν, θα εμβολιάζουν και θα ενημερώνουν δωρεάν όλα τα παιδιά.
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ (espressonews.gr)