Η αναζήτηση εργασίας είναι πιο δύσκολη από ποτέ. Η εγγεγραμμένη ανεργία έφτασε το 27,9 % τον Ιούνιο που μας πέρασε και όλοι ξέρουμε πως το ποσοστό αυτό μεγαλώνει καθημερινά. Οι αιτήσεις που στέλνονται σε εταιρείες είναι υπέρογκες και ο ανταγωνισμός έντονος.
Αρχικά πρόσεξε το βιογραφικό σου. Απέφυγε συντακτικά/ορθογραφικά λάθη, φρόντισε να μην ξεπερνά τις δύο σελίδες, να είναι περιεκτικό και σαφές σχετικά με την εμπειρία και τις γνώσεις σου. Στα site πολλών εταιρειών υπάρχουν φόρμες που οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν. Δώσε βάση καθώς σε εκείνο το στάδιο ¨κόβονται¨ αρκετοί υποψήφιοι. Πάρε το χρόνο σου (αλλά μη το παρακάνεις) και αν δυσκολεύεσαι ζήτα βοήθεια από τους φίλους σου.
Έστω λοιπόν ότι ...
τα κατάφερες να κλείσεις συνέντευξη με την εταιρεία που σε ενδιαφέρει. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη και μπράβο σου. Το επόμενο βήμα απαιτεί εξίσου προσοχή και προετοιμασία.
- Κάνε έρευνα για την εταιρεία. Ψάξε στο internet στοιχεία σχετικά με την επιχείρηση. Την ιστορία της, οικονομικά στοιχεία, πρόσφατα νέα ώστε να είσαι πλήρως ενημερωμένος σε πιθανές ερωτήσεις.
- Ξανακοίτα το βιογραφικό σου και την φόρμα που συμπλήρωσες. Μπορεί κάποιες από τις ερωτήσεις που θα σου κάνουν να είναι σχετικές με αυτά. (π.χ. μη σε ρωτήσουν που σπούδασες και δεν θυμάσαι!)
- Ντύσου προσεκτικά. Ακόμα και αν δεν απαιτείται να πας με επαγγελματική αμφίεση( κοστούμι, σακάκι κτλ..), μη ξεχάσεις πως τα ρούχα μας είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας που έχουμε με τους ανθρώπους που συναντούμε. Επέλεξε smart casual ντύσιμο με απαλά ή σκούρα χρώματα(μη βάλεις φλούο πορτοκαλί), συνδύασε τα χρώματα σωστά και απέφυγε τα εκκεντρικά αξεσουάρ. Ειδικά για τις φίλες αναγνώστριες προσοχή στο μακιγιάζ!
- Φτάσε στον τόπο διεξαγωγής της συνέντευξης μια ώρα πριν. Κάτσε στο κοντινότερο καφέ, χάζεψε λίγο τα νέα της ημέρας, γιατί κάτι σημαντικό μπορεί να έχει προκύψει είτε σχετικά με την επιχείρηση είτε με τον τομέα στον οποίο αυτή δραστηριοποιείται και φυσικά εσύ να ερωτηθείς σχετικά. Έτσι μειώνεις και την πιθανότητα να πέσεις σε κίνηση και να καθυστερήσεις.
- Πριν μπεις στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη, πάρε μια βαθιά ανάσα και μέτρα μέχρι το δέκα ώστε να διώξεις το άγχος.
- Αυτοπεποίθηση. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν υποψήφιο μέσα στον πανικό και την μιζέρια. Σκέψου πως ούτως ή άλλως μια πρώτη εικόνα την έχουν ήδη σχηματίσει για εσένα και για να σε καλέσουν, κάτι τους άρεσε. Αναθάρρεψε, εξοπλίσου με ψυχραιμία και όλα θα πάνε καλά.
- Όχι αρνητισμό. Κανείς δεν θέλει να ακούσει πόσο χάλια περνούσες στην προηγούμενη εργασία σου, πόσο μαλάκας ήταν ο προηγούμενος εργοδότης σου ή πόσο δύσκολα τα βγάζεις πέρα. Δείξε επαγγελματισμό και θετική ενέργεια.
Καλή επιτυχία.
Καλή επιτυχία.
Πηγή Παναγιώτης Ντάικος, savoirville.gr
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr