Μακαριστός Επίσκοπος Σιατίστης Αντώνιος
Απο την "Κλασσικοπερίπτωση"«Ἐγὼ εἶχα γέροντα τὸν Μητροπολίτη Κορινθίας, ποῦ πῆγε μετὰ στὴν Ἀμερική. Αὐτός μοῦ εἶχε πεῖ ὅτι ὁ ἐπίσκοπος εἶναι καλόγερος καὶ ἔτσι πρέπει νὰ εἶναι»
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου καὶ Σιατίστης
κ. Ἀντώνιος Κόμπος ἐκοιμήθῃ ἐν Κυρίῳ τῇ 17/12/2005.
κ. Ἀντώνιος Κόμπος ἐκοιμήθῃ ἐν Κυρίῳ τῇ 17/12/2005.
(Η φωτογραφία και ο υπότιτλος προέρχονται απο το http://analogion.gr )
Επέστρεψα πριν λίγο από τον πνευματικό μου, πνευματικό τέκνο του μακαριστού Αντώνιου Σισανίου & Σιατίστης, τον οποίο τιμούν οι περισσότεροι ως σύγχρονο Άγιο. Ο γέροντας είναι προσηλωμένος στην σωτηρία της ψυχής και μόνο, αποφεύγοντας τις αναφορές για το τι μέλλει γεννέσθαι ωστόσο συζητώντας για τον μακαριστό Επίσκοπο, απεκάλυψε μερικά πράγματα των οποίων ήταν μάρτυρας ο ίδιος και δείχνουν ότι ο μακαριστός πέραν όλων των χαρισμάτων που είχε, έγινε δέκτης μεγάλων αποκαλύψεων από τον Θεό.
«Μας έλεγε, συνέχεια και πολλές φορές με στενοχώρια, τον καιρό της ευδαιμονίας:
κι εμείς δυσκολευόμασταν να τον πιστέψουμε...
Τον καιρό δε που ήταν στο νοσοκομείο στα τελευταία του, μετά την τελευταία εγχείρηση που έκανε μόλις τον φέρανε στο δωμάτιο κοιτούσε απέναντι την εικόνα του Εσταυρωμένου Χριστού και έκλαιγε σαν μικρό παιδί λέγοντας με την γνωστή ταπεινότητά του :
"πώς με αξίωσες Χριστέ μου, εμένα και μου απεκάλυψες αυτά τα πράγματα!"
προφανώς κάτι σοβαρό είχε δει πιο μπροστά...
Όταν τον ρωτήσαμε "τι είδες Δέσποτα;" με δυσκολία μας απάντησε γιατί είχε πρόβλημα με την φωνή του:
"όταν αρχίσει το κακό από την Συρία να αρχίσετε να προσεύχεστε!"
και το επανέλαβε πολλές φορές
"εκεί, από την Συρία όταν ξεκινήσει..."
εννοώντας ότι μετά θα πιάσει η μπόρα και εμάς...
"εκεί, από την Συρία όταν ξεκινήσει..."
εννοώντας ότι μετά θα πιάσει η μπόρα και εμάς...
Τον ξαναρωτήσαμε "τι άλλο είδες Δέσποτα;" και μας είπε "θα σας πω μετά..." αλλά μετά εκοιμήθη...»
Αυτό ήταν προφανώς το θέλημα του Κυρίου...
Σημείωση : για την ενδεχόμενη μη πιστή μεταφορά των λεγομένων υπεύθυνος είναι ο υποφαινόμενος και μόνοπηγή
Τα παραπάνω ειπώθηκαν απο τον Άγιο αυτόν Μητροπολίτη το 2005.
Τι συμβαίνει όμως σήμερα στην Συρία;
Ας ρίξουμε λοιπόν μια γρήγορη ματιά σε αυτά που γράφτηκαν σήμερα 2/12/2011 για την Συρία και την γύρω περιοχή :
Σκληρό ψήφισμα ΟΗΕ για τη Συρία
NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011 19:07
Τελευταία Ενημέρωση : 02/12/2011 19:17
Τις «κατάφωρες και συστηματικές» παραβιάσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας ....
