Νεογέννητα μωρά θα επιτρέπεται να θανατώνονται σύμφωνα με προτεινόμενο νόμο του Μέριλαντ!




 Το νομοσχέδιο 669 της Γερουσίας θα μπορούσε να ερμηνευθεί ώστε  να επιτρέπει τη βρεφοκτονία κατά τον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση νεογνών, λέει ένας νομικός αναλυτής.

 Η νομοθεσία που προτείνεται στη Γερουσία του Μέριλαντ θα επιτρέπει μωρά να αφήνονται να πεθάνουν στο διάστημα από τη γέννηση τους εως και τις πρώτες 28 ημέρες μετά τη γέννηση, σύμφωνα με ανάλυση από δικηγόρο υπέρ της ζωής.

Το νομοσχέδιο 669 της Γερουσίας είναι επίσης γνωστό ως «Νόμος για την Ελευθερία των Κυφορούντων Ατομών» του 2022, αλλά τα προβλήματα ξεπερνούν τη χρήση της λέξης «άτομα» αντί για ακριβή αναφορά σε γυναίκες που γεννούν μωρά. Ο γερουσιαστής William Smith, Δημοκρατικός, υποστήριξε τη νομοθεσία, η οποία θα...

έχει ακρόαση στις 15 Μαρτίου (Σ.τ.Μ. το κείμενο γράφτηκε πριν την ακρόαση).

«Το νομοσχέδιο προτείνει επίσης μια αναθεώρηση του νόμου περί εμβρυϊκής δολοφονίας/ανθρωποκτονίας που θα χρησιμεύσει για να αποτρέπει την έρευνα βρεφικών θανάτων που δεν σχετίζονται με την άμβλωση», έγραψε στην ανάλυσή της η δικηγόρος του Αμερικανικού Κέντρου Νόμου και Δικαιοσύνης (ACLJ) Olivia Summers.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νομοθεσία αυτή απαγορεύει τις έρευνες και τις ποινικές διώξεις για γυναίκες και επαγγελματίες υγείας για «αποτυχία  δράσης» σε σχέση με «περιγεννητικό θάνατο».

«Με άλλα λόγια, ένα μωρό που γεννιέται ζωντανό και σε καλή κατάσταση θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί και να αφεθεί να πεθάνει από την πείνα ή να παγώσει μέχρι θανάτου», έγραψε η Σάμερς, «και τίποτα δε θα μπορούσε να γίνει για να τιμωρηθούν όσοι συμμετείχαν σε αυτόν τον σκληρό θάνατο».

Είπε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι ασαφής, επομένως ο νόμος θα μπορούσε να ερμηνευθεί έτσι ώστε «να αποτρέπονται οι έρευνες για το θάνατο βρεφών τουλάχιστον επτά ημέρες ΜΕΤΑ τη γέννησή τους και μπορεί να επεκταθεί σε βρέφη ηλικίας έως και τεσσάρων εβδομάδων!».

 

Ο Κώδικας του Μέριλαντ δεν ορίζει το «περιγεννητικό», είπε ο Σάμερς. Ένας νόμος του 2020 ορίζει την «περιγεννητική φροντίδα» ως «παροχή φροντίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του πρώιμου σταδίου του τοκετού, του τοκετού και της περιόδου μετά τον τοκετό και τη νεογνική περίοδο».

Ένας ορισμός στο MedicineNet, έναν ιστότοπο που ανήκει στο WebMD, τον ορίζει ως «την 20η έως την 28η εβδομάδα κύησης» έως «1 έως 4 εβδομάδες μετά τη γέννηση».

Η Summers, με το ACLJ, σημείωσε στην ανάλυσή της ότι το κράτος έχει ήδη έναν νόμο που επιτρέπει στους γονείς να αφήνουν ένα νεογέννητο μωρό σε έναν υπεύθυνο ενήλικα χωρίς φόβο δίωξης.

«Σύμφωνα με το νόμο Safe Haven, ένας γονέας σε δυσχερή κατάσταση που δεν μπορεί ή δεν θέλει να φροντίσει το βρέφος του μπορεί με ασφάλεια να παραιτηθεί από την επιμέλεια του μωρού του, χωρίς ερωτήσεις», εξηγεί το Υπουργείο Ανθρωπίνων Υπηρεσιών του Μέριλαντ. «Τα νεογνά μπορούν να παραδοθούν σε νοσοκομεία ή σε σταθμούς επιβολής του νόμου».

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την προσπάθεια του νομοσχεδίου 669 της Γερουσίας του Μέριλαντ να αποτρέψει τη διερεύνηση κάποιου που αφήνει το μωρό του να πεθάνει», είπε ο Σάμερς. «Αυτό το νομοσχέδιο απλώς εκθέτει περαιτέρω την παντελή έλλειψη σεβασμού που έχουν οι υποστηρικτές των αμβλώσεων για την αθώα ανθρώπινη ζωή».

«Εάν θέλουν πραγματικά να προστατεύσουν τη ζωή και τις γυναίκες, τότε οι νομοθέτες θα μπορούσαν απλώς να παρατείνουν τη διάρκεια της ήδη ισχύουσας διάταξης για τον νόμο Safe Haven», είπε.

Ο γερουσιαστής Smith, χορηγός του νομοσχεδίου, δεν σχολίασε την ανάλυση της νομοθεσίας από το ACLJ. Το γραφείο απάντησε στο αρχικό email αλλά δεν σχολίασε περαιτέρω.

 

Πηγή

Νεογέννητα μωρά θα επιτρέπεται να θανατώνονται σύμφωνα με προτεινόμενο νόμο του Μέριλαντ! - Ενωμένη Ρωμηοσύνη (enromiosini.gr)