Συρία-σφαγή: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι Έλληνες ζητούν βοήθεια…

Κι όμως, το έδαφος της Συρίας φιλοξενεί χιλιάδες Έλληνες με τη στενή ή και την ευρεία έννοια του όρου, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας λόγω του πολέμου, ο οποίος μέρα με την ημέρα παίρνει όλο και περισσότερο διαστάσεις μίας θρησκευτικής και πολιτισμικής σύγκρουσης.
Τη περίπτωση των χιλιάδων αραβόφωνων ελληνορθόδοξων, μουσουλμάνων και μπεκτασήδων ελληνόφωνων και φυσικά των ελληνόφωνων χριστιανών ορθόδοξων της Συρίας την αναδεικνύει με ένα μεστού νοήματος και σημασίας άρθρο του, ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η συγκεκριμένη ανάλυση καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που σταθερά υποστηρίζουμε από το «defence-point.gr» εδώ και αρκετούς μήνες, ότι η Αθήνα έχει υποχρέωση να σταθεί αρωγός και σε όλα τα «παιδιά» της, αφού ο Οικουμενικός Ελληνισμός αποτελεί την πραγματική δύναμη τόσο του έθνους όσο και του μακραίωνου πολιτισμού του.

Η προστασία της Βυζαντινής κληρονομίας στο έδαφος της Συρίας δεν αποτελεί ένδειξη ανθρωπιστικής ευαισθησίας από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά σημαντικότατο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.
Σε τελική ανάλυση η ενεργοποίηση του ελληνικού παράγοντα στην περιοχή από την μία θα... ενισχύσει τη στάση της Ρωσίας μέσω της δημιουργίας ενός ισχυρού «Ορθόδοξου μοχλού πίεσης» προς τις αντιμαχόμενες πλευρές, από την άλλη δεν μπορεί παρά να ευνοηθεί και από τον δυτικό παράγοντα ο οποίος είναι σίγουρο ότι δεν θα ήθελε με κανέναν τρόπο η Ορθοδοξία της Μέσης Ανατολής να θεωρήσει ως μοναδικό προστάτη της το Κρεμλίνο. Ή κάνουμε λάθος;
Ας δούμε λοιπόν το άρθρο:
ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Αλήθεια είναι ότι μέσα στον ορυμαγδό των ειδήσεων για την οικονομική κρίση, αδιαφορούμε σε κάθε επίπεδο για το τι συμβαίνει εκτός Ελλάδας, και ιδιαίτερα στην γειτονιά μας, λ.χ. την Μέση Ανατολή. Βέβαια αυτό συνέβαινε και προ κρίσης, οπότε η οικονομία σήμερα δεν αποτελεί δικαιολογία. Απλώς αδιαφορούμε, εμείς οι Έλληνες, για διαφόρους λόγους (ας μην τους αναλύσουμε επί του παρόντος). Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της Συρίας. Επηρεασμένοι από την ξένη ειδησεογραφία για το θέμα αναλύουμε τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά ξεχνούμε ότι στην Συρία σήμερα ζουν αδελφοί Έλληνες οι οποίοι χειμάζονται από τον εμφύλιο.
Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, (Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής, ΕΛΙΑΜΕΠ)
Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία αναφορά ή έκταση από τα ελληνικά ΜΜΕ στο θέμα, πέραν ίσως της απαγωγής των δύο επισκόπων προ μερικών μηνών, απόρροια της διεθνούς ειδησεογραφίας για το θέμα. Δικαιούμαστε να ξεχνούμε, λοιπόν, τους Έλληνες της Συρίας; Σε καμία περίπτωση.
Ως «Έλληνες» της Συρίας καθορίζονται οι κάτοικοι οι οποίοι α) Χριστιανοί Ορθόδοξοι ή άλλου δόγματος ομιλούντες ελληνικά, β) σουνίτες ή μπεκτασήδες μουσουλμάνοι δίγλωσσοι ομιλούντες ελληνικά (κρητική διάλεκτο) και αραβικά, και γ) αραβόφωνοι Χριστιανοί οι οποίοι έχουν ελληνική καταγωγή και χρησιμοποιούν εν μέρει την ελληνική ως γλώσσας λειτουργίας τους ναούς.
Εν ολίγοις, στην Συρία σήμερα υπάρχουν πληθυσμοί οι οποίοι παρουσιάζουν ένα από τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου Νεοέλληνα, δηλ. την ελληνική γλώσσα και την χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία.
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_mc3_1_11/09/2013_518237


defence-point
http://greeknation.blogspot.gr/2013/09/blog-post_494.html#more