καταδίκασε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Σε σημερινή ψηφοφορία, το 47μελές Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση με 37 ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά. Μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν ήταν η Κίνα και η Ρωσία.
Νωρίτερα σήμερα, η ύπατη εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι απηύθυνε κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να λάβει δράση για την προστασία των Σύρων πολιτών από την «αδίστακτη καταστολή».
Όπως είπε, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων 307 παιδιά- έχουν σκοτωθεί από το Μάρτιο, όταν ξεκίνησε η καταστολή των διαδηλώσεων και πάνω από 14.000 πιστεύεται ότι κρατούνται από το καθεστώς.
Πυραυλικά συστήματα προμηθεύεται η Συρία
«Νόμιμη» θεωρούν οι ΗΠΑ την ανησυχία της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν
Με κινητά συστήματα παράκτιας άμυνας, που προμηθεύεται από τη Ρωσία, εξοπλίζεται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων στο πρακτορείο Interfax. Οπως εξηγούν, η Ρωσία παρέδωσε ήδη στη Συρία υπερηχητικούς πυραύλους κατά πλοίων τύπου Lakhont, «στο πλαίσιο του κινητού συστήματος Bastion», ενώ σύντομα η Δαμασκός θα παραλάβει τουλάχιστον δύο συστήματα Bastion που το καθένα αποτελείται από 36 πυραύλους Κρουζ τύπου Lakhont.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις των οπλικών συστημάτων, είναι σαφές, όμως, ότι η Δαμασκός «επείγεται» να βελτιώσει την άμυνά τους καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε χθες ότι η Συρία βρίσκεται πλέον και επισήμως σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 4.000.Η ανακοίνωση του ΟΗΕ είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα της Δύσης που επιδιώκει την ανατροπή του Ασαντ ακόμη και μέσω στρατιωτικής επέμβασης. Χθες, η Ε.Ε. υιοθέτησε νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος, όπως εξάλλου και οι ΗΠΑ, που διαμήνυσαν, μέσω του αντιπρόεδρου Τζο Μπάιντεν, ότι θεωρούν «νόμιμη την ανησυχία των γειτόνων της Συρίας», δίνοντας έτσι στην Τουρκία το «πράσινο φως» για περαιτέρω δράση.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=112771600
Η Μόσχα απάντησε στην άφιξη του πλέον σύγχρονου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ ανοιχτά της Συρίας με την αποστολή της ναυαρχίδας της στην ναυτική βάση που διατηρεί στη χώρα.
Η Ρωσική Κοινοπολιτεία φαίνεται αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην περιοχή και να διατηρήσει κυρίαρχο ρόλο στην επόμενη ημέρα που θα προκύψει για τη Συρία. Το καθεστώς Ασαντ βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση και από τις αραβικές χώρες και η άφιξη στην περιοχή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Τζ.Μπους ήταν μία ακόμη στρατηγική κίνηση για να ασκηθεί πίεση στη συριακή κυβέρνηση.
Η Μόσχα έκανε τη δική της κίνηση στην «σκακιέρα» και έστειλε την ισχυρότερη ναυτική της μονάδα, το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουσνέτσοφ στα παράλια της χώρας. Μαζί του μεταβαίνουν στη Συρία και ένα αντιτορπιλικό, ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης και άλλα μικρότερα σκάφη.
Μετά την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις όπλων προς το καθεστώς Καντάφι στην Λιβύη, οι Ρώσοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χάσουν και τη Συρία από πελάτη, καθώς η Δαμασκός αγοράζει το 7% των συνολικών εξαγωγών ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού.
Σε δηλώσεις του στην Ιζβέστια ο πρώην επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας ναύαρχος Βίκτορ Κραβτσένκο επισήμανε ότι η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων εκτός του ΝΑΤΟ «είναι ωφέλιμη για την περιοχή, καθώς αποτρέπει την εκδήλωση ένοπλης αντιπαράθεσης».
Τα αεροσκάφη και οι πυραύλοι θαλάσσης-θαλάσσης που φέρει το Κουζνέτσοφ, ικανοί και για μεταφορά πυρηνικών κεφαλών, αποτελούν πράγματι μία ισχυρότατη δύναμη αποτροπής ξένης επέμβασης στην περιοχή. Παράλληλα, ωστόσο, είναι μία πηγή ανησυχίας για κάθε κάτοικο των χωρών της ΝΑ Μεσογείου...
Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τις ενισχυμένες κυρώσεις που ανακοίνωσε η ΕΕ κατά του Ιράν και της Συρίας, εκτιμώντας ότι αντανακλούν την "αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας" απέναντι σε αυτές τις δύο χώρες.
"Χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να ασκήσει πίεση σε αυτά τα καθεστώτα για να τεθεί τέρμα στις απαράδεκτες πράξεις τους, καθώς και το γεγονός ότι είναι έτοιμη να εξετάσει και άλλα μέτρα στο μέλλον", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=162875.=================================================
Παράρτημα της ανάρτησης
Επειδή λίγοι γνωρίζουν για αυτόν τον Άγιο Δεσπότη που μέχρι πρίν λίγα χρόνια ζούσε κοντά μας αθόρυβα σαν ταπεινός ασκητής, θεωρήσαμε καλό να παραθέσουμε μερικές μαρτυρίες για αυτόν:Το παρακάτω κείμενο είναι από την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”:
Τον χαρακτηρίζουν «ασκητή της πόλης». Μαγειρεύει μόνος του, καθαρίζει ο ίδιος το μητροπολιτικό σπίτι, δεν χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο, ενώ σπάνια μιλά και στο σταθερό.
Επισκέπτεται την Αθήνα για να συμμετάσχει στις Συνόδους χρησιμοποιώντας… το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, κάνει περιοδείες στα «κουτσοχώρια» με τα πόδια και έχει ξεχάσει πώς είναι τα πλούσια αρχιερατικά άμφια. «Εγώ είμαι ένας καλόγερος», επιμένει ο ίδιος.
Ο 84χρονος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιος ξεχωρίζει για τη λιτή και ταπεινή ζωή που κάνει. Μητροπολίτης από...
τις «Νέες Χώρες», τρέφει θαυμασμό για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, «είναι άγιος άνθρωπος», λέει.
«Τι να το κάνει ένας καλόγερος το κινητό, αφήστε που βλάπτει κιόλας», απαντά με χαμόγελο στην παρατήρηση των «ΝΕΩΝ», ότι δεν ακολουθεί την τεχνολογία.
Ο 84χρονος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιος ξεχωρίζει για τη λιτή και ταπεινή ζωή που κάνει. Μητροπολίτης από...
τις «Νέες Χώρες», τρέφει θαυμασμό για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, «είναι άγιος άνθρωπος», λέει.
«Τι να το κάνει ένας καλόγερος το κινητό, αφήστε που βλάπτει κιόλας», απαντά με χαμόγελο στην παρατήρηση των «ΝΕΩΝ», ότι δεν ακολουθεί την τεχνολογία.
«Εγώ είχα γέροντα τον Μητροπολίτη Κορινθίας, που πήγε μετά στην Αμερική. Αυτός μου είχε πει ότι ο επίσκοπος είναι καλόγερος και έτσι πρέπει να είναι». Όταν καλείται να σχολιάσει το ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλους μητροπολίτες, περιορίζεται να πει πως «πρέπει να έχουμε ακτημοσύνη, καρτερία και παρθενία, αυτές είναι οι αρετές του μοναχού».
« Άγιος άνθρωπος...»
« Άγιος άνθρωπος...»
Οι κάτοικοι της Σιάτιστας κάνουν λόγο για «άγιο άνθρωπο», που είναι κλειστός, δεν δίνει δικαιώματα και ζει όπως οι καλόγεροι. Μερικοί υποστηρίζουν ότι έχει περιορισμένη παρουσία στα κοινά, τονίζοντας πάντως ότι αποτελεί «στάση ζωής» για τον ίδιο.
«Είναι κάτι παραπάνω από καλός. Δεν είναι διακοσμητικός, αρνείται τα λούσα και τις πολυτέλειες, ούτε αυτοκίνητο δεν έχει», είπε ο κ. Γιώργος Ράμος, που διατηρεί περίπτερο στη Σιάτιστα.
Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης απαντά με χαμόγελο σε όλα. Όταν όμως καλείται να σχολιάσει τα σκάνδαλα που συνταράσσουν το τελευταίο διάστημα την Εκκλησία της Ελλάδος, παίρνει αποστάσεις.
Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης απαντά με χαμόγελο σε όλα. Όταν όμως καλείται να σχολιάσει τα σκάνδαλα που συνταράσσουν το τελευταίο διάστημα την Εκκλησία της Ελλάδος, παίρνει αποστάσεις.
«Δεν θα κρίνω κανέναν, εγώ είμαι πιο αμαρτωλός απ’ όλους, δεν μπορώ να πω τίποτε. H Ιεραρχία αποφάσισε να γίνει κάθαρση», λέει και κλείνει εκεί το θέμα.
«Ευτυχώς έχουμε δωρεές». Όσο για τις περιουσίες των Μητροπόλεων, ο ίδιος αποκαλύπτει, χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί, ότι τα ετήσια έσοδα από τους ναούς δεν υπερβαίνουν τις 4.000 ευρώ. «Ευτυχώς έχουμε και κάποιες δωρεές και φροντίζουμε τα παιδιά να σπουδάσουν· με πενταροδεκάρες και φραγκοδίφραγκα χτίσαμε μοναστήρια», λέει.
«Ευτυχώς έχουμε δωρεές». Όσο για τις περιουσίες των Μητροπόλεων, ο ίδιος αποκαλύπτει, χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί, ότι τα ετήσια έσοδα από τους ναούς δεν υπερβαίνουν τις 4.000 ευρώ. «Ευτυχώς έχουμε και κάποιες δωρεές και φροντίζουμε τα παιδιά να σπουδάσουν· με πενταροδεκάρες και φραγκοδίφραγκα χτίσαμε μοναστήρια», λέει.
H Μητρόπολη Σιατίστης πληρώνει το ενοίκιο δύο φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, ενώ χορηγεί μηνιαίο βοήθημα 100 ευρώ σε φοιτητές που κατάγονται από την περιοχή.
Είναι πρόθυμος να ξεναγήσει στα διαμερίσματα της Μητρόπολης, ενώ παράλληλα ικανοποιεί όλα τα αιτήματα υπαλλήλων και μοναχών. H μοναχή Ειρήνη, από το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, που επισκέφθηκε τη Μητρόπολη για δουλειές του μοναστηριού, λέει: «Δεν τον βλέπετε, πόσο ταπεινός είναι; Ακόμη και τα ράσα του τα πλένει ο ίδιος, δεν αφήνει κανέναν να τον βοηθήσει».
«Είναι κατ’ ουσίαν ασκητής, ζει γι’ αυτό που τάχθηκε, που δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα», υποστήριξε ο υπάλληλος της Μητρόπολης κ. Ζήσης Γούτας. Ο Μητροπολίτης ασχολείται και με τις δουλειές, εξυπηρετώντας τον κόσμο που έρχεται να τον συναντήσει. «Δεν αρνείται σε κανέναν να ασχοληθεί με το πρόβλημά του».
H μεγάλη αγάπη του είναι τα «κουτσοχώρια», όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος τα ορεινά χωριά της περιφέρειάς του, αυτά των 20 και 30 κατοίκων.
Είναι πρόθυμος να ξεναγήσει στα διαμερίσματα της Μητρόπολης, ενώ παράλληλα ικανοποιεί όλα τα αιτήματα υπαλλήλων και μοναχών. H μοναχή Ειρήνη, από το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, που επισκέφθηκε τη Μητρόπολη για δουλειές του μοναστηριού, λέει: «Δεν τον βλέπετε, πόσο ταπεινός είναι; Ακόμη και τα ράσα του τα πλένει ο ίδιος, δεν αφήνει κανέναν να τον βοηθήσει».
«Είναι κατ’ ουσίαν ασκητής, ζει γι’ αυτό που τάχθηκε, που δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα», υποστήριξε ο υπάλληλος της Μητρόπολης κ. Ζήσης Γούτας. Ο Μητροπολίτης ασχολείται και με τις δουλειές, εξυπηρετώντας τον κόσμο που έρχεται να τον συναντήσει. «Δεν αρνείται σε κανέναν να ασχοληθεί με το πρόβλημά του».
H μεγάλη αγάπη του είναι τα «κουτσοχώρια», όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος τα ορεινά χωριά της περιφέρειάς του, αυτά των 20 και 30 κατοίκων.
«Πήγαινα σε ένα χωριό με στρατιωτικό αυτοκίνητο και τα υπόλοιπα τα περπατούσα με τα πόδια», λέει. Αισθάνεται ακμαίος για να συνεχίσει τις περιοδείες του σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης, παρά τα χρόνια του. «Όταν ύστερα από χρόνια δεν θα μπορώ άλλο, θα αποσυρθώ στο μοναστήρι, εκεί είναι η ζωή μου», καταλήγει.»
[ΤΑ ΝΕΑ , 05/03/2005 , Σελ.: N18 Κωδικός άρθρου: A18182N181, ID: 458191]
«Δεν με πειράζει που δεν έχω αυτοκίνητο, όπως οι άλλοι μητροπολίτες, ούτε που με αποκαλούν δεσπότη των τρόλεϊ. Μπορεί να κουράζομαι αλλά, δόξα τω Θεώ, ακόμη κρατιέμαι γερά στα πόδια μου».»
[ΤΑ ΝΕΑ , 22/11/2001 , Σελ.: N04, Κωδικός άρθρου: A17199N043, 14Μαρτίου, 2009
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αντώνιος Κόμπος γεννήθηκε το 1920 στο Άργος Αργολίδος. Είναι απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κάτοχος μεγάλης θεολογικής παιδείας, συμπλήρωσε της σπουδές του στα Πανεπιστήμια Οξφόρδης και Παρισίων.
Διετέλεσε καθηγητής και Διευθυντής Ιερατικών Σχολών. Κατά τα έτη 1971-74 υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας εις την Ιεράν Μητρόπολιν Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Διάκονος εχειροτονήθη εις τας 3.12.67, πρεσβύτερος δε εις τας 4.12.67. Την 23ην Μαΐου 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης.
Εξέδωσε αξιόλογα επιστημονικά έργα. Δημοσίευσε βιβλιοκρισίας και άρθρα εποικοδομητικά εις διάφορα περιοδικά. Εκοιμήθη εν Κυρίω τη 17/12/2005.
Αιτία, ένα γράμμα...
"Στέλιο, αγαπητέ φίλε και αδελφέ, Καλημέρα,
Άργησα να σου γράψω. Απουσίαζα. Σου οφείλω τα βιογραφικά που τα φωτοτύπησα από τον τόμο που εκδόθηκε για τα τριάντα χρόνια της επισκοπικής του διακονίας.
Εκείνο πού θά ήθελα να σε βεβαιώσω είναι ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν Άγιος. Ζούσε άγια. Είκοσι χρόνια που τον έζησα από κοντά το έβλεπα, το ένοιωθα. Ακτινοβολούσε φως, γέλιο, ήρεμο. Απλός σ’ όλα του. Φτωχός μέχρι τρέλας. Λιτός απερίγραπτα.
Ντρέπομαι όταν αναλογίζομαι το πόσες φορές λειτούργησα μαζί του κι εγώ φορούσα στολές πλούσιες κι αυτός ήταν πλάι μας φτωχότατος.
Θα σου πω κάτι για να θαυμάσεις πάνω σ’ αυτό. Αγόρασα μια βαλίτσα, κάποτε, για τις στολές μου όταν μετακινούμουνα. Δερμάτινη. Ήλθε λοιπόν στην Εκκλησία, ως τοποτηρητής. Είχε μια βαλίτσα ξύλινη – εσωτερικά επενδυμένη με ταπετσαρία χάρτινη, σαν κι αυτές που έχουν κάτι λαϊκά μπαούλα. Ντράπηκα. Παπάς εγώ. Δεσπότης αυτός. Του λέω, «Γέροντα δεν πάει άλλο. Θα πάρετε τη βαλίτσα τη δική μου».
Επαναστάτησε. «Όχι» μου λέει, «εσύ είσαι οικογενειάρχης, έχεις παιδιά και άλλα τέτοια». Τελικά την πήρε. Ύστερα από μέρες μου τηλεφώνησε. «Έλα να πάμε να λειτουργήσουμε σε κάποια κωμόπολη». Πάω, τι να δω. Η ξύλινη βαλίτσα. «Πάλι τα ίδια» του λέω. «Παιδάκι μου, μου λέει, «έπιασε τόπο, την έδωσα σε μια φτωχιά».
Πήγαμε, κάποτε με του δικούς μου στη Σιάτιστα να τον επισκεφθούμε. Και τι να δούμε: Σφουγγάριζε τις σκάλες της Μητρόπολης. «Αυτά τα λεφτά που θα ’δινα σε μια γυναίκα τα βάζω στο φιλόπτωχο – κι ύστερα μη ξεχνάτε πως αν ήμουνα στο μοναστήρι θα έκανα κάποιο διακόνημα ».
Στην καρότσα με τα άχυρα:
Ήταν ο πρώτος καιρός που είχε έλθει στη Μητρόπολη. Δεν ήταν ακόμα γνωστός. Πήγε μια Κυριακή σε χωριό στο Βόιο. Τέλειωσε η Λειτουργία. Βγήκε έξω και περίμενε κανένας να τον μαζέψει για τον πάει στη Σιάτιστα. Αυτοκίνητο δεν είχε μέχρι που πέθανε. Στάθηκε ένας με το αυτοκίνητό του, αυτός που μου τα διηγείται, και του λέει. «Παπούλη που πας»; Λέει αυτός Σιάτιστα». «Και εγώ εκεί πάω, αλλά έχω δίπλα μου τη γυναίκα μου. Πρέπει να στριμωχθούμε».
Του λέει ο Δεσπότης.
«Στην καρότσα με παίρνεις;
Λέει «Ναι».
Ανέβηκε στην καρότσα ό Δεσπότης. Φτάσαμε στη Σιάτιστα. Θέαμα. Έτρεξαν άνθρωποι. Στάθηκαν μπροστά στον επίσκοπο. Τον βοήθησαν να κατέβει. Χειροφιλήματα. Ρωτάει ο άνθρωπος.
«Ποιος είναι;»
«Ο Δεσπότης», τού λένε.
Αρχίζει να κλαίει. «Έβαλα», μου λέει, «τον Δεσπότη στην καρότσα κι άφησα τη γυναίκα μου στο κάθισμα». Και τέτοια περιστατικά, Στέλιο πολλά. Αυτός ο Άγιος άφησε περιουσία στη Μητρόπολη. Τα μοναστήρια του.
Ατέλειωτες ώρες εξομολόγηση. Η μισή Κοζάνη πήγαινε σ’ αυτόν. Αγρυπνίες. Κόσμος από Καστοριά, Γρεβενά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα. Δυο φορές έκανε τοποτηρητής από 2-3 μήνες και τα γύρισε όλα τα χωριά της περιοχής, εκατόν πενήντα (150) τον αριθμό, από δύο φορές!
Στην Κηδεία του, όταν ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι σήμερα κηδεύουμε έναν άγιο, ο κόσμος όλος φώναξε με μια φωνή τρεις φορές «Άγιος». Ακόμα σηκώνεται η τρίχα μου...
Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε ένα βιβλίο «Ένας Φιλομόναχος Επίσκοπος».
Μόλις το πάρω θα στο στείλω. Χαιρέτα όλους. Εύχου – Εύχομαι.
Δικός σου,
Παπα-Γιώργης Μπετσάκος
Κοζάνη, 12 Μαρτίου 2006
Πηγή: www.news.athos.gr
Μιά μαρτυρία...
Ήταν ένας σεμνός ηλικιωμένος κληρικός, ψηλός, αδύνατος, ασκητικός, πού ταξίδευε με το καραβάκι στη γραμμή "Δάφνη-Αγία Άννα.
Στη διαδρομή ήταν λιγομίλητος, συμμαζεμένος. Το καραβάκι πέρασε τα μοναστήρια και έφτασε τον αρσανά της Ι. Μονής Αγίου Παύλου, όπου ο ταξιδιώτης κληρικός έκανε, όπως και σε κάθε μοναστήρι, το σταυρό του.
Πέρασαν από το μουράγιο της Ν. Σκήτης και σε λίγο αντίκρισαν την Αγία Άννα και έκανε πάλι με ευλάβεια το σταυρό του.
Εδώ ήταν ο προορισμός του ευλαβούς κληρικού. Σηκώθηκε από τη θέση του μαζί με τους άλλους και μόλις το καραβάκι έπιασε στο μουράγιο οι περισσότεροι κατέβηκαν εκεί. Κατέβηκε και αυτός.
Γύρισε όμως το κεφάλι του προς τα πίσω και είδε έναν νεαρό ιερομόναχο να αγωνίζεται να βγάλει από το καραβάκι ένα σωρό πράγματα που είχε. Δεν χάνει ευκαιρία και τον ρωτάει..
-Να σε βοηθήσω, πάτερ;
-Να είναι ευλογημένο γέροντα, απαντά ο νεαρός ιερομόναχος, κι αμέσως ο ηλικιωμένος κληρικός παρά την ηλικία του με νεανικό φρόνημα, βοήθησε σβέλτα στη μεταφορά των πραγμάτων από το καραβάκι στο μουράγιο. Τελείωσαν, και ο μοναχός ευχαρίστησε τον άγνωστο κληρικό και εκείνος ξεκίνησε από την άκρη του μουράγιου για να πάρει στη συνέχεια τον ανήφορο...
Τότε τον γνώρισαν μερικοί και έτρεξαν κοντά του. Έβαλαν μετάνοια κατά το συνηθισμένο...
- Ευλόγησον, Δέσποτα!
- Ο Κύριος.
- Ευλογείτε, Σεβασμιότατε!
- Ο Κύριος.
Ο μοναχός τα έχασε!
Τόση ώρα λοιπόν τον βοηθούσε ένας Δεσπότης να βγάλει τα πράγματα από το καΐκι; Ποιος νά ήταν άραγε αυτός ο ταπεινός παπάς, όπως έμοιαζε;
Έτρεξε, έβαλε μετάνοια, πήρε ευχή, ζήτησε συγχώρεση που δέχθηκε να γίνει βοηθός του ένας Δεσπότης, κι εκείνος δεν αντέδρασε καθόλου, θεωρώντας το γιά κάτι φυσικό καί ανθρώπινο τό νά προσφέρεις βοήθεια στόν διπλανό σου...
Ποιός Δεσπότης όμως ήταν;
Ήταν ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιος Κόμπος.
Μη μου πείτε τώρα, ότι έχουμε πολλούς σαν κι΄ αυτόν ;
Μιά ακόμη μαρτυρία...
( από ένα forum )
--Πού είναι ο Δεσπότης; τόν ρωτάνε.
--Τί τον θέλετε; τούς λέει.
--Να πάρουμε την ευχή του.
--Να πάω να τον φωνάξω., τούς λέει.
Πήγε, έβαλε ένα άλλο καθαρό ράσο, και γύρισε κοντά τους...
Τέλος από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω, πως είχε την αθωότητα και αγνότητα μικρού παιδιού, και πολύ μεγάλη αγάπη γιά όλο τόν κόσμο, πού τήν καταλάβαινες από τήν συμπεριφορά του...
Ἀφιέρωμα τοῦ Ρ/Σ "Πειραϊκή Ἐκκλησία"
Ὀμιλίες τοῦ Μακαριστοῦ Μητροπολίτου
[μᾶς παραχωρήθηκαν ἀπὸ τὸν κ. Διονύσιο Μπόσιακα, τὸν ὁποῖον εὐχαριστοῦμε θερμῶς]
[μᾶς παραχωρήθηκαν ἀπὸ τὸν κ. Διονύσιο Μπόσιακα, τὸν ὁποῖον εὐχαριστοῦμε θερμῶς]
- Ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν [2.2 MB]
- Περὶ ἀνατροφῆς τῶν παιδιῶν [2 MB]
- Περὶ γυναικός [1.7 MB]
- Περὶ συγχωρήσεως [2.2 MB